2012. június 8., péntek

Forrázott, kapros uborka

Forrázott, kapros uborka Gizimamától. Történt ugyanis, hogy a minap a kedvenc ABC-ben (nem szeretem az ilyen reklámot, de aki erre jár, menjen be a gyenesi Sarok ABC-be, érdemes), a zöldséges részen találkoztam Gizimamával. Gizimamáról tudni kell, hogy a gyenesi Termelői Piac egyik oszlopos tagja, a csodás rétesek és lekvárok készítője.
Kérdezte mit vásárolok. Mondom kaprot a Sváb kovászos uborkához. Nem jó kapor ez, nem magyar, nincs se íze, se bűze, közli velem Gizimama. Pénteken megyek le a piacra, viszek én neked jó magyar kaprot,innen az alsókertből. Azzal lehet jó forrázott uborkát csinálni, az ropog, nem puhul meg teljesen. És el is sorolta a forrázott uborka hozzávalóit, és készítésének módját.



Gyorsan mondta, meg közben még három asszonnyal is felvette a kontaktot, esélyem sem volt megjegyezni, ezért arra a megállapodásra jutottunk, ha pénteken hoz kaprot a piacra, elmondja a receptet, én meg leírom. Leírtam. Leírtam és ki is próbáltam. Ha jól számolom, már harmadik próbálkozásom érik itt mellettem.



Hozzávalók, kb. 3 kg kovászolni való uborkához:

3 kg kovászolni való uborka
2 l víz
20 dkg cukor
3 evőkanál só
2 dl 20%-s ecet
2-3 kisebb fej friss (fehér) hagyma
2-3 csokor kapor
1-2 teáskanálnyi szemes (színes) bors

Mossuk meg alaposan az uborkákat, két végét vágjuk le, és vágjuk be ahogy a kovászos uborkánál szokták. Rakjuk egy méretes tálba vagy vödörbe, úgy hogy alá teszünk a kaporból és a borsból is. Pucoljuk meg a hagymát, vágjuk cikkekre, és azt is tegyük az uborkák közé. Tetejére tegyünk még kaprot, hagymát és borsot is.



Keverjük össze a vizet, a sót, a cukrot és forraljuk fel. Ha felforrt, zárjuk el az energiát, és keverjük hozzá az ecetet, majd öntsük nyakon az uborkákat a forró lével. Hagyjuk kihűlni, és már fogyasztható is. Fedett edényben, leszűrve a hűtőben pár napig eláll (hogy meddig azt még nem tudom, mert a harmadik napot még egyszer sem érte meg). Ha hosszabb időre szeretnénk eltenni, akkor használjunk tartósítószert.

A Facebook-n itt találod a gyenesi piac oldalát, itt értesülhetsz az aktuális akciókról.

Jó étvágyat hozzá!

Max


2 megjegyzés:

Unknown írta...

Nagyon finom. Ennél jobbat még nem sikerült készítenem. :))

Unknown írta...

Nagyon finom és nekem már 2hete a hűtőbe van és semmi baja

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin