Főzött vanília fagylalt otthon
Ha szeretnénk a családunkat, vagy a vendégeinket elkápráztatni saját készítésű vanília fagyival, ne gondoljunk bonyolult dologra. Hiszen csak elsőre tűnik elkészíteni. A recept az 1930-as évekből származik, az Ínyesmester szakács könyvéből. Ha akkor el lehetett készíteni, akkor ez a mai világban sem okozhat gondot. Nincsenek mesterséges anyagok, csak egyszerű, a háztartásban fellelhető anyagok.
Ha tehetjük, mindenképpen használjunk vanília rudat, vagy kivonatot. Ha nincs, és mindenképpen szeretnénk elkészíteni, akkor lehet jó minőségű vaníliás (burbon) cukorral is, de akkor a cukor mennyiségét csökkentsük, mert nem fog megfagyni rendesen.
Hozzávalók:
- 20-25 dkg cukor
- 6 tojás sárgája
- 5,5 dl zsíros tej
- 2 dl (állati) tejszín, min. 25%-os zsírtartalommal
- rúd vanília
Keverjük ki fehéredésig a cukrot a tojás sárgájával, és a kikapart vanília velővel. Adjuk hozzá a tejet és a tejszínt, a vanília héját, és közepes lángon, állandó keverés mellett forraljuk fel. Az első buborékoknál zárjuk el az energiát, és sűrűn kevergetve hagyjuk kihűlni. Ha véletlenül a főzés közben összetúrósodna, ne essünk kétségbe, passzírozzuk át.
Hűtőbe csak akkor tegyük, ha teljesen kihűl. A fagyasztóba, egy nagyobb tálba helyezzük, és 25-30 percenként keverjük meg, legalább 3-szor vagy 4-szer. Utána hagyjuk rendesen kifagyni, akár egy éjszakát is. Ha készre fagyott, egy hideg vízbe mártott, alaposan lecsöpögtetett kanállal adagolhatjuk, és besöpörhetjük az elismerést.
Jó étvágyat hozzá!
Max
Nyami, jól néz ki :)
VálaszTörlésNagyon jól néz ki:) Mennyi lesz ebből az adagból és meddig áll el a fagyasztóban (ha esetleg sikerül visszafogni magunkat és nem fogy el első nekifutásra;))?
VálaszTörlésJuj nekem :-)
VálaszTörlésA kép valami őrületes csábító!
Max, köszi a receptet, ezt biztos kipróbálom!
VálaszTörlésMár úgy is gondoltam rá,hogy kéne itthon fagyit csinálni, mert az üzletben kaphatóakat sajnos nem ehetem a cukor miatt. Csak azt hittem,hogy fagyigép nélkül nem lenne jó.
Esetleg málnás fagyira nincs recepted? Egy csomó málna van még a fagyasztómban! :))
Csodás, kedvenc fagyim a vanília
VálaszTörlésHmmm.... milyen krémes! Irtó jól néz ki!:) A vaníliás az egyik nagy kedvencem, és örülök, hogy ez sem fagyigépes változat! :))
VálaszTörlésHmmmmmmmm de jól nézz ki :-) Ki fogom próbálni! :-)
VálaszTörlésAki szereti az igazi vanília fagyit, az jöjjön és csatlakozzon:
VálaszTörléshttp://www.facebook.com/#!/group.php?gid=104374939608573
Mandy: köszike, finom is volt
VálaszTörlésVica: kb. egy kiló, és ha jó a fagyasztó, -17 alatt hűt, akkor szerintem egy fedeles dobozban akár 3 hétig is.
CV: 12-ből választottam ki:-))
VálaszTörlésSzemirámisz: nagyon szívesen! kicsit dolgozd át a cukor kiváltását, de inkább oldatot használj, ne port.
Málnából tejszínes van, megkeresem:-)
Bianka! köszike!! gyere és csatlakozz a facebookon, ott különböző recepteket is közzéteszek!
VálaszTörlésFL: ha gondolod, többször keverd át, úgy lesz jó krémes
Ildikebak: szuper, és majd mesélj, hogy sikerült!!
Max, köszi, a tejszínes is nagyon jó lesz.
VálaszTörlésCukor helyett nyírfacukrot használok. Annak pont olyan az állaga,mint a hagyományos cukornak,annyi is kell belőle, és nincs mellékíze. :))
Szuper lesz a nyírfacukorral!!!
VálaszTörlésKeresem és majd küldöm!!
Nagyon jó ez a fagyi recept, a hétvégén remélem jó társa lesz egy rebarbara puddingnak :)Köszi :)
VálaszTörlésVikvi: nagyon szívesen:-) érdemes játszani a tejszínekkel és a tejjel is, mert mindegyik más ízt hoz ki.
VálaszTörlésnagyon jol nez ki :)
VálaszTörlésKöszönöm!
VálaszTörlés