Programok nyugat-balaton-ról, szeptember hóra:
Szeptemberben Kádár mesterséget bemutató
kiállítás Gyenesdiás Községháza
Szeptember 4. Györöki Szüret
VIII. Halászléfőző verseny Balatongyörök Móló melletti sétány
Szeptember 4-5. Egregyi Szüret, Hévíz Egregyi városrész
Szeptember 8-11. VI. Balaton Filmfesztivál, Keszthely Balaton Színház
Szeptember 10-12. Hévízi Ősz – Általános kereskedelmi kiállítás és vásár, Hévíz Deák tér
Szeptember 11. Gyenesdiási Szüreti Vígasságok, Gyenesdiás Körforgalom mellett a présnél
Szeptember 13. Aranyhíd Horgászegyesület házi horgászversenye, Vonyarcvashegy Lidó Strand
Szeptember 15. Filmklub Keszthely Balaton Színház
Szeptember 18. Határokon átívelő kulturális híd – ULSS - Sabac, Szerbia kiállítása
Vonyarcvashegy Művelődési Ház és Könyvtár
Szeptember 18. ,,Csík Ferenc” gyalogos emlék és pontszerző túra,
Gyenesdiás, Nagymező Kirándulóközpont
Szeptember 18. ,,Családi Döngicsélő” Keszthely G. K. Műv. Központ
Szeptember 18-19. Kultúrházak éjjel-nappal
Keszthely G. K. Műv. Központ
Szeptember 18-19. Kultúrházak éjjel-nappal Vonyarcvashegy, Művelődési Ház és Könyvtár
Szeptember 18. III. Határontúliak Vonyarcvashegyi Ünnepnapja
Vonyarcvashegy Művelődési Ház és Könyvtár
Szeptember 18. II. Kulturális Örökség Napok Vonyarcvashegy Szent Mihálydomb
Szeptember 19. Szezonzáró Vonyarci Búcsú
Vonyarcvashegy Szabadtéri színpad környéke
Szeptember 25. V. Országos Tabányi Amatőr Harmónikagála, Keszthely Balaton-part
Szeptember 25. Szent Mihály-hegy Védő és Vendégváró Egyesület Napja
Vonyarcvashegy Szent Mihálydomb
Szeptember 26. VII. Keszthelyi Burgonya
Fesztivál Keszthely Balaton-part
Szeptember 26. Gasztrocsata Keszthely Balaton-part
Szeptember 26. Szent Mihály napi búcsú
Vonyarcvashegy Szent Mihálydomb
További információk itt:
Tourinform Keszthely
E-mail: keszthely@tourinform.hu
www.keszthely.hu
Tourinform Hévíz
E-mail: heviz@tourinform.hu
www.hevizmarketing.hu
Tourinform Vonyarcvashegy
E-mail: info@vonyarcvashegy.hu
www.vonyarcvashegy.info.hu
Tourinform Gyenesdiás
E-mail: gyenesdias@tourinform.hu
www.gyenesdias.info.hu
Infopont Balatongyörök
E-mail: info@balatongyorok.hu
www.balatongyorok.hu
Oldalak
▼
2010. augusztus 31., kedd
2010. augusztus 29., vasárnap
Narancsos salsa
Narancsos salsa
Az eredeti mexikói recept chilivel készül, de ha olyan társaságnak készítünk salátát, akik nem szeretik az erőset, akkor helyettesítsük nyugodtan piros kápia paprikával. Így is benne lesznek a húsos paprika darabok, de akár gyerekeknek is adhatunk belőle. Ideális kísérője grill húsoknak, sülteknek, vagy egy adag quesadilának.
Hozzávalók:
- 2 kis fej fehér saláta hagyma
- 3-4 újhagyma
- 2-3 piros húsos paprika (kápia, vagy kaliforniai)
- 2 közepes narancs
- 3-4 kemény húsú paradicsom
- 5-6 ek morzsolt kukorica (lehet lecsepegtetett konzerv is)
- só, bors, petrezselyem levél (sok)
Öntet:
- 2 ek mustár
- 3-4 ek (ízesített) fehérborecet
- 6-7 ek olívaolaj
A saláta készítésénél az alap méret a kukoricaszem nagysága. Ekkorára vágjuk a többi hozzávalót is, hogy a salátánk szép legyen. A hagymákat vágjuk össze, és tegyük egy keverő tál aljába. A paprikát csumázzuk ki, és azt is aprítsuk össze. A narancsot hámozzuk le a húsáig, majd egy éles, vékony pengéjű késsel filézzük ki. Ezt is vágjuk össze és keverjük bele a tálba a kukoricával. Vágjuk össze a petrezselyem zöldjét, és kevés sóval és borssal hintsük a tálba. A paradicsom kocsonyás részét vágjuk ki, és csak a kemény húsát daraboljuk bele a salátába. A keletkezett (szabászati) hulladékot tegyük félre, egy paradicsomos mártásba kiválóan felhasználható.
Készítsük el az öntetet. A sót és borsot keverjük ki az ecettel és a mustárral, majd lassan csurgatva adjuk hozzá az olajat. Ha teljesen összedolgoztuk, akkor öntsük rá a salátára, és szobahőmérsékleten hagyjuk az ízeket összeérni. Tálalás előtt keverjük össze alaposan.
Jó étvágyat hozzá!
Max
2010. augusztus 27., péntek
Kávé és fagylalt
Kávé és fagylalt
Klasszikus párosítás, gondoljunk csak a jeges kávéra. Nem véletlen, hogy a keserű, markáns ízű kávé és egy selymesen lágy vanília fagylalt házasságából micsoda remek frissítő született.
Nem kívánok a különböző nemzetek által készített, a helyi ízekre, összetevőkre specializált különlegességekben elmerülni.
Inkább elmesélném, hogy milyen is az én kedvenc kávém.
Nem kell bonyolult összeállításra gondolni, mert csak kávé és fagylalt.
A titka abban rejlik, hogy a kávét a gombócra kell ráfőzni. Többszörösen lepróbált frissítőről van szó, és nagyon fontos része, hogy a fagylaltra rá kell főzni, és nem a kávéba bele pottyantani a gombócot.
Természetesen nem mindegy hogy milyen minőségű a kávé és a fagylalt. Erős, rövid presszóval próbáljuk ki. Nem kell hozzá cukor vagy egyéb édesítőszer, itt hagyjuk, hogy az ízek had érvényesüljenek.
Tessék kipróbálni, akár mindkét verziót, de vigyázat, mert függőséget okozhat. Ha véletlenül van lehetőségünk, sötét prémium csoki fagyival kipróbálni, akkor ne habozzunk, bátraké az élmény!
Max
2010. augusztus 25., szerda
Lassan sült paradicsom
Ismétlés a tudás anyja, vagy inkább most van a szezonja? Titty már jó ideje nyaggat, hogy hogy süssek paradicsomos kenyeret. De a tavasszal készített, lassan sült paradicsomunk már elfogyott, így először azt kell készíteni. De akkor most, hiszen a standok roskadoznak a jófajta magyar, zamatos paradicsomoktól.
Elővettem hát a sokszor kipróbált Mediterrán lassan sült paradicsom receptemet. Kell hozzá egy adag szép érett paradicsom. Én most a Lucullus fajtát választottam, mert inkább a húsa kell majd, nem a szaftos leve. Ha mártás alapnak készítjük, akkor használjunk eltevésre alkalmas paradicsomot.
Ismét megsózom, borsozom, és meghintem egy kis cukorral. Szedek egy fél marék friss zöldfűszert,(bazsalikom, kakukkfű, oreganó, rozmaring és borsikafű) apróra vágom, és a paradicsom tetejére hintem. Meglocsolom bőven olajjal, ez fontos, kelleni fog a mártásba.
100-120 c-on sütöm, szárítom 2,5-3 órát, de közben egyszer megfordítom. Ha megsült, még melegen üvegbe töltöm. Töltés közben igazgatom egy villával, hogy a levegő kijöjjön a paradicsomok közül. A zöldfűszeres olajjal felöntöm, ügyelve arra hogy ezzel tartósitjuk. Ha kevés lenne az olajunk, akkor öntsük fel még olyan olajjal, amivel sütöttük. Figyeljünk arra hogy az olaj lepje el teljesen. Zárjuk le az üveget, hagyjuk kihűlni, és hűvös helyen (esetleg hűtőben) pár hétig eláll.
Max
Elővettem hát a sokszor kipróbált Mediterrán lassan sült paradicsom receptemet. Kell hozzá egy adag szép érett paradicsom. Én most a Lucullus fajtát választottam, mert inkább a húsa kell majd, nem a szaftos leve. Ha mártás alapnak készítjük, akkor használjunk eltevésre alkalmas paradicsomot.
Megmosom alaposan a paradicsomokat, félbevágom, a szárát kikanyarítom. Keresek egy megfelelő méretű tepsit, meglocsolom olívaolajjal, megszórom sóval és őrölt borssal. Belefektetem a paradicsomokat, vágott felével felfelé.
Ismét megsózom, borsozom, és meghintem egy kis cukorral. Szedek egy fél marék friss zöldfűszert,(bazsalikom, kakukkfű, oreganó, rozmaring és borsikafű) apróra vágom, és a paradicsom tetejére hintem. Meglocsolom bőven olajjal, ez fontos, kelleni fog a mártásba.
100-120 c-on sütöm, szárítom 2,5-3 órát, de közben egyszer megfordítom. Ha megsült, még melegen üvegbe töltöm. Töltés közben igazgatom egy villával, hogy a levegő kijöjjön a paradicsomok közül. A zöldfűszeres olajjal felöntöm, ügyelve arra hogy ezzel tartósitjuk. Ha kevés lenne az olajunk, akkor öntsük fel még olyan olajjal, amivel sütöttük. Figyeljünk arra hogy az olaj lepje el teljesen. Zárjuk le az üveget, hagyjuk kihűlni, és hűvös helyen (esetleg hűtőben) pár hétig eláll.
Max
2010. augusztus 24., kedd
Pontyfilé roston, vajmártással és nyárvégi salátával
Már kapható a piacokon, standokon az ízletes magyar csemegeszőlő, ami jelzi a lassan közeledő nyárvégét. Nem a nyarat szeretném temetni, hiszen most jön az indián nyár, ami nagyon szép tud lenni a tó partján. Inkább kóstoljunk bele a jelen idő ízeibe.
Pontyfilé roston, vajmártással és nyár-végi salátával
Hozzávalók, 4 személyre:
- Vajmártás:
40 gr apróra vágott fehér hagyma
20 gr újhagyma
1 ek olívaolaj
120 gr fagyos vaj
2 ek (ízesített) fehérborecet
1,5 dl száraz, minőségi fehérbor
Só, bors, rozmaring, kakukkfű
- Halhoz:
800 g bőrös pontyfilé
1 tk citrombors
1 ek liszt
2 ek olívaolaj
Só, bors
- Saláta:
1 fej római saláta
2 kemény körte
1 fürt, kb. 300 gr csemegeszőlő
125 gr camembert sajt
2 ek pirított, durvára vágott dió
- Citromos vinagrett öntethez:
6 ek extra szűz olívaolaj
2 ek (zöld) citromlé
1 ek akácméz
Só, bors
Elkészítése:
A halat alaposan megtisztítjuk, leöblítjük, és leszárítjuk. Megszórjuk citromborssal mindkét
oldalát, és szobahőmérsékleten érleljük 30-40 percet.
Elkészítjük a saláta öntetét, had érjen össze. A mézet a citromlével, kevés sóval és frissen
őrölt borssal kikeverjük, majd lassan adagolva hozzáadjuk az olíva olajat.
A salátát alaposan leöblítjük, és lerázzuk. Egy salátástálba tépkedjük. A szőlőszemeket
kettévágjuk, ha van benne mag, azt a kés hegyével kivesszük belőle. Ezt a saláta levelekhez
adjuk. A sajtot akkora kockákra vágjuk, mint a szőlőszemek fele. Ráöntjük a citromos
öntetet, és összekeverjük. A körtét meghámozzuk, a magházát kivágjuk és a sajthoz hasonló
darabokra vágjuk. Ezt is belekeverjük a salátába, és meghintjük a durvára vágott, pirított
dióval. Tegyük félre, hogy az ízek összeérjenek.
A következő lépés a vajmártás elkészítése. A hagymákat az olaj és kevés vaj keverékén, kis
energián puhára fonnyasztom. Ha már üvegesedik, akkor felöntöm a borecettel, és addig
párolom, míg az ecetet elfövi. Ekkor felöntöm a borral, és alaposan beforralom. Közben a
zöldfűszert apróra vágom, és kevés sóval és frissen őrölt borssal a hagymás alaphoz adom.
Az így kapott hagymás alapot átszűröm. A leszűrt levet visszateszem az energiára, és kis
adagokban, hozzáadom a fagyos vajat. Folyamatos keverés mellet besűrítem a mártást. Kevés
tejszínnel a vaj hozzáadása előtt gazdagíthatjuk.
Egy akkora serpenyőt hevítek, amiben elfér a halfilé. Kevés olíva olajat öntök bele. A hal
bőrös felét meghintem kevéske liszttel, és bőrös felével lefelé a forró serpenyőbe helyezem.
Ekkor sózom és borsozom, és keveset forgatva, mindkét oldalát pirosra sütöm.
Egy szép tányérra saláta halmot készítek, erre helyezem a halfilét, és meglocsolom a
mártással.
Jó étvágyat hozzá!
Max
Pontyfilé roston, vajmártással és nyár-végi salátával
Hozzávalók, 4 személyre:
- Vajmártás:
40 gr apróra vágott fehér hagyma
20 gr újhagyma
1 ek olívaolaj
120 gr fagyos vaj
2 ek (ízesített) fehérborecet
1,5 dl száraz, minőségi fehérbor
Só, bors, rozmaring, kakukkfű
- Halhoz:
800 g bőrös pontyfilé
1 tk citrombors
1 ek liszt
2 ek olívaolaj
Só, bors
- Saláta:
1 fej római saláta
2 kemény körte
1 fürt, kb. 300 gr csemegeszőlő
125 gr camembert sajt
2 ek pirított, durvára vágott dió
- Citromos vinagrett öntethez:
6 ek extra szűz olívaolaj
2 ek (zöld) citromlé
1 ek akácméz
Só, bors
Elkészítése:
A halat alaposan megtisztítjuk, leöblítjük, és leszárítjuk. Megszórjuk citromborssal mindkét
oldalát, és szobahőmérsékleten érleljük 30-40 percet.
Elkészítjük a saláta öntetét, had érjen össze. A mézet a citromlével, kevés sóval és frissen
őrölt borssal kikeverjük, majd lassan adagolva hozzáadjuk az olíva olajat.
A salátát alaposan leöblítjük, és lerázzuk. Egy salátástálba tépkedjük. A szőlőszemeket
kettévágjuk, ha van benne mag, azt a kés hegyével kivesszük belőle. Ezt a saláta levelekhez
adjuk. A sajtot akkora kockákra vágjuk, mint a szőlőszemek fele. Ráöntjük a citromos
öntetet, és összekeverjük. A körtét meghámozzuk, a magházát kivágjuk és a sajthoz hasonló
darabokra vágjuk. Ezt is belekeverjük a salátába, és meghintjük a durvára vágott, pirított
dióval. Tegyük félre, hogy az ízek összeérjenek.
A következő lépés a vajmártás elkészítése. A hagymákat az olaj és kevés vaj keverékén, kis
energián puhára fonnyasztom. Ha már üvegesedik, akkor felöntöm a borecettel, és addig
párolom, míg az ecetet elfövi. Ekkor felöntöm a borral, és alaposan beforralom. Közben a
zöldfűszert apróra vágom, és kevés sóval és frissen őrölt borssal a hagymás alaphoz adom.
Az így kapott hagymás alapot átszűröm. A leszűrt levet visszateszem az energiára, és kis
adagokban, hozzáadom a fagyos vajat. Folyamatos keverés mellet besűrítem a mártást. Kevés
tejszínnel a vaj hozzáadása előtt gazdagíthatjuk.
Egy akkora serpenyőt hevítek, amiben elfér a halfilé. Kevés olíva olajat öntök bele. A hal
bőrös felét meghintem kevéske liszttel, és bőrös felével lefelé a forró serpenyőbe helyezem.
Ekkor sózom és borsozom, és keveset forgatva, mindkét oldalát pirosra sütöm.
Egy szép tányérra saláta halmot készítek, erre helyezem a halfilét, és meglocsolom a
mártással.
Jó étvágyat hozzá!
Max
2010. augusztus 21., szombat
Ország tortája 2010 fagylalt
Elkészült! Sikerült fagylalt formában megjeleníteni az ország 2010-es tortáját. A Szilvagombóc tortát.
Bringatanya és Max
Tejszínes marcipán, aszalt szilva és csokoládé
Mátol kóstolható a Bringatanyán!
Bringatanya és Max
2010. augusztus 20., péntek
Mindennapi kenyerünk
Tavaly az új kenyér ünnepe előtt jelent meg, a kenyérsütésről és az azzal kapcsolatos gondolatokról szóló írás a Zalai hírlapban. Írtam róla akkor is egy rövidke postot, de újra elővettem, hogy újra átgondoljuk a kenyérrel kapcsolatos érzéseinket.
Többször átolvastam, ízlelgettem és gondolkodtam. Ez a pár sor csak részlet, de teljesen tükrözi a cikk mondanivalóját.
„Próbáltam gyúrni, dagasztani, ez eleinte nehéznek tűnt, aztán ahogy az ember átvette a ritmust, már lélekből dolgozott. Figyeltem, hogyan nyúlnak a tésztához az idősebbek, és lassanként élményt jelentett nekem is, nem mechanikus tevékenységet. Mondták, hogy a gondolatainkkal magunkat tesszük a kenyérbe. Csodálatos, hogy szellemisége is van az egésznek. Úgy fogják fel, hogy a természettől kapjuk, Istentől való a búza, az eső... Bizonyos dolgokért nem kell aggódni, a természet megadja. Ezen azoknak is érdemes elgondolkodni, akik nem vallásosak. Kaptunk valamit, amit őriznünk, szeretnünk kell, és továbbadnunk.”
Azt gondolom tökéletesen megfogalmazódik hogy milyen kapcsolat van az Embernek az élelemmel, és ezt hogy lehet kifejezni.
Az egész cikk itt tekinthető meg.
Max
2010. augusztus 16., hétfő
Receptbazár 2010, tavaszi receptverseny I. helyezett
A Receptbazár kiadó idei receptversenyén mint zsűri tag vehettem részt idén.
A legjobb recept címre az alábbi receptet választottuk:
Bardírozott (bordírozott) sertésszűz sonkás-gombával töltve rizibizivel.
Készítette: Cseh Róbert
A bejegyzést a Szerkesztő megváltoztatta. (2015.02.12.)
Gratulálunk a győztesnek, a receptről készült videó hamarosan a Videokonyha.hu oldalán megtalálható.
Receptbazar & Max
A legjobb recept címre az alábbi receptet választottuk:
Bardírozott (bordírozott) sertésszűz sonkás-gombával töltve rizibizivel.
Készítette: Cseh Róbert
A bejegyzést a Szerkesztő megváltoztatta. (2015.02.12.)
Gratulálunk a győztesnek, a receptről készült videó hamarosan a Videokonyha.hu oldalán megtalálható.
Receptbazar & Max
2010. augusztus 10., kedd
Hőlégballonos (Zeppelin) szelet
Egy biztosan sikeres sült, egy vasárnapi ebédhez vagy éppen vendégjáráshoz. Már csodás szilvát lehet kapni, és ez abból jó, nem befőttből. (bár ha más nincs, akkor...) Tehát egy újabb gyümölcs-hús kombó (Esc! ajánlom a figyelmedbe, mert ezek Neked is tetsző ízek!).
Számoljunk személyenként egy-egy szelet karajjal, és ahhoz igazítsuk a többi hozzávalót. Kell még minőségi sonka, de ne legyen túl zsíros, aztán körszeletes ananász, aminek érdemes a szeleteket vastagságában kettévágni, nehogy az domináljon. Kell ezen kívül még jófajta, kemény-húsú szilva (köszi Anya, Apa!), és persze szép szelet, félkemény sajt.
Gyengéden klopfoljuk át a hús szeleteket, sózzuk, borsozzuk, majd hirtelen, nagy lángon süssük meg mindkét oldalát. Ezt terítsük ki egy bélelt sütőlapra, és arra tegyünk egy-egy karika ananászt.
Erre ültessünk szépen egy-egy szilvát, és borítsuk be sajttal. Előmelegített sütőben, süssük szépen össze. Nem kell nagyon megégetni, így mutatósabb.
Köretnek párolt rizst, vagy burgonya pürét adjunk hozzá.
Jó étvágyat!
Cicaanya és Max
Számoljunk személyenként egy-egy szelet karajjal, és ahhoz igazítsuk a többi hozzávalót. Kell még minőségi sonka, de ne legyen túl zsíros, aztán körszeletes ananász, aminek érdemes a szeleteket vastagságában kettévágni, nehogy az domináljon. Kell ezen kívül még jófajta, kemény-húsú szilva (köszi Anya, Apa!), és persze szép szelet, félkemény sajt.
Gyengéden klopfoljuk át a hús szeleteket, sózzuk, borsozzuk, majd hirtelen, nagy lángon süssük meg mindkét oldalát. Ezt terítsük ki egy bélelt sütőlapra, és arra tegyünk egy-egy karika ananászt.
Erre ültessünk szépen egy-egy szilvát, és borítsuk be sajttal. Előmelegített sütőben, süssük szépen össze. Nem kell nagyon megégetni, így mutatósabb.
Köretnek párolt rizst, vagy burgonya pürét adjunk hozzá.
Jó étvágyat!
Cicaanya és Max
2010. augusztus 6., péntek
Az Ország tortája 2010
Az Ország tortája 2010:
Készítette: veresegyházi Sulyán Cukrászda
Max
Szilvagombóc torta
Készítette: veresegyházi Sulyán Cukrászda
A részletes recept, fázis fotók itt találhatók.
Gratulálunk!!
Receptbazár 2010 receptverseny: tapolcai győztese
A Receptbazár kiadó idei receptversenyén mint zsűri tag vehettem részt idén.
A legjobb tapolcai recept: az Omlós szűzérmék, zöld-fűszeres mártással, burgonyapürén receptjét választottuk, készítette: Nyáriné Orsika
Gratulálunk!
Max
A legjobb tapolcai recept: az Omlós szűzérmék, zöld-fűszeres mártással, burgonyapürén receptjét választottuk, készítette: Nyáriné Orsika
Omlós szűzérmék lilahagymás, zöldfűszeres mártással, burgonyapürével
Hozzávalók:
1 szép szűzérme felszeletelve cm-es vastagságra, 2 fej lilahagyma, zöldfűszerek,
5 dkg vaj, kevés olaj a sütéshez, 2 dl tejszín, és 1 dl tej (hígításhoz), étkezési keményítő, tetszés szerint só, 1 kiskanál őrölt bors (fehér), 1 kis gerezd fokhagyma
A szűzérméket felszeletelem, kicsit kinyomkodom, picit sózom, borsozom, majd olajban mind a két felét megsütöm, hogy jó omlós legyen. Majd jöhet a szósz elkészítése: A lilahagymát kevés olajon vagy inkább vajon megpárolom, egy egész pici gerezd fokhagymát zúzok bele, majd, sót, borsot, zöldfűszereket teszek rá, majd tejszínnel felöntöm, és megvárom míg besűrűsödik, és leveszem a gázról ( ha túl sűrű lenne, akkor tejjel lehet picit hígítani. (kb. 15 perc) Végül burgonyapürét készítek hozzá, akár burgonyapehelyből, akár rendes főtt burgonyából is elkészíthető.
Jó étvágyat, kb. 1 óra alatt, elkészül az előkészítéssel együtt.
Előre kikészített alapanyagokból 45-50 perc max.
Gratulálunk!
Max
2010. augusztus 4., szerda
Programajánló: 2010 augusztus, nyugat-balatoni régió
Programok nyugat-balaton-ról, augusztus hóra:
Augusztusban Andrész Anett festőművész szakos
egyetemi hallgató kiállítása Gyenesdiás Községháza
Augusztus 1.
II. ,,Balaton Szalon”
Nemzetközi Képzőművészeti
Biennálé
Vonyarcvashegy Általános
Iskola
Augusztus 1. Zenés parti este a strandon Vonyarcvash- Lido Strand
Augusztus 1- 20.
,,Jó estét Nyár, jó estét
Keszthely” Keszthely Balaton-part
Augusztus 6. Nemes László festőművész
kiállítása Vonyarcvashegy Művelődési Ház
és Könyvtár
Augusztus 6-8. VII. Györöki Bor-Dal-Fesztivál,
Borkirálynő-választás: népdalok,
bordalok, táncház
Balatongyörök Móló melletti
sétány
Augusztus 7-8. III. Keszthelyi Huszár-Honvéd
Találkozó Keszthely Sport
Camping
Augusztus 7-18.
Györöki Nyári Tárlat -
Orosz István Munkácsy-díjas
grafikusművész kiállítása
Balatongyörök Művelődési
Ház
Augusztus 7. Balatoni Mézes Nap Keszthely Városi piac
Augusztus 13-14. Nemzetiségi Néptánc Kavalkád Keszthely Balaton
Színház
Augusztus 14-15.
Kópé Kupa - Utánpótlás
Ifjúsági Vízilabda Torna Gyenesdiás Diási Játékstrand
Augusztus 18-22.
Györöki Nemzeti Napok III.
az előadások témája: történelmünk
és kultúránk, gyógyítás,
öngyógyítás
Balatongyörök Móló melletti
sétány
Augusztus 19. Lézer show sztárvendéggel Hévíz Tófürdő
Augusztus 19-22.
XVI. Hévízi Országos Borfesztivál
Hévíz Deák tér
Augusztus 19-22.
III. Bor- és
Csemegeszőlőfesztivál Vonyarcvashegy
Polgármesteri
Hivatal
parkolója
Augusztus 20. Szent István napja Keszthely Balaton-part
Augusztus 20-22.
II. Országalma Ünnepe: Szent
Ilona Bucsú – Szent István
ünnepe: Zenei és folklórprogramok,
Almamag Tehetségkutató
Verseny, búcsúi bál,
hangverseny, képzőművészeti
kiállítás
Gyenesdiás
ABC előtti
parkoló
(Fő út mellett),
Községháza,
Szent Ilona
kápolna
Augusztus 20-31.
Györöki Nyári Tárlat - Klimó
Károly festőművész, Érdemes
művész kiállítása
Balatongyörök Művelődési
Ház
Augusztus 21. Gyenes Kupa - vitorlásverseny Gyenesdiás Vitorláskikötő
Augusztus 21-22. ,,Gázfröccs”- Motoros Fesztivál Keszthely Helikon
Strand
Augusztus 21. Mozdulj Balaton! - döntő Vonyarcvashegy Szabadtéri színpad
és környéke
Augusztus 27. Simándy emlékest Keszthely Balaton Színház
Augusztusban Andrész Anett festőművész szakos
egyetemi hallgató kiállítása Gyenesdiás Községháza
Augusztus 1.
II. ,,Balaton Szalon”
Nemzetközi Képzőművészeti
Biennálé
Vonyarcvashegy Általános
Iskola
Augusztus 1. Zenés parti este a strandon Vonyarcvash- Lido Strand
Augusztus 1- 20.
,,Jó estét Nyár, jó estét
Keszthely” Keszthely Balaton-part
Augusztus 6. Nemes László festőművész
kiállítása Vonyarcvashegy Művelődési Ház
és Könyvtár
Augusztus 6-8. VII. Györöki Bor-Dal-Fesztivál,
Borkirálynő-választás: népdalok,
bordalok, táncház
Balatongyörök Móló melletti
sétány
Augusztus 7-8. III. Keszthelyi Huszár-Honvéd
Találkozó Keszthely Sport
Camping
Augusztus 7-18.
Györöki Nyári Tárlat -
Orosz István Munkácsy-díjas
grafikusművész kiállítása
Balatongyörök Művelődési
Ház
Augusztus 7. Balatoni Mézes Nap Keszthely Városi piac
Augusztus 13-14. Nemzetiségi Néptánc Kavalkád Keszthely Balaton
Színház
Augusztus 14-15.
Kópé Kupa - Utánpótlás
Ifjúsági Vízilabda Torna Gyenesdiás Diási Játékstrand
Augusztus 18-22.
Györöki Nemzeti Napok III.
az előadások témája: történelmünk
és kultúránk, gyógyítás,
öngyógyítás
Balatongyörök Móló melletti
sétány
Augusztus 19. Lézer show sztárvendéggel Hévíz Tófürdő
Augusztus 19-22.
XVI. Hévízi Országos Borfesztivál
Hévíz Deák tér
Augusztus 19-22.
III. Bor- és
Csemegeszőlőfesztivál Vonyarcvashegy
Polgármesteri
Hivatal
parkolója
Augusztus 20. Szent István napja Keszthely Balaton-part
Augusztus 20-22.
II. Országalma Ünnepe: Szent
Ilona Bucsú – Szent István
ünnepe: Zenei és folklórprogramok,
Almamag Tehetségkutató
Verseny, búcsúi bál,
hangverseny, képzőművészeti
kiállítás
Gyenesdiás
ABC előtti
parkoló
(Fő út mellett),
Községháza,
Szent Ilona
kápolna
Augusztus 20-31.
Györöki Nyári Tárlat - Klimó
Károly festőművész, Érdemes
művész kiállítása
Balatongyörök Művelődési
Ház
Augusztus 21. Gyenes Kupa - vitorlásverseny Gyenesdiás Vitorláskikötő
Augusztus 21-22. ,,Gázfröccs”- Motoros Fesztivál Keszthely Helikon
Strand
Augusztus 21. Mozdulj Balaton! - döntő Vonyarcvashegy Szabadtéri színpad
és környéke
Augusztus 27. Simándy emlékest Keszthely Balaton Színház
További információk itt:
Tourinform Keszthely
E-mail: keszthely@tourinform.hu
www.keszthely.hu
Tourinform Hévíz
E-mail: heviz@tourinform.hu
www.hevizmarketing.hu
Tourinform Vonyarcvashegy
E-mail: info@vonyarcvashegy.hu
www.vonyarcvashegy.info.hu
Tourinform Gyenesdiás
E-mail: gyenesdias@tourinform.hu
www.gyenesdias.info.hu
Infopont Balatongyörök
E-mail: info@balatongyorok.hu
www.balatongyorok.hu
2010. augusztus 2., hétfő
Kuszkuszos töltött cukkini
Cukkini frissen, zsengén, egy zöld-fűszeres, kuszkuszos töltelékkel töltve. A töltelékhez pulykahúst használtam, hogy ne legyen nagyon zsíros. Nem írok pontos mennyiséget, mert nem mértem, csak raktam össze, és sokban függ a cukkini méretétől is. Ha marad töltelék, abból isteni parti golyókat lehet készíteni.
A cukkinit meghámozzuk, karikákra vágjuk, és kivájjuk a belsejét. Ha vastag a zöldség húsa, akkor egy kis sós vízben pároljuk meg.
A kuszkuszt kétszeres mennyiségű forró vízzel, egy kis sóval és zöld-fűszerekkel leforrázzuk, és lefedett edényben hagyjuk pihenni 15-20 percet.
Vágjunk apróra egy kis fej hagymát, egy marék zöld-fűszert (bazsalikom, kakukkfű, oregano, borsikafű..), ezt keverjük össze a darált hússal, egy kis paprika krémmel, kevés sóval és borssal. Adjuk hozzá a kihűlt kuszkuszt, egy kis olívaolajat, és fűszerkeveréket (mexikóit használtunk), majd ezzel töltsük meg, jól megtömködve a cukkini karikákat.
Olajozzunk ki egy megfelelő méretű tepsit, ebbe ültessük bele a karikákat, szórjuk meg reszelt sajttal, és egy kis darált borssal. Ha van kedvünk, tűzhetünk a sajtba friss zöld-fűszer leveleket, és megspriccelhetjük egy kis olajjal is.
Előmelegített sütőben, 180-200 C°-on, 25-30 perc alatt süssük szép pirosra.
Jó étvágyat hozzá!
Max
A cukkinit meghámozzuk, karikákra vágjuk, és kivájjuk a belsejét. Ha vastag a zöldség húsa, akkor egy kis sós vízben pároljuk meg.
A kuszkuszt kétszeres mennyiségű forró vízzel, egy kis sóval és zöld-fűszerekkel leforrázzuk, és lefedett edényben hagyjuk pihenni 15-20 percet.
Vágjunk apróra egy kis fej hagymát, egy marék zöld-fűszert (bazsalikom, kakukkfű, oregano, borsikafű..), ezt keverjük össze a darált hússal, egy kis paprika krémmel, kevés sóval és borssal. Adjuk hozzá a kihűlt kuszkuszt, egy kis olívaolajat, és fűszerkeveréket (mexikóit használtunk), majd ezzel töltsük meg, jól megtömködve a cukkini karikákat.
Olajozzunk ki egy megfelelő méretű tepsit, ebbe ültessük bele a karikákat, szórjuk meg reszelt sajttal, és egy kis darált borssal. Ha van kedvünk, tűzhetünk a sajtba friss zöld-fűszer leveleket, és megspriccelhetjük egy kis olajjal is.
Előmelegített sütőben, 180-200 C°-on, 25-30 perc alatt süssük szép pirosra.
Jó étvágyat hozzá!
Max