Töltött csirke. Nem egy különlegesség, hiszen a magyar konyhákban sokszor és sokféleképpen készített étel. Ez most egy kicsit másabb, mert a csirke csontja egyben van kivéve, és úgy megtöltve, feltekerve és finom ropogósra sütve.
Mi is nagyon szeretjük a töltött verziókat, de ezt mindig Cicaanya szokta készíteni, és ezt a fajta csontozást is Ő akarta kipróbálni, így én lettem a fotós.
Hozzávalók:
- 1 db, kb. 1,5 kg-os csirke
- mustár, só, bors, olaj, (provanszi) fűszerkeverék
- hagyma
- szalonna
- gomba
- kolozsvári vagy füstölt sonka
- sárgarépa
- csemege uborka
- reszelt sajt
- a gönygöléshez sonkaháló vagy alufólia
A csirke, mellével felfele lefektetve.
Egyik oldal lebontva.
A combok csontja is kifordítva.
A másik oldal is ugyanúgy lebontva, a szárnyak tőben levágva. A húsokat igazgassuk el, a mellét és a combhúsát terítsük ki.
Vigyázzunk a bőrére, abba lesz az egész rolád beletekerve. A csontból, és a szárnyakból főzzünk egy jó alaplét, jó lesz az késöbb a konyhában.
Sózzuk meg, kenjük be mustárral, és amíg a töltelék készül, addig pihentessük.
Kevés olajon a hagyma megfuttat, erre a szalonna, sonka és a répa, mindegyik lepirítva.
Hozzáadjuk a gombát, uborkát, közben a csirkét megszórjuk reszelt sajttal.
A ragut ráterítjük,
és megszórjuk reszelt sajttal.
Szorosan feltekerjük, fóliába vagy sonkahálóba igazítjuk, és sütőben 50-55 percet sütjük 170 C-on
Vegyük ki a fóliából, és süssük a bőrét szép pirosra, ropogósra.
Köretnek adjunk hozzá rozmaringos burgonyát, vagy párolt rizst.
Jó étvágyat hozzá!
Cicaanya és Max
Az inspiráció innen származik (remek fázis fotókkal), és a 3PL-től, köszönjük!
Gratulalok Cicaanyanak!
VálaszTörlésIlyen hosiesen kicsontozni... nem kis dolog.
Az eredmeny: beindult a nyalkivalasztasom. Csak nekem marad a szaraz kalacs ragcsalasa...
Hű, de jól néz ki! Szerintem szebb, mint az "eredeti"! Gratulálok hozzá!
VálaszTörlésAz a jó benne, hogy hidegen is kitűnő, nem? Tavaly karácsonyra én is ilyesmit csináltam kacsából, darálthúsos-májas töltelékkel. :)
Jesszusom, de groteszk, ahogy ki van csontozva szerencsétlen állat.
VálaszTörlésViszont igazán finom eledel lett belőle, és ezért tartják, vagy mi, hő!:)
Gratulálok, csodaszép, kívánatos, és nagyon jók a fázisfotók!
VálaszTörlésMax, Cicaanya leköröz :D
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésegy egész madarat kicsontozni az már elég szép meló :-)
VálaszTörlésEsc: egyél egy kis kekszet, az felszívja:-)
VálaszTörlésSedith: köszike
Szepy: képzeld el amikor az egész csontváz csücsül a húson:-DD
Garffy: Köszike
Jeeka: inkább 2x mint egyszer sem:-))