Zöldborsókrém leves
Gyorsan és egyszerűen elkészíthető krémleves, ami szép zöld színével a közelgő tavaszt varázsolja az asztalunkra. Ha olyan burgonyát sikerül vennünk, aminek magas a keményítő tartalma, akkor a végén már nem kell sűríteni. Ha a borsó mellé egy csipet szódabikarbónát is teszünk a főző lébe, akkor a borsó megőrzi friss, szép zöld színét.
Hozzávalók:
- 1 kis fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 50 dkg (mirelit) zöldborsó
- 2-3 db kisebb burgonya
- 1 L (csirke) alap lé
- 2 dl (főző) tejszín
- Olaj, (citromos)só, bors, cukor
- Provanszi fűszerkeverék (vagy szárított oregánó, kakukkfű, bazsalikom)
- 2-3 tk (burgonya) keményítő
- A tálaláshoz pirított kenyérkocka
Kevés olajon üvegesre párolom a hagymát, a burgonyát meghámozom és vékonyan felszelem (le is lehet reszelni). Hozzáadom a hagymához, egy kicsit lepirítom, sózom, borsozom, és adok hozzá egy kis alaplevet, lefedve fedő alatt 8-10 percig párolom. Belekeverem a borsót, a fűszereket, egy csipet cukrot és felöntöm a maradék alap lével. Kis lángon főzöm addig, míg a borsó is megpuhul. Megkóstolom, ha kell, korrigálom, és hozzáadom a tejszínt. Összeforralom, és egy merülő mixerrel pépesítem. Ha nem volt megfelelő keményítőtartalmú a burgonya, ekkor lehet korrigálni, és egy kis keményítővel besűríthetjük. Hagyhatjuk a levest rusztikusra, de ha akarjuk le is szűrhetjük. Leveses csészében tálaljuk, tetejére pirított kenyérkockákat teszünk, és egy kis olívaolajjal megcsepegtetjük.
Jó étvágyat hozzá!
Max
Finom
VálaszTörlésBorsó, akkor jöhet.
VálaszTörlésTegnap este néztem a főzőcsatornát. Egy hasonlóan üde levest kreáltak - csurgott a nyálam.
VálaszTörlésKözben fejjel lefelé lógtam, és Réka dvd-re tornáztam, csurgott a hátamon a víz.
Most meg hozod ezt a gyönyörűséget! :-))
Köszönöm!
VálaszTörlésNagyon szeretem a borsót, és nem is értem, hogy pl. a borsópüré miért nem lett sikeres mártás nálunk, angliában meg az egyik legsikeresebb, főleg a mentás verzió.
Viki, a Réka izzasztó, de a leves meg frissítő(-: