Oldalak

2012. november 4., vasárnap

A burgonya téli tárolása

(X)
Sokaknak okoz gondot a burgonya helyes téli tárolása. Ha betartjuk az alábbi tanácsokat, akár komolyabb mennyiségű burgonyát is el tudunk tárolni télire. Lássuk mik a szakember tanácsai:  



A burgonyát sötétben, hűvös, magas páratartalmú helyen célszerű tárolni.
Ekkor nem zöldül meg, ekkor nem fonnyad meg és ekkor áll el legtovább kicsírázás nélkül.

Ideális a földes aljzatú pince, 8-10 Celsius fokos állandó hőmérséklettel. A vetőburgonyát ennél hűvösebben 3-4 C-on kell tárolni.

Ha muszáj, egyszer le lehet csírázni a vetni szánt burgonyát is, kétszer azonban már nem ajánlatos. (Az előző évi termésből visszavetni csak vírus rezisztens keszthelyi fajtából érdemes!)




A burgonyát semmiképp ne tároljuk almával/körtével egy légtérben (korán kihajt tőle).

Betároláskor a burgonya legyen száraz felületű, ép, sérülésmentes. Két-3 hét után válogassuk át a tételt.

A különböző fajtákat elkülönítetten tároljuk, akadályozzuk meg a keveredést.

Dr. Polgár Zsolt a Burgonyakutató Intézet igazgatója




Érdemes a különböző fajtákat tanulmányozni, és az erre alkalmas fajtákat betárolni, illetve törekedni arra, hogy megfelelő burgonyafajtát válasszuk ki az ételkészítéshez.

 Használjunk a télen is megbízható, magyar (lehetőleg keszthelyi) burgonyát a főzéshez-sütéshez.

Max

1 megjegyzés:

  1. Most egy másik tárolási ötletet szeretnék leírni, mert nem mindenkinek van lehetősége pincében tárolni,de vízaknája annál több embernek van...Nekem szerencsére van egy jó nagy agyagos vermem és ott tárolom a megtermesztett burgonyámat. Már mások által kipróbált, elég egy régi kabáttal a tetejét letakarni. Üdv.: Rita

    VálaszTörlés