2008. február 16., szombat

Az igazi foszlós fonott kalács

Elindult a húsvéti előképzés.
Régi vágyunk egy olyan igazi "békebeli", foszlós fonott kalács készítése. Sokszor csinálunk kalácsot, de megmondom őszintén, így még egyik sem sikerült. Alapja az általam oly sokszor említett kalács recept, de némi módosítással, ezért újra begépelem.




Kalács alap tészta ( érkezési sorrendben, kenyérsütő géphez, természetesen elkészíthető kézzel/robotgéppel is, de számoljunk rá 1 óra plussz kelesztést, mert ennyi ideig keleszti a gép)

15 gr olaj, 15-20 gr só, 100 gr cukor, 15 gr vaníliás cukor, 60 gr vaj, 270 ml 1,5%-os tej, 2 db tojás sárgája, 100 gr rétesliszt, 260 gr kenyérliszt (BL80), 300 gr sima liszt (BL55), 11 gr szárazélesztő, és egy tojás felverve a kenéshez.

Fontos!: minden alaktrész szobahőmérsékletű, kb. 2 órát várakoztak a pulton, a liszt szitálva, a tojás sárgája és a vaj a tejben.

Tészta program, (1 ó 50 p ).

Ha végzett, egy lisztezett nyújtólapra teszem a tésztát, 6 db-ra osztom, majd mindegyiket kisodrom egyforma hengerré.
Három hengert összefonva, ez lesz a talpa, egy kicsit meglapítani, majd erre rá a másik három hengerből a fonat, a végei összenyomva. Megkenem egy a felvert tojásba mártott ecsettel.
Kelesztés: 45 perc, 50 c-on, gőzben( mi a sütőben csináltuk ).


Ha letelt az idő, begyújtom a sütőt, maximumra állítom, és újra megkenem a kalácsot, a sütőt begőzösítem, és beteszem a tésztát. Az első 15 percet maximumon, majd vissza veszem a hőfokot 200 c-ra, és ott még 30 percet sütöm.


Rácson hűtöm, és őrzöm nehogy valaki megcsipkedje:-))




A design Cicaanya műve.



Vajazva, egy kis házi eper lekvárral és egy bögre igazi főtt kakaóval fogyasztottuk. Nyami-nyami, nagyon finike volt:-))

127 megjegyzés:

Sütis néne írta...

gratulálok! ez tényleg nagyon szép lett!;-)

Zsuzsi írta...

Szia Max!
Meg szeretném sütni a kalácsodat, de lenne néhány kérdésem. 1. Mennyi az az 15 gr olaj?
2. Ha nincs kenyérlisztem, csak sima és rétes, akkor melyikből tegyek a kenyérliszt helyett többet?

Köszi előre is a válaszodat, mert délután neki akarok állni. Üdv: Zsuzsi

Max írta...

Kedves Zsuzsi!

Bocs csak most értem haza. Tegyél egy evő kanál olajat, az kb. annyi. Liszből pedig 160 gr legyen a rétes, a többi 500 gr pedig a sima liszt, szerintem. Majd értesíts hogy sikerült:-))
max

Zsuzsi írta...

Szia!
Kösz a segítséget. Ígérem beszámolom az eredményről. Szép délutánt neked: Zsuzsi

Sütis néne írta...

szia, max!

a kalács nagyon finom lett, két egymást követő napon is sütnöm kellett, pedig csak hárman voltunk rá...de gyorsan elfogyott így is, a hatalmas adag ellenére!;-)
köszi a receptet! :-)

Névtelen írta...

Nagyon fini a kalács, megcsináltam. DE: SÓ-t nem raktál bele? Először ugyanis a Te recepted szerint csináltam és íztelen volt. Kevés sóval már tényleg nagyon jó!

Névtelen írta...

Szia Max!
Nagyon hálás vagyok ezért a receptért, pontosan olyan ennek a kalácsnak az íze, mint annak, amit annyira szívesen vásárolok a boltban. Kipróbáltam kakaóval megbolondítva is, a hatás elképesztő volt, senki nem akarta elhinni, hogy én sütöttem, annyira gyönyörű, foszlós, és könnyű. Ami nem vált be nálam, az a hőfok, de még idejében lejjebb vettem, és 160 fokon szépen süldögélt.
KÖSZÖNÖM, HOGY MEGOSZTOTTAD VELÜNK EZT A CSODÁT!!!
További sok sikert a konyhában!

