Oldalak

2011. január 13., csütörtök

Ikrek, avagy a kenyér sütés Limara módra

Még tavaly, a tél elején meséltem róla, hogy találkoztam Limarával és együtt töltöttünk egy pompás délutánt. Akkor sok apró, kicsi praktikát láttam, tanultam, amit azóta is használok a kenyérsütés közben.



Így készülnek a normál kenyereink, aminek az alapja Limara öreg-tésztás fehér kenyere. A titok a jénai edényben, a hozzávalókban és az öregtésztában rejlik. A jénai lehet bármilyen más sütőedény, de fontos legyen teteje. Sütöttem (és sütök is sokszor) nagyobb, kerek zománcos edényben is, azzal is működött.


Nem írom le a receptet, mert már Limara tökéletesen leírta. A Limarától kapott, tótkomlósi kenyérlisztem is elfogyott már (sajnos).  Mostanában rétesliszt (1/3 rész) és sima liszt (2/3 rész) keverékéből készítem. Használtam már tüskeszentpéterit is, de nagyrészt a Zalaapáti malom lisztjét használom. tehát működik a dolog más fajta liszttel is.


Azoknak, akik gondolkoznak azon, hogy a kenyérsütő gépen kívüli sütést akarják kipróbálni, bátran ajánlom ezt a receptet, mert gyönyörű és finom kenyér készülhet. (A képen két 1 kg-os kenyér látszik, és kis kihagyással, egymás után sültek)

Köszönöm szépen kedves Limara!

Max

7 megjegyzés:

  1. Mint a bóti, mondaná Zuram :-DD

    Meseszépek, hibátlanok, ropogósak!

    VálaszTörlés
  2. bóti? messze lekörözte már.
    ezek pirosabbak mint az enyémek, de ugyanolyan piszkálásra késztetik az aprónépet mint az én rozscipómat.

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörűek!:) Én köszönöm Neked, jó volt a közös kenyérsütés!:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépek. Imádom a kenyér sarkát és háját ez meg tökéletes

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm szépen!

    Limara, csodás volt!!! Örök élmény, remélem folytatjuk.

    CV: remélem jobb mint a bóti, inkább olyan legyen mint régen(-:

    Bianka: háját vagy héját?((-:

    VálaszTörlés
  6. Tudod, hogy nem pejoratív írtam, hogy mint a bóti :-) Káprázatosak lettek!

    Legyen inkább békebeli vekni :-)

    VálaszTörlés