Az egyik kedvenc fagylaltom. Nem csak evés szempontjából, hanem készíteni is szeretem, mivel igen sikeres fagylalt, kedvelik a Vendégek.
A fagylalt egyik rétege egy kandírozott narancsból és a Cointreau-ből készült paszta.
A fagylalt egyik rétege egy kandírozott narancsból és a Cointreau-ből készült paszta.
Mikor megkaptam ezt a lekvár receptet, azonnal a Velencei álom jutott eszembe, így erre alakítottam át. Az eredeti fagylalt alapja egy sárga krém ízű (vaníliás) fagyi, és ez megrétegezve a naranccsal és nagyon jó minőségű étcsokoládéval.
1,5 kg narancs, (kezeletlen, lehetőleg bio)
2 citrom leve
1 l víz
1,5 kg cukor
1,5 kg narancs, (kezeletlen, lehetőleg bio)
2 citrom leve
1 l víz
1,5 kg cukor
2 tk vanília kivonat vagy vaníliás cukor
1 rúd vanília
1 ek Cointreau (narancs likőr, triple sec)
1 csipet (citromos só)
pár fahéjrúd
200 g csokoládé 70 % kakaó tartalommal
pár fahéjrúd
200 g csokoládé 70 % kakaó tartalommal
A narancsokat nagyon alaposan megsikálom, majd leöblítem. Felvágom 1 centis szeletekre, es egy lábosba rétegezem, majd felöntöm annyi vízzel, ami ellepi. Teszek rá egy tányért, ami leszorítja a szeleteket a víz alá, és egy éjszakára a hűvösre teszem.
Másnap kiveszem a tányért, belecsavarom a citromok levét, a sót is bele teszem, és lassú tűzön főzöm 65-70 percet. A vanília rudat hosszában félbevágom, a magokat kikaparom, és a narancshoz adom a rúddal együtt.
Addig főzöm, míg a héja megpuhul, ekkor hozzá adom a cukrot, a vanília kivonatot, a likőrt, és a fahéjat.
Nagy lángon 30 percig főzöm, de közben megkeverem párszor. Az eredeti recept szerint, 120 C-on főzi 20 percet. Belelógattam a maghőmérőt, de 105 C-nál feljebb nem tudtam forralni úgy, hogy ne fusson ki az edényből, ezért inkább egy kicsit tovább főztem.
Kiszedtem a fahéjat és a vanília rúd héját, majd egy merülő mixerrel pürésítettem, és újra felforraltam.
A csokoládét durvára vágtam. A kész lekvárokat, alaposan elmosott üvegekbe mertem, és csokit rétegeztem bele, és a tetejére. Még melegen rátekertem a tetőket, és úgy hagytam kihűlni.
Kenhetjük kiflire, süteménybe, de egy kis babapiskótával maga az édes bűnbeesés.
Jó étvágyat hozzá!
Max
13 megjegyzés:
WooooooW!!!!!!
Isteniiiii!!!
Micsoda véletlen! :D
Azta! Veletlen?
Ez gyilkosan jooooo!
Áááááááááááááállati jó!
Köszönjük Paula L.-nek a kihívást!
Úgy látom sikeres volt Paula L. kihívása, mert aratott a narancslekvár recept, hiszen három helyen megtalálható ugyanaz és mégis más! Gratulálok Pól L. az ötlet megvalósításáért.
Gyönyörű színe van! Gratulálok hozzá! Vikinél már írtam, hogy mindhármotoknál gyönyörű lett!:)
Igen, de azt hiszem átalakulunk 4PL-re:-))
Szepyke: köszike, de Te ezt nem szeretnéd, pfúj brutál csokis:-DD
Alig varjuk, hogy a nyaron megkostolhassuk azokat a hires fagyikat. Foleg a velencei almot... Hihetetlenul jol nez ki. Udv: Karib
Jézus Max, köszönöm. Nálunk Gyulán a Kézműves cukrászdában mindig Velencei álom fagyit eszek. De ez eddig csak nyáron adatott meg. Ezzel a bejegyzéseddel lehetővé tetted számomra, hogy télen is élvezhessem ezt az ízorgiát. Hálásan köszönöm!
Karib! Várom a pillanatot, én is remélem találkozunk.
Joli: nagyon szívesen, örülök ha szereted a jó fagyit, és biztos vagyok benne hogy ez is ízleni fog.
A Kézműves fagyi Gyulán nagyon finom :-) Tanúsítom :-DD
hűű, ha egyszer Gyulán járunk, az biztos, hogy nem hagyjuk ki.
addig is csak álmodozom róla:)), hogy mennyire fini lehet!
Őszintén örülök a Gyulai kollégám sikerének, de remélem Cv, a tanusítványt a Bringatanya is megkapja:-))
Megjegyzés küldése