Max írta...

Kedves Mici!

Örülök a siker élményednek, és remélem találsz más jó receptet is nálam:-)

Unknown írta...

Szia Max!
Kísérleteztem, és több vajat tettem a tésztába. Sokkal többet, dupla mennyiséget. Ettől sokkal simább, kezelhetőbb lett a tészta, és még selymesebb könnyebb, foszlósabb. És amikor megsült megkenegettem cukros tejjel. (Stahl Judit ötlete volt a legutóbbi műsorban.) Ettől meg gyönyörű fénye lett, szinte ragyogott, a külső hajszál vékony héja pedig édesen roppanós, majdnem mint a kürtős kalácsé.

Névtelen írta...

Bocs, nem timcsi voltam az előbb, hanem szarvasmici. :)

Névtelen írta...

Ja és fontos megjegyeznem, hogy hetente többször is meg kell sütnöm ezt a kalácsot, ráadásul egyszerre kettőt. Egyszerűen imádják a fiaim. Szóval mégegyszer köszi, köszi, köszi!

Max írta...

Örülök a sikernek, és a köszi a módosításokat, ki fogom próbálni, és megírom.

Névtelen írta...

Szia Max,
Gondolom a liszt tipusa es tipusonkenti mennyisege mervado a sikerhez...Sajnos, itt Hollandiaban nem ismerik a retes lisztet. Habar megprobaltam olyan tipusu lisztet valasztani, ami kifejezetten sutemenyekhez hasznalatos (es csupan ezt hasznaltam...lehet ez volt a gond?), sot, a Dr. Oetker sutoporat is beletttem, aminek allitolag konnyitenie kellene a tesztan (vagy lehet, hogy ez volt a baj???). Sajnos az eredmeny csupan kulsoleg hasonlit a fonott kalacsra, es a foszlosag messze talahato...
Van valami tipped, mit is tegyek maskent, hogy igazi foszlos kalacs legyen?

Koszi!

Erika

Max írta...

Szia Erika!

Nagyon sok függ a liszttől, ezért próbálj olyat keresni, ami erre megfelelő (megkérdezni szomszédot, barátot, kollégát, hogy Ő milyet használ), a réteslisztet hívják dara lsiztnek, grízes lisztnek is, szerintem az van a hollandoknál, ez a sikér tartalma miatt kell. A tésztához pedig keress dupla 0-ás (nullás) lisztet, vagy olyat amit tészta gyúráshoz használnak (levestészta). Hát ennyi a távolból, mi tegnap is sütöttünk, és nagyon jó lett.

Névtelen írta...

Szia Max!

koszi a tanacsot es termeszetesen meg nem adom fel! Indul a kiserletezes...

Udv,

Erika

Unknown írta...

Finom receptek - http://www.finomreceptek.hu/

Névtelen írta...

Kedves Max!
Épp most nyelem az első falatokat, az első kalácsomból, amelyet a te recepted szerint készítettem. Isteni.
Annyit módosítottam csak, hogy rétesliszt helyett teljes kiörlésű tönkölyt, sima helyett fehér tönkölylisztet használtam. Az illata fantasztikus, a gyerkőcök állandóan a sütőt lesték, szerelem volt a részükről, első harapásra. :)

Névtelen írta...

Bocsánat, de az előbb lemaradt az aláírás.
Üdv,
szanna.

Max írta...

Köszönöm Szanna!

Nálunk most ez az új szerelem:

http://maxkonyhaja.blogspot.com/2009/01/csokis-grillzsos-hokkaido-kalcs.html

próbáld ki ezt is, nagyob finom!

Charles írta...

Ja, nekem szétfolyt nagyon, pedig nem először sütök, csináltam már kalácsot. Nem tudom, mit rontottam el, bár én kézzel csináltam mindent. Talán az a baj, hogy 100% rendes lisztet használtam, mert Kanadában, ahol élek csak ilyet találtam. Ízre mondjuk jó, de azért nem az igazi. Ötlet, mit csináljak máshogy? előre is köszi. Annyira szép ez a kalács :-)

Max írta...

Kedves Dóra!

Mindenképpen vagy kevesebb folyadékot tegyél, vagy amikor dagasztod, szórjál még rá lisztet. Ezek a mennyiségek itthol sem állandóak, mert a lisztek minősége pocsék.
Hajrá tovább és ne add fel, várom a visszajelzést, hogy is sikerült.

Próbáld ki ezt is:

http://maxkonyhaja.blogspot.com/2009/01/csokis-grillzsos-hokkaido-kalcs.html

Charles írta...

köszi szépen, legközelebb kipróbálom úgy. Majd jelzek. Muszáj rájönnöm, hogyis van ez, mert itt nincs olyan opció, h megveszem a bótban. Ja, férjem reakciója: Juj, akkor hamarosan csinálnod kell, hogy kipróbáld, sikerül-e :-) Szóval íztanilag siker adott. Köszi

Max írta...

Dóra!
Akkor lesz jó a tészta, he a dagasztás végén megnyomod és egy kicsit visszarúg, rugalmas. Próbáld úgy hogy ezzel a mennyiséggel, de készíts oda (mankó)lisztet, és amikro dagasztod, szórd rá, dolgozd el, ha kell még tegyél rá. Próbálj ki másfajta lisztet is ha lehet. Sok sikert, és biztos vagyok benne Te leszel a kanadai kalács specialista:-)

Charles írta...

Ahoj! Sikerült, annyira jól, hogy szinte pillanatok alatt egyfogyott.A következő még jobb lesz, most már ismerjük egymást a recepttel :-) Köszönjük szépen!

Max írta...

Szuper!

Gratulálok!! Csak így tovább!!

Névtelen írta...

Szia.Mindent úgy csináltam ahogy írtad és a formázásig nem is volt semmi gond,de ahogy betettem 50 fokon kelni,elkezdett szétfolyni.Szerinted mitől lehet?Amennyire tudtam helyrepofoztam,és a tésztája annyira finom,szeretném ha külalakban is tökéletes lenne.Van valami ötleted?

Max írta...

Kedves Pilchard!

Ha szétfolyt akkor lágy volt a tészta, legközelebb dagasztás közben tegyél még hozzá lisztet. Mivel dagasztottad?

Lehet hogy a hőfok is sok volt, minden sütő más, próbáld meg kimérni a sütőt.

Névtelen írta...

Szia.Géppel dagasztattam.Mindenesetre próbálkozom tovább,mert az íze isteni.

Brea írta...

Szia!
Nem ez az első recept amit kipróbáltam a palettádról, és valószínű nem is az utolsó. Egy nagyon picinykét laposabb lett, mint a Tiéd, és nekem is kisebb hőfokon kellett sütnöm, de imádom:)
Sajnos a csipegetést nem úszta meg, magamtól nem bírtam eldugni:)
Köszönöm a receptet:)
Üdv.
Rea

Névtelen írta...

Helló!

Én extra kezdö vagyok a konyhába és lenne egy olyan problémám hogy nincs beszámozva a sötöm szóval honnét tudom hogy mennyi mondjuk a 180fok?:)Ez lehet hülye kérdés de én nem tudom.Köszi a segitséget!
Anett

Max írta...

Szia Anett!

Nem hülye kérdés, sőt nagyon fontos. Tudni kellene milyen a sütőd (gáz, villany), illetve vannak a gombok számozva?

Névtelen írta...

Gáz,és nincsen megszámozva a gomb mert azért nem tudom hogy hány fokon is van:)

Max írta...

Szia Anett!

Hát így nehéz lesz. Azt gondolom, hogy a felénél kicsit kisebb neregián süsd, ha nafyon ég a teteje, teríts rá alufóliát, és vedd le az energiát. Egy 40-50 perc kell neki. Sok sikert, és értesíts hogy milyen lett.

Noémi írta...

Szia Max,

Én is Hollandiában próbálom ezt a nagyon finomnak kinézö kalácsot megcsinálni, de egyet nem értek a receptedben...nekem nincs kenyérsütö gépen, szóval akkor hogyan is csináljam? Az alkatrészeket 2 órát szobahömérsékletre és aztán meg tehetem öket össze (nem kell külön semmi kovász)?
Nem értem, hogy mi az a tészta program , azt a sütögép miatt irtad?
Szóval ha én ezt összegyúrom és sütöben kellesztem (gözben, meleglevegös sütö meg egy tál viz, gondolom) akkor az úgy vajon jó lesz?
Remélem, hogy érted,hogy én mit nem értek :)
Elöre is köszi a válaszod!

Max írta...

Szia Noémi!

Igen megértettem, jól kérdeztél:)
sorban:
dgaszthatod kézzel és robotgéppel, dagasztó karral, csak +1 óra kelesztést számolj hozzá, mert a kenyérsütő annyit keleszt.
nem kell kovász, ezekből el fog készülni, a Tesóm is kézi robotgéppel csinálta, és szuperül sikerült.
dgasztd össze a tésztát, kelesztés, újra gyúrd át, de most már csak kézzel, fonás-formázás, kelesztés(30-40 c°-on) és sütés.
Remélem tudtam segíteni, sok sikert és kérklek tájékoztass a végeredményről, köszi.
max

Névtelen írta...

Szia Max!
Még mindig kérdeznék, szeretném jól csinálni, szóval a lisztröl lenne szó...agyon keresem magam, hogy itt a rétes liszt vajon melyik vagy van -e egyáltalán, de nem nagyon találom, dupla "00" már van meg még BL55 is van, vajon ebbÖl a kettöbÖl nem sikerülne jól? Valakinek irtad, hogy 160 g rétes is kéne és 500g simna is jó. De rétes nélkül nem lesz jó?
Vagy azt mondod,próbáljam meg?! :)
A rétesnek amúgy nagy szeünek, meg barnának kell lennie? Itt van egy fajta 'grízes'liszt, de azt pépnek szokták használni.
Várom válaszod!
Holnap mindenképpen szeretném megcsinálni :)

Noémi

Max írta...

Szia Noémi!

A grízes lisztet hívják réteslisztnek is, de olvass bele ebbe hátha segít:

http://www.gork.hu/Kenyersutes/K_lisztek.htm#top

Csinálhatod sima lisztből is, de lehet hogy akkor a víz egy részét(1/3) cseréld le tejszínre. Azt gondolom hogy kézi robotgéppel csinálod, kezdj egy lágyabb tésztával, mindent tegyél bele, kivéve az összes lisztet, abból vedd ki az 1/4-ét, a maradékkal készítsd el a tésztát, majd dagsztás közben kanalanként tedd bele a maradék lisztet, és azzal be tudod lőni az állagot.

Névtelen írta...

Szia Max!

Képzeld megcsináltam és elsöre nem is lett rossz...nem esett szét, csak egyórai kelés után alig nött (mekkorára kell ekkor nöjjön) aztán a sütöben 50 c-on egy ici picit (lehet hogy legkÖzelebb 60-ra teszem)...de a sütéskor maximumon (225fokon) nagyon elindult, kicsit a teteje túl gyorsan barna lett...de idöben észre vette a párom :) szóval majd ha megint csinálom, akkor 200fokon fogom elösZör és utána 160-on sütni.
De az íze!!! Nagyon fincsi szóval lesz máskor is :)
Elsö kalácsom elsöre igazából nagyon fincsi és jó lett, nagyon örülök neki!!! Köszi a tanácsokat!!
Még egy kérdésem lenne: amikor 1 óra kelesztéskor formáztam, már éreztem, hogy valahogy nem lett jobb a tészta(szerintem nem kelt meg jól) alig akart hengerré válni...én most fémfazékban kelesztettem aztán lehet hogy a müanyag jobban átadja a meleget (ha van ilyen?) radiátor elé tettem a székre, nem csapta a meleg és húzat sem volt, vajon mit csináljak máskor, hogy jobb legyen? Mert gondolom, hogy a formázáskor már levegösebb kell, hogy legyen, vagy nem? Mikor az anyagokat össze raktam, jó fogású tészta volt, utána meg nem annyira (Össze/szétesni nem esett)

Na, jó hosszú mese lett!
DE az a fontos, hogy jó lett és nagyon örülök ám neki, hogy sikerült még erre fele is! :)

Majd még nézem ám blogodat, ne félj! :)

Noémi

Max írta...

Szia Noémi!

Sorban: vigyázz nehogy a 60c° sok legyen neki. Akkor jó a tészta ha megnyomod és visszarúg, tehát rugalmas.
Próbáld meg egy kicsit több élesztővel, és lehet hogy több idő kell neki kelesztésnél.
A sütés hőfokán vegyél vissza, és az első 15 perc után takard le alufóliával, és akkor nem ég meg.

Névtelen írta...

OK, köszi a tippeket, megégni nem égett, de lehet, hogy tényleg több élesztÖ kell bele vagy idÖböl több....a tészta jó volt amikor bekavartam, jó rugalmas, csak a kelesztés után lett másabb...akkor is gondolom rugalmas kell legyen! De majd próbálkozunk, a recept tetszik! Szóval kÖszi a tippeket

Noémi

Névtelen írta...

Szia Max!

Tegnap nagy lelkesedéssel kipróbáltam a recepted, de sajna nekem nem kelt meg ilyen szépen, meg túl sós is lett. Tényleg 20 gr sót kell beletenni, vagy csak 2 gr-t? A másik kérdésem az lenne hogy az élesztő felfuttatásához a víz/tej az pluszban van, vagy 270 ml tejben már ez is benne van. Nekem nagyon sűrűnek tűnt a tészta, persze lehet hogy ezért nem is kelt meg rendesen. Várom válaszod!

Szilvi

Max írta...

Kedves Szilvi!

Sorban: én nem szoktam az élesztőt felfuttatni, dolgozzon csak a tésztában.

A só és a liszt minősége eltérő, ezek nem kőbe vésett adatok, el lehet tőle térni, sőt el is kell, ha a tészta úgy kívánja.

Ha dagasztás közben látod hogy a tészta még kíván folyadékot vagy lisztet, pótold nyugodtan de csak apránként.

Névtelen írta...

Szia MAx!

En rengeteget kiserletezek kelttesztaval, a receptedet holnap fogom kiprobalni. Azt tapasztaltam, hogy a kezi osszegyurast kovetoen 50 fokon gozzel kelesztek 50-55 percet, majd hengerelem, tepsibe teszem es egy ujabb orat kelesztem, eloszor gozben 30 percet, majd szaritom 30at.
A csaladom holyagos kalacsnak hivja :))

A holland lisztproblemara azt tudom ajanlani, hogy keressetek angol, skot vagy ir elelmiszer boltot a varosban, ott pedig SELF RASIN nevu lisztet kell keresni, o a retesliszt.

Husvet utan megirom tapasztalataimat, az oldalhoz pedig tovabbi sok sikert kivanok.
Fantasztikus!

Udv:

Anita

Cork
Irorszag

Unknown írta...

Szia!
Én is megsütöttem a kalácsot. Nagyon szép lett, de nagyon kemény a külseje, lehet túl forró volt a sütő!? Vagy mi lehet az oka? Nekem is egy picit sós lett. Kristálycukor nem kell bele?
Azért el fog fogyni!
Üdv? Tina

Max írta...

Szia Tina!

Cukor van benne 10 dkg, de lehet még, bár ez a recept olyan kalács, amit sonkához is lehet enni. Mivel sok különböző erősségű só van, így lehet hogy egy kicsit sósabb a tészta, ezért kijavítottam, 1,5-2 dkg-ra.

Sáfár Terézia írta...

Kedves Max!

Megsütöttem a foszlós kalácsot, naggggyon finom lett, ilyen jó kalácsot még nem sütöttem. Nem emeletesnek formáltam, hanem két rúdnak, így legalább elajándékozhattam a másikat (különben nekem kellett volna azt is felfalnom:D:D).

Köszönet a receptért!
Teri

Max írta...

Terezia!

Örülök hogy sikerült, és remélem kipróbálsz mást is a blogomról.

Bogi írta...

Kedves Max!

Tudnál nekem tanácsot adni, hogy sima gázsütőben hogyan süssem meg, hogy az állaga is jó maradjon? És leírnád részletesen, hogy csinálsz gőzt a sütőben? Köszönöm! :)

Bogi

Max írta...

Kedves Bogi!

Sütése úgy ahogy fent írtam, és arra kell figyelni, hogy az alja könnyen megég, mert onnan kapja a hőt. Ezt mi is gázsütőben sütjük, mert a villanyba nem fér bele.
Gőzösítés: egy hőálló edénykében, forró vizet teszek a sütő aljába, és úgy sütök. (a harmadik képen látszik a tálka).

Névtelen írta...

Szia Max! Még nem írtam neked semmi kommentet, pedig elöszeretettel "lopkodom" a receptjeidet az ebédekhez. :-) Sok kép, részletes leírás, és mennyei eredmény, mi kell még?

A fonott kalács a következö áldozat, de félek egy kicsit a száraz élesztötöl. Eddig egyetlen süti sem sikerült nekem amiben száraz élesztö van. Lehet hogy azt csak kenyérsütögéphez lehet használni?? (ami nekem nincs...) Sima élesztövel is müködik a recept?

Zsuci
Németország

Max írta...

Zsuci: köszöntelek!

Természetesen működik frissel is, ehhez kb. 2,5- 3 dkg jöhet.

Névtelen írta...

Köszönöm, jövö hétvégén nekiveselkedek :-)
Kicsit bonyin hangzik, de ahogy a többi kommentet olvasom megéri :-)
Zsuci

Max írta...

Zsuci!
Sok sikert, és kérlek jelezz vissza milyen lett.

Betty írta...

Szia Max!

Most lett kész a kalács nagyon nagyon finom lett bár még egy kicsit sülhetett volna de majd legközelebb. Mivel itt egész más sütő van még ki kell tapasztalnom. Képeket holnap teszek fel hozzám.

Üdv Betty

Névtelen írta...

Kedves Anita!
2009. április 10. 2:52

A 'self raising' azt jelenti, hogy 'magatol kelo'. Azaz nem kell bele eleszto.
Ez pedig fizikailag lehetetlen ... szodabikarbona van benne, attol 'kel' meg. A szodabikarbona magas homersekleten elbomlik es szendioxid gaz keletkezik. Ettol felpuffad a teszta.
De nem lesz olyan, mint az elesztovel keszult.

Sajnos a nyugati kultura olyan elorehaladott, nem ismerik a kulonbozo fajta liszteket ... az elmaradt a nagy rohanasban, fejlodesben. (Itt a kenyer is csak egy fullaszto ragacs.)

De lehet kulon sikert venni, angolul 'gluten'-nek hivjak.
Valoszinuleg peksegi-szetosztonal lehet kapni. Ott, ahol a pekek vasarolnak nagyban.
Bolond draga s tobbnyire 20kg-nal kisebb csomag nincsen.

A sikertol lesz olyan rugalmas a teszta. Az a rugalmassag kell a retesteszta nyujtasahoz.

De, ha jo a kalacsod a 'self raisig'-el, akkor jo. A lenyeg, hogy izlik mindenkinek!

Udv:

Akos
Ausztralia

Névtelen írta...

Sziasztok, Berni vagyok!
megsütöttem a kalácsot, ízre isteni, azt meg kell hagyni. Az egyetlen dolog ami akadozott ( feltehetőleg azért, mert ritkán sütök-főzök, ezért a "szakkifejezésekkel" najban vagyok) az az 50 fokon gőzölős mutatvány. Ez nem ment, mert nem értem. Hogyan lehet begőzölni a sütőt, egyéltalán hogy lehet 50 fokon tartani azt? FRőleg ha azt írod, hogy ... utánna begyújtoma sütőt. Ezek szerint a gőzölés ideje alatt nem is megy a sütő? Áh! Nekem ez magas. A lényeg, hogy (mondhatni) szimplán sütöttem. Persze valszeg emiatt nem is lett olyan foszlós. Kicsit talán nehéz lett a tészta, de tényleg finom. Segítenétek, hogy legközelebb igazi legyen? Köci

Szemi írta...

Az utóbbi idoben kipróbáltam sok kalácsreceptet, de mindig visszatérek ehhez. Nekem ez "A" KALÁCS!

Ha lesz egy kis idod, kérlek nézz be hozzám!

http://szemiramisz.blogspot.com/2010/01/kreativ-blogger-dij.html

Max írta...

Szia Berni!

Megpróbálom röviden megválaszolni:
-gőzben sütés/kelesztés. Egy hőálló tálban, forró vizet teszünk a sütő aljába. Ha nincs ilyen edényünk, akkor egy spriccelővel fújjunk be a sütőbe, de a hideg huzat nem biztos hogy tetszik a tésztának.
-50 fokos hőntartás. Elektromos sütőketz be lehet állítani erre a hőfokra. A gázsütőt pedig úgy szokták, hogy begyújtják, minimumon hagyják 10-12 percet, lekapcsolják, és abban kelesztenek, innen az utáéna begyújtom a sütőt mondat is.

Olvass bele ebbe:

http://maxkonyhaja.blogspot.com/2009/04/gondolatok-tapasztalatok-kelt.html

Névtelen írta...

Köszönöm, köszönöm, köszönöm!!! örök hálám! Igyexem minél hamarabb megsütni és jelentkezni a végeredménnyel!!! Puszim!

Névtelen írta...

Na Hahó! megint itt vagyok. Volt időm, szóval hozzá kezdtem a kalácshoz. Mindjárt a gőzölős kelesztős rész jön, ezerszer elolvastam, nehogy megint elrontsam, szóval SZORÍTSATOK!!!
Pux

Max írta...

Mesélj Berni, hogy sikerült?

Névtelen írta...

Itt vagyok!!! Hát ez valami fantasztikusan jó lett! Tényleg az volt a baj a multkorival, de most mindent pontosan úgy csináltam és SIKER!!!!Ezekben a percekben csinálom a következőt, mert küldenem kell anyósomnak és a hugomnak is, mert szerintem nem hiszik el, hogy frankón kalácsot csináltam... amit megértek, mert tényleg képtelen vagyok ilyesmire, de hála neked sikerült és nem elég kifejező mondat az, hogy hálás vagyok, de ennél jobb most nem jut ezsembe. azt hiszem találkozni fogunk még a öbbi receptednél is, mert most azonnal szét kell nézzek :) nagyon köszönöm és számomre egy igazi példakép lették :P
Puszillak! Még "találkozunk "

Max írta...

Szuper!
Örülök, hogy sikerült, és hidd el ez nagy lépés a kelt tészták világában!
Keress még Neked tetsző recepteket, és hajrá!

Veronika írta...

Kedves Max! (Földim, mert én is Tapolcán születtem):-)

Most kaptam kenyérsütő gépet és két kérdésem lenne ezzel a kaláccsal kapcsolatban:

1. Az én gépemen a tészta program 1 óra 30 perc, hagyjam utána még 20 percet a gépben? (Ez az egyetlen csak dagasztó és kelesztő program).

2. Elektromos sütőm van és annak a minimuma 60 fok; az sok lesz a formázás utáni kelesztéshez az 50 fok helyett?

Előre is köszönöm a választ!

Üdvözlettel: Veronika

Veronika írta...

Kedves Max!

Sajnos nem vagyok valami türelmes, így nem tudtam kivárni a választ és elkészítettem a kalácsot. Fél órája hült ki és a fele már elfogyott; gyanítom, hogy nem éri meg az estét.:-)

Hatalmas, gyönyörű, csodás illatú és isteni ízű, puha, foszlós stb. stb. lett!

A CSALÁD ÜZENI, HOGY KÖSZÖNIK!

Max írta...

Szia Veronika!
Bocsi, de napoközben nem nagyon érek ide. Nos sorban:

1. ha végzett a dagasztással, inkább vedd ki egy tálba, és abban keleszd.

2. gyútsd be a sütőt, tedd minimumra, és hagyd 10-12 percet, majd kapcsold ki és ebben keleszd sütés előtt.

Olvass bele ebbe:

http://maxkonyhaja.blogspot.com/2009/04/gondolatok-tapasztalatok-kelt.html

Valcsi írta...

Szia Max,

nagyon szeretnem megsutni a fonott kalacsodat! A problemam, hogy a kisfiam nagyon allergias a tejre. Betudom helyettesiteni valamilyen mas (rizs, mandula, szoja) tejjel?
En Amerikaban elek es ugyan sokat sutok, de addig meg nem jutottam el, hogy kinyomozzam, hogy az itteni lisztek kozul melyik a retes, finom stb. liszt. Jelenleg, kenyer lisztem es ugy nevezett "all-purpose" (mindenes?), es teljes kiorlesu lisztem van itthon. Nem vagy jaratos veletlen abban, hogy melyik itteni liszt lenne alkalmas kalacs sutesre?
Nagyon halas lennek ha kitudnal segiteni mert a kislurkom sajnos csak azokat a "peksutemenyeket" eheti amiket en sutok!!!
Elore is