Oldalak

2010. február 18., csütörtök

Élesztős, hajtott leveles tészta egyszerűen

Szeretem az élesztős, leveles tésztát. Egy dolog tartott kicsit mindig vissza, hogy macerás dolog volt kinyújtani laponként, megállni, megkenni, újabb réteg, és így tovább.



Találtam viszont ezt a megoldást, és isteni tészta sikeredett belőle.
Nagyon egyszerű az elkészítése, és bármilyen kelt tésztából csodás leveles tésztát készíthetünk.

Az alapja a mostanság nagy kedvenc tejfölös tészta, hidegen (késleltetve) kelesztve. A leírásban már a kész tészta felhasználását mutatom meg, a késleltetett kelesztésről majd késöbb.

Hozzávalók:

- 3 dkg élesztő
- 2 tk cukor
- 1 ek étolaj
- 12 dkg tejföl
- 20 dkg víz (igen, dkg-ban adtam meg)
- 10 dkg rétes liszt
- 40 dkg sima liszt
- 2 ek tejpor (elhagyható)
- 2 kk só

a kenéséhez ~ 20 dkg vaj/margarin



Rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Kinyújtjuk vékony lapnak, és megkenjük vajjal.



Egy gőrgös (pizza) tésztavágóval, vagy éles késsel a képen látható módon bevágjuk. Fontos, hogy ne érjenek össze a vágások.



Hajtsuk be egymás után, előszőr a sarkokat egymásra, majd az oldalsó lapokat is.



Az így készített csomagot pihentessük egy kicsit, majd nyújtsuk ki újra.





Ekkor már nem kell vajazni, hanem csak bevágni, és ismét összehajtani. Az időközben kipréselt vajat, természetesen visszakenhetjük.





A máodszor hajtott csomagot is nyújtsuk ki, és innentől használhatjuk arra amire szeretnénk.





Ebből most 16 db szép méretű croissant készült.



Sok sikert a készítéséhez, és jó étvágyat hozzá!

Max

Inspiráció innen és a 4PL, köszönöm!

28 megjegyzés:

  1. Jol neznek ki! Pont reggelire valo, es mivel reggeli elott vagyok... Es tenyleg nem olyan maceras.

    VálaszTörlés
  2. Ma akartam hasonlót, amit egy újságban láttam, de inkább ezt próbálom ki :)

    VálaszTörlés
  3. Megmondalak :-)) Nyílt színi izgatás, micsoda dolog ez?

    Kénytelen leszek nekilátni, ahogy elnézem :-)

    VálaszTörlés
  4. Huhh, Max, gyönyörűek. Nem is nézem tovább...

    VálaszTörlés
  5. Ez de jó!
    És köszönöm a jó étvágyat hozzá!:)

    VálaszTörlés
  6. Max, ez nagyon jó! Imádom a Limara féle gyors croissant, viszont tény, hogy a konyhapultom méretét tekintve, még a széken is tésztalap van, mikor nekiállok.
    Kipróbálom a tiédet is, aztán max felváltva sütöm :)

    VálaszTörlés
  7. Esc: sajna elfogyott, de lesz még, küldök
    Jucy: nem fogsz csalódni
    CV: most kaptam egy fekete pontot? brühühü
    Móni: de csak nézd, amíg nem eszed nincs gond
    Szepyke: Neked külön jó étvágyat hozzá!
    Garffy: tálca, tészta, tálca, tészta... ismerős

    VálaszTörlés
  8. megcsinaltam es egyaltalan nem ijen

    VálaszTörlés
  9. Kedves Névtelen! Miért, milyen?

    VálaszTörlés
  10. Nemrég sült ki, és fantasztikusan finom! 1/3 graham és 2/3 sima liszt keverékéből csináltam, és mangalicazsírral hajtogattam.
    Hálás köszönet a receptért!

    VálaszTörlés
  11. Maszat: jól hangzik! ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  12. Szuper, hogy feltetted! Muszáj lesz kipróbálnom!!!:-)

    VálaszTörlés
  13. Mézi ez a kedvenc tésztám, könnyű vele dolgozni. Majd mesélj, milyen lett.

    VálaszTörlés
  14. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  15. Épp most sülnek, majd beszámolok milyen lett :)

    VálaszTörlés
  16. Jutka! várjuk! biztosan jól sikerült!

    VálaszTörlés
  17. Szia!
    Nemrég találtam rá az oldaladra,bár már másoknál nagyon sok jót hallottam rólad!
    És, hogy pont ezt a fantasztikus tésztát találtam meg, annak külön örülök. Limara "félét"már ismertem, de a Tiédet szeretném rögtön kipróbálni! És ha megengednéd máskor is szívesen körülnéznék nálad és próbálgatni a TUTI receptjeid!

    VálaszTörlés
  18. Szv: üdvözöllek itt nálam. Nagyon szeretem ezt a tésztát, a múlt héten, két adag is készült. Várlak vissza!

    VálaszTörlés
  19. Üdv Max!
    Köszönöm a kiváló tészta receptet. Sokszor mentünk keresztül Abonyon és akik már jártak arra, azok talán ismerik a Mészáros vendéglőt. Ott mindig megállunk és eszünk valami finomat, szinte minden alkalommal sonkás-mustáros batyut. Ez nagyon bejön nekünk.
    Gondoltam, hogy megpróbálkozom velet itthon, úgyis kell a sonkát főzni. Kerestem egy jó levels kelttészta rezeptet és rátaláltam a blogodra. Szóval isteni lett a sonkás-mustáros batyu, köszönöm neked a feleségem nevében is. Ha tudnám hogyn, szívesen küldenék képet az elkészült finomságról.

    VálaszTörlés
  20. Kedves Károly!
    Köszönöm a szép szavakat, és örülök, hogy jól sikerült a tészta. Ha szeretnél küldeni képet, a jobb oldali sávban, felül találod a mail címeket, ahova szívesen várom a képet.

    VálaszTörlés
  21. Szia Max!
    Csábítónak tartom és szeretném próbálni ezt a tésztát, de számomra nem teljesen világos, hogy a kelesztést a vajjal való megkenés és hajtogatás előtt, vagy utána kell-e elvégezni.
    míg ezt nem tudom, addig nem merek neki fogni. Kérlek, mielőbb válaszolj.
    Üdvözlettel: Pali.

    VálaszTörlés
  22. Kedves Pali! A kelesztést/pihentetést a hajtogatás és formázás után csináltam.

    VálaszTörlés
  23. Kedves Max!
    Ez szuper gyors volt! Köszönöm!
    Máris neki fogok, és teszem a hűtőbe alukálni, hogy reggel frissen és kipihenten ébredjen! :-)

    VálaszTörlés
  24. Kedves Max!
    Ma reggel megsütöttem ezt a tésztát.
    Feléből croassant, másik feléből kétujjnyi széles sajtos rúdakat készítette, és mindkettő csodálatosan sikerült!
    Pillekönnyű, és valóban leveles, kitűnő ízű, és kívül ropogós sütik lettek! Bátran állítom, hogy vetekszik a Fornetti hasonló termékeivel!
    Gondoltam egy nagyot és elhatároztam, hogy kipróbálom ezzel a módszerrel a túróstáskát is. (Természetesen víz helyett tejjel és cukorral).
    Kérhetem ezzel kapcsolatban a véleményedet?

    Üdvözlettel és köszönettel: Pali.

    VálaszTörlés
  25. Kedves Pali!
    Működik, annyit változtattam, hogy a rétesliszt helyett is sima lisztet használtam.

    VálaszTörlés
  26. Kedves Max!
    Köszönöm a tippet!
    Akkor holnap kipróbálom a túrósbatyut is!

    VálaszTörlés
  27. Kedves Max! Ha nem akarom azonnal használni a kész tésztát, akkor lefagyaszthatom, mint a többi leveles tésztát? Működik?

    VálaszTörlés
  28. Igen, fagyasztható, csak a kiolvasztást kíméletesen.

    VálaszTörlés