2010. február 18., csütörtök

Élesztős, hajtott leveles tészta egyszerűen

Szeretem az élesztős, leveles tésztát. Egy dolog tartott kicsit mindig vissza, hogy macerás dolog volt kinyújtani laponként, megállni, megkenni, újabb réteg, és így tovább.



Találtam viszont ezt a megoldást, és isteni tészta sikeredett belőle.
Nagyon egyszerű az elkészítése, és bármilyen kelt tésztából csodás leveles tésztát készíthetünk.

Az alapja a mostanság nagy kedvenc tejfölös tészta, hidegen (késleltetve) kelesztve. A leírásban már a kész tészta felhasználását mutatom meg, a késleltetett kelesztésről majd késöbb.

Hozzávalók:

- 3 dkg élesztő
- 2 tk cukor
- 1 ek étolaj
- 12 dkg tejföl
- 20 dkg víz (igen, dkg-ban adtam meg)
- 10 dkg rétes liszt
- 40 dkg sima liszt
- 2 ek tejpor (elhagyható)
- 2 kk só

a kenéséhez ~ 20 dkg vaj/margarin



Rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Kinyújtjuk vékony lapnak, és megkenjük vajjal.



Egy gőrgös (pizza) tésztavágóval, vagy éles késsel a képen látható módon bevágjuk. Fontos, hogy ne érjenek össze a vágások.



Hajtsuk be egymás után, előszőr a sarkokat egymásra, majd az oldalsó lapokat is.



Az így készített csomagot pihentessük egy kicsit, majd nyújtsuk ki újra.





Ekkor már nem kell vajazni, hanem csak bevágni, és ismét összehajtani. Az időközben kipréselt vajat, természetesen visszakenhetjük.





A máodszor hajtott csomagot is nyújtsuk ki, és innentől használhatjuk arra amire szeretnénk.





Ebből most 16 db szép méretű croissant készült.



Sok sikert a készítéséhez, és jó étvágyat hozzá!

Max

Inspiráció innen és a 4PL, köszönöm!

28 megjegyzés:

Edit (Esc) írta...

Jol neznek ki! Pont reggelire valo, es mivel reggeli elott vagyok... Es tenyleg nem olyan maceras.

Jucy írta...

Ma akartam hasonlót, amit egy újságban láttam, de inkább ezt próbálom ki :)

Chef Viki írta...

Megmondalak :-)) Nyílt színi izgatás, micsoda dolog ez?

Kénytelen leszek nekilátni, ahogy elnézem :-)

Maimoni írta...

Huhh, Max, gyönyörűek. Nem is nézem tovább...

szepyke írta...

Ez de jó!
És köszönöm a jó étvágyat hozzá!:)

Garffyka írta...

Max, ez nagyon jó! Imádom a Limara féle gyors croissant, viszont tény, hogy a konyhapultom méretét tekintve, még a széken is tésztalap van, mikor nekiállok.
Kipróbálom a tiédet is, aztán max felváltva sütöm :)

Max írta...

Esc: sajna elfogyott, de lesz még, küldök
Jucy: nem fogsz csalódni
CV: most kaptam egy fekete pontot? brühühü
Móni: de csak nézd, amíg nem eszed nincs gond
Szepyke: Neked külön jó étvágyat hozzá!
Garffy: tálca, tészta, tálca, tészta... ismerős

Névtelen írta...

megcsinaltam es egyaltalan nem ijen

Max írta...

Kedves Névtelen! Miért, milyen?

pipulka írta...

Nemrég sült ki, és fantasztikusan finom! 1/3 graham és 2/3 sima liszt keverékéből csináltam, és mangalicazsírral hajtogattam.
Hálás köszönet a receptért!

Max írta...

Maszat: jól hangzik! ügyes vagy!

Mézigörl írta...

Szuper, hogy feltetted! Muszáj lesz kipróbálnom!!!:-)

Max írta...

Mézi ez a kedvenc tésztám, könnyű vele dolgozni. Majd mesélj, milyen lett.

Jutka írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Jutka írta...

Épp most sülnek, majd beszámolok milyen lett :)

Max írta...

Jutka! várjuk! biztosan jól sikerült!

Picurkonyha írta...

Szia!
Nemrég találtam rá az oldaladra,bár már másoknál nagyon sok jót hallottam rólad!
És, hogy pont ezt a fantasztikus tésztát találtam meg, annak külön örülök. Limara "félét"már ismertem, de a Tiédet szeretném rögtön kipróbálni! És ha megengednéd máskor is szívesen körülnéznék nálad és próbálgatni a TUTI receptjeid!

Max írta...

Szv: üdvözöllek itt nálam. Nagyon szeretem ezt a tésztát, a múlt héten, két adag is készült. Várlak vissza!

karoly írta...

Üdv Max!
Köszönöm a kiváló tészta receptet. Sokszor mentünk keresztül Abonyon és akik már jártak arra, azok talán ismerik a Mészáros vendéglőt. Ott mindig megállunk és eszünk valami finomat, szinte minden alkalommal sonkás-mustáros batyut. Ez nagyon bejön nekünk.
Gondoltam, hogy megpróbálkozom velet itthon, úgyis kell a sonkát főzni. Kerestem egy jó levels kelttészta rezeptet és rátaláltam a blogodra. Szóval isteni lett a sonkás-mustáros batyu, köszönöm neked a feleségem nevében is. Ha tudnám hogyn, szívesen küldenék képet az elkészült finomságról.

Max írta...

Kedves Károly!
Köszönöm a szép szavakat, és örülök, hogy jól sikerült a tészta. Ha szeretnél küldeni képet, a jobb oldali sávban, felül találod a mail címeket, ahova szívesen várom a képet.

Palipapa írta...

Szia Max!
Csábítónak tartom és szeretném próbálni ezt a tésztát, de számomra nem teljesen világos, hogy a kelesztést a vajjal való megkenés és hajtogatás előtt, vagy utána kell-e elvégezni.
míg ezt nem tudom, addig nem merek neki fogni. Kérlek, mielőbb válaszolj.
Üdvözlettel: Pali.

Max írta...

Kedves Pali! A kelesztést/pihentetést a hajtogatás és formázás után csináltam.

Palipapa írta...

Kedves Max!
Ez szuper gyors volt! Köszönöm!
Máris neki fogok, és teszem a hűtőbe alukálni, hogy reggel frissen és kipihenten ébredjen! :-)

Palipapa írta...

Kedves Max!
Ma reggel megsütöttem ezt a tésztát.
Feléből croassant, másik feléből kétujjnyi széles sajtos rúdakat készítette, és mindkettő csodálatosan sikerült!
Pillekönnyű, és valóban leveles, kitűnő ízű, és kívül ropogós sütik lettek! Bátran állítom, hogy vetekszik a Fornetti hasonló termékeivel!
Gondoltam egy nagyot és elhatároztam, hogy kipróbálom ezzel a módszerrel a túróstáskát is. (Természetesen víz helyett tejjel és cukorral).
Kérhetem ezzel kapcsolatban a véleményedet?

Üdvözlettel és köszönettel: Pali.

Max írta...

Kedves Pali!
Működik, annyit változtattam, hogy a rétesliszt helyett is sima lisztet használtam.

Palipapa írta...

Kedves Max!
Köszönöm a tippet!
Akkor holnap kipróbálom a túrósbatyut is!

Unknown írta...

Kedves Max! Ha nem akarom azonnal használni a kész tésztát, akkor lefagyaszthatom, mint a többi leveles tésztát? Működik?

Max írta...

Igen, fagyasztható, csak a kiolvasztást kíméletesen.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin