2008. szeptember 25., csütörtök

Bence kedvence, azaz a tejfeles pogácsa

Kedves Olvasóim/Látogatóim, íme a POGÁCSA. 

Az ám az igazi nagybetűs pogácsa és a receptje Legalábbis nekünk, illetve elég sokan tesztelték, és elismerően hümmögtek a falatozása közben.


Még annyit hogy a képen a dupla mennyiségű tésztából készített pogácsahegy van fotózva, amit a csenőmanók alaposan megdézsmáltak. Szép is a meleg tésztától kapott gyomorfájás:-)



És mindjárt az elején a kóprájt(copryght)-ról. A recept egy családi recept, amit annak idején valaki, valami zacskóból(liszt?) vágott ki, nincs rajta semmi jelölés, csak a fecni (lásd a képen, de ha valaki tud segíteni, hogy miből is származik a darabka, az kérem kommenteljen lelkesen), de van pár ilyenünk, és a szakácskönyvekben ezek a jelzőlapocskák is.

Tehát a forrása: eddig ismeretlen, nyomtatott szöveg, fotóval bizonyíthatóan.




Tehát a recept: 

Bence kedvence, a tejfeles pogácsa (a nagyi receptje) 1 adag:

4 dkg élesztő, vagy ennek megfelelő száraz élesztő(2x7 g-os tasak)

60 dkg liszt

25 dkg margarin (min. 70%-os zsírtartalom, érdemes áldozni a márkásra)

1 egész tojás és egy sárgája

1 ek só

2 dl 20%-os tejföl (szintén a márkás, a frissfölt most tegyük félre)

a kenéshez és a szóráshoz:egy felvert tojás és reszelt sajt


A margarint elmorzsoljuk a liszttel, ebbe belekeverjük az élesztőt, majd a közepébe egy lyukat csinálunk, abba tesszük a tojásokat és a sót. Elkezdjük kézzel összedolgozni, és ekkor adagoljuk bele a tejfölt. Alaposan összedolgozzuk, majd langyos helyen letakarva hagyjuk pihenni legalább egy órát.


Ha letelt a szieszta ideje, átgyúrjuk, és kettőbe vesszük. Lisztes nyújtótáblán kinyújtjuk, és hajtjuk. Egyharmadát behajtjuk jobbról, majd a a másik harmadát balról. Ezután pedig hosszában ismét hármas hajtással készítünk egy párnát. Ezt a bonyolult munkafolyamatot megismételjük (tehát kétszer kinyújtjuk, és hármas hajtással rétegezzük). Megéri a munkát, így lesz igazán leveles a tésztája.

Ujjnyi vastagra nyújtjuk, és a tetejét a késsel megmintázzuk. Egy pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk és a darabokat egyesével az ujjainkkal sodorjuk meg, ez segít abban hogy megnőljön.



A tetejét a felvert tojással óvatosan megkenjük (figyeljünk arra hogy a tojás ne folyjon le az oldalán, mert akkor nem fog feljönni), és a reszelt sajttal megszórjuk. Hagyjuk még így is pihenni sütés előtt.


180 c-on 15-18 perc alatt szép pirosra sütjük, és utána egy rácson hagyjuk kihűlni.

47 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon jól néz ki! Csak egy kérdés: vajjal vajon müködik? Mert a hozzávalók közül minden van itthon, csak margarin nincs, de vaj az igen. Tudom, próbáljam ki és referáljak :-)

Névtelen írta...

Atyaég, de gyönyörűséges, nyammmmm :)

Tipp és trükk (hihi): egy nagynéném sütött mindig ilyesmi tésztájú pogácsát, amit megfelezett. Egyik feléből pogácsa, a másik felét pedig szilvalekvárral töltötte meg, és papucs alakra formázta. Na az aztán, hmmmmmmm...

Pannicica

Max írta...

Orsi: remélem még nem késtem le: szerintem működik vajjal is, mert az is tiszta zsiradék, vagy ha van sertészsír(udate kód 100000, sicc:-) )

Pannicica: hát ezt most mondod?

Névtelen írta...

Max, várom az új, szilvalekváros postot :-D

Szombaton szilvalekvárt főzök, terveim vannak az esetleges maradékkal :)

Pannicica

Névtelen írta...

Max, kösz, nem késtél le, végül elhalasztottam holnapra :-) Majd beszámolok.

Max írta...

Orsi, köszi és várom, de vigyázz nehogy a morzsák belehulljanak a billentyűzetbe:-)

Névtelen írta...

Szia Max!
Eszméeltlen jól néz ki a pogid!!Gratulálok hozzá!
A márkás margarinnál az R-betűsre gondoltál?;-)
Azt hiszem ma délután megcsinálom én is!
Ha félig olyan szép lesz mint a tiéd, felteszem a blogra is!De mindneképp visszaírok, milyen lett.
Hu de kiváncsi vagyok!!:-))))))

Köszi!

Max írta...

Kedves Konyhatündér!

Igen arra gondoltam,R-el kezdődik és áma a vége:-)

Várom a beszámolót.

Névtelen írta...

Szia Max! Megcsináltam vajjal, ízre jó is lett, de megint elkövettem azt a hibát, amit valahogy pogácsánál mindig elkövetek: túl vékonyra nyújtottam a végén. Így nem jött föl, de azért már a felét megettük ketten tegnap este óta... Ezzel sikeresnek minösítem a kísérletet :-) Egyébként már csak gyúrás közben jutott eszembe, hogy a recept nagyon hasonló anyukám pogácsájához, csak abban sajt is van és nem kell hajtogatni, itt a recept, ha érdekel: http://kalinka.blogol.hu/?perm=775403

Ancsika írta...

szia Max!!

Hmmm!.... pogi. Megunhatatlan! Nincs hét, hogy ne lenne az asztalunkon! Ezt a Te tejfelesed is ki fogom próbálni, hátha jobb mint az enyém!!! :))))

A zacsi pedig a régi sütöporos zacskó. Azon volt régen ilyen piros csík és cikornyás bötükkel volt pirossal az elején, hogy: SÜTÖPOR

Max írta...

Mian!

Én is sütőporra gondoltam, de ahhoz nagy a fecni, mert kb 7 x 8 cm.-es, hacsak nem gasztro kiszerelésű:-)

Névtelen írta...

Halihó!

Megcsináltam ám a pogit!Nagyon finom lett!!(fénykép majd lesz a blogon):-)
Ez valóban egy megbízható recept, meg is jegyeztem, biztosan lesz még ilyen az asztalon!
Köszi a receptet még egyszer!

Üdv:Konyhatündér

Max írta...

Tündérke!
Örülök a sikernek, várom a postot, légyszi linket küldjél:-)

Névtelen írta...

http://konyha-lakok.blog.hu/2008/10/02/tejfeles_pogacsa

Unknown írta...

Finom receptek - http://www.finomreceptek.hu/

Kobori írta...

Az én Édesanyám receptje szerint minden, minden azonos. Egy megjegyzéssel hosszabb: legalább 3 órát hűtőben tartani,de jobb egy egész éjszakára betenni az összeállított gombócot. Hajtogatás nélkül is egészen jó, de én is kiötöltem a hajtogatást, megéri és belefér az időbe estétől reggelig. Nekem nagyon bevált ez az idő megosztés! Az én 2 éves Bence unokámnak is kedvence, ezért is figyeltem fel erre a receptre. "Mamaa szütöttéj NEKEM bugácsácsát" és mindenki oda van érte. Szeretem a receptjeidet! Boramama

Max írta...

Boramama!

Köszönöm és remélem még találsz kedvedre finomságokat!!

Kriszta írta...

Az élesztőt csak simán belekeverem a lisztbe, nem kell felfuttatni? Megszeretném sütni a pogit húsvétra!
Előre is köszi!

Max írta...

Kedves Kriszta!

Lehet így is, úgy is, én nem szoktam felfuttatni, dolgozzon csak a tésztában. De ha nem vagy biztos az élesztődben, akkor futtasd fel egy kicsit.

Biztos siker! Referálj hogy sikerült, légyszi.

max

Unknown írta...

Mindenképp beszámolok, hogy sikerült! Köszi a segítséget!

Kriszta írta...

Szóval elkészült a pogi! Még melegen megkóstoltam és elsőre nekem kicsit sótlan! De ami inkább nagyon bosszant, hogy egy kicsit kemény! Mondjuk csak holnap kerül "közönség" elé, ezért bízok benne, hogy éjszaka puhul is egy kicsit! Szerinted mit ronthattam el? Mindent grammra raktam bele!

Max írta...

Kedves Kriszta!

Nem tudom mi lehetett más, nekünk elsőr(sokadszorra) is mindig kiszáradt. Nem sütötted esetleg sokáig? A receptet már sokszor készítettem, nem biztos hogy ugyanolyan anyagokkal dolgoztál mint mi, tehát ha a tészta kívánja, nyugodtan el lehet térni.

yence írta...

Ezt, és az egész blog linkjét máris postáztam egy mailen a komasszonyomnak, mert pl. a keresztfiam is Bence. (Na meg a kismilliÓ recept ugye!...) ;-P

Köszi! ;-)

Max írta...

Yence!

Bencének és Komaasszonynak üdvözletem, és köszi!!!

eperág írta...

Szia Max! A receptet ismerem, egy lisztes zacskón lehetett olvasni kb. 10 évvel ezelőtt, és talán még utána is pár évig. Anyukám egy falubeli nénitől kapta a receptet, aki sajátjaként féltve őrizte, és inkább megsütötte ő maga, de a titkot nem árulta el. Máig nem tudom, hogy lehetett szóra bírni... :-). Sajnos, hogy melyik fajta liszt volt, már nem tudom, de szerintem a malom már rég csődbe ment. Remélem, segítettem.

Max írta...

Éva Tünde: köszönöm, én is lisztes zacskóra tippeltem.

Noémi írta...

Szia Max!
Köszi a receptet, elsö pogácsám és nagyon jól sikerült és nagyon finom is, majd még sokszor fogom csinálni, azt már tudom!!"
Kellemes ünnepeket és sok szép és jó receptet 2010-ben is ;)

Max írta...

Noémi!

Örülök, és hasonló jókat Nektek is. Nézd meg, ebből találsz ízesített verziót is nálam.

Zsuzsii írta...

Köszönöm szépen a receptet! Már sokadszorra süröm meg de minden egyes alkalommal meglep hogy mennyire finom! ez a kedvenc pogácsa receptem! Rádásul a bátyámank, Bencének a kedvence!
Mégegyszer köszönöm :)

Max írta...

Zsuzsii! Nagyon szívesen, és Bencét külön üdvözlöm!!

Bori írta...

Kedves Max! Nagyon jól néz ki ez a pogi, megcsinálnám. Egy kérdésem van: amikor azt írod, hogy "átgyúrjuk, és kettévesszük" a tésztát, az az utána való folyamatra nézve mit jelent? Kettő adagban végzem a hajtogatásokat, nyújtásokat? Köszi: Bori

Max írta...

Két adagra veszem, mert így kezelhető, különben nagy lenne a tészta és nem fér el a nyújtólapon(-:

Bori írta...

áhá, köszi :-) Megcsináltam, ízre jó lett, de kicsit száraz lett. A szárazélesztőre fogom,friss élesztővel is ki fogom próbálni! :-)

janó írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
janó írta...

Friss élesztővel tökéletes. Már a sütőben van, érzem az illatát.
Alig várom a szent hasfájást :)
Köszönöm a receptet!!

Max írta...

Janó! Remélem a hasfájás nem volt vészes, és azért a pogácsa kárpótolt. Én pénteken sütöttem egy céges bulira, ismét osztatlan sikert aratott.
Egészségetekre!

Névtelen írta...

a hajtogatások között kell pihentetni a tésztát? Éva

Max írta...

Igen, érdemes. 10-15 percet szoktam hagyni.

Emylia Green írta...

Ezt a receptet én ismerem, emlékszem a lisztes zacskóra -kicsivel több mint tíz éve- amin találkoztam vele. Nagyon jó recept!

Emylia Green

Unknown írta...

Franciáknak sütöm többször is egy évben, imádják. Ma két adagot csinálok éppen (1kg 20dkg lisztből), a fél utca ezt eszi :)
Köszönöm a receptet!

Nóra

Névtelen írta...

Kedves Max,
Nekem nem sikerült, már a tésztája sem lett egyenletes (hiába dagasztottam, nem lett belőle egyenletes tészta, kicsit kupacos lett). A sütés 180 fokon is katasztrófális eredményt hozott, fél óráig sütöttem, még csak színt se kapott, aztán felemeltem 200 fokra a hőmérsékletet, még egy negyedórára (tehát összesen háromnegyed órát sütöttem). Eredményeképpen szétszáradt a pogácsa, DE: belül helyenként nyers. Tudnál segíteni, mit ronthattam el? Nagyon köszönöm

Max Gastro írta...

Kedves Névtelen!
Nehéz így látatlanban megmondani, mi az oka. Az hogy ennyi sütés kellett neki, az gyanús, ennyi idő alatt a kenyér megsül. Le tudod ellenőrizni a sütő hőfokát, mondjuk sütőhőmérővel? Az hogy sületlen részek vannak, azt szerintem a csomók okozzák, bár kevésbé dagasztott tésztánál sem jelentkezik. Tudni kellene, esetleg mi lett változtatva, milyen liszttel, zsiradékkal, tejföllel készült.

anni007 írta...

anni0007 A devecseri liszt hátoldalán volt a recept anyósom is félretette és ezzel a liszttel álom jó dolgozni.

Unknown írta...

Így igaz anni0007.Nagyon fincsi pogácsa .És tényleg a Devecseri liszt hátulján volt ez a recept.Mindig ezt sütöm és nagyon szeretik.

Unknown írta...

Valóban a Devecseri liszt zacskóján volt a recept.Nagyon finom, nem lehet megunni! Ma is ezt fogom sütni.😊

Unknown írta...

Nekem működik vajjal!14-16éve volt lisztes zacskóba ez a recept, azóta sütöm ezt a pogácsát.Még sosem maradt belőle!

Névtelen írta...

A füredi 1 kg-os liszt zacskóján volt ez a pogácsa recept.Kb 30 éve ezt sütöm.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin