2010. február 12., péntek

Choux á la créme (profiterol?)

Kedves Férfitársaim!



Az alábbi édességet ajánlanám szíves figyelmükbe. Ideális ajándék Valentin napra a Kedvesünknek.
Alapja a Bigné tészta, amit megtöltöttünk egy vanília krémmel és csokiöntettel koronáztuk meg.



Hozzávalók:
 
Egy adag bigné/choux tészta



Vanília krém:

- 1 l tej
- 6 dkg (burgonya) keményítő
- 6 dkg (por) cukor
- 1 rúd vanília, vagy 2 tk vanília kivonat, vagy 2 cs vaníliás cukor



A tejből 2 dl félre teszünk, a többit felforraljuk. A cukrot kikeverjük a keményítővel, és a vanília rúd kikapart belsejével, (vagy a választott opcióval), felöntjük a hideg tejjel, és csomómentesre keverjük. Lassan adjuk hozzá a felforralt tejet, és folyamatos keverés mellett főzzük össze. Tegyünk a tetejére egy háztartási fóliát, és így hagyjuk kihűlni.



Csoki öntet:

- 1 l tej
- 4 tojás sárgája
- 4 ek (narancsos) porcukor
- 3 tk liszt
- 4 ek keserű kakaó por
- 1 tk vanília kivonat



Hidegen összekeverem a cukrot, a lisztet, a kakaót és a vanília kivonatot. Hozzáadom a tej felét és a tojás sárgáját, és csomó mentesre keverem. Hozzáadom a maradék tejet, és kis lángon, folyamatos keverés mellett felforralom. Pár percet gyöngyöztetem, majd levéve a tűzről, kihűtöm. (erre is mehet a fólia)

Habzsákba töltöm a kihűlt vanília krémet, egy sima habzsák fejjel kilyukasztjuk a tésztát, majd a krémmel megtöltjük. Halmozzuk egy tálra, és ha kész öntsük bőven nyakon a csoki öntettel.



Biztos siker Valentin napra!

Jó étvágyat hozzá!

Max

4 megjegyzés:

dolcevita írta...

igen, ez hasonlít az igazi profiterolra. 1000x jobban, mint a nálunk kapható éttermi, cukrászati, hipermarketes profiterolok. Belül tejszínhab, kívül jófajta olvasztott csoki

Garffyka írta...

Tetszik a felhívásod :)
És nagyon tetszik a profiterolod!!! :) Igazi csábítás, nehéz ellenállni.

Dóri írta...

Nagyon jól néz ki, már a nézelődéstől is felszedek pár kilót magamra.

Zsuzsi írta...

Ezt nem hiszem el... Hollandiában az utolsó 2 hétben kattantam rá az ott kapható - nem profiterol - bolti illetve cukrászdai változatra, és már beletörődtem, hogy soha nem fogok ilyet enni többé... Készül, talán még ma... Köszi! :)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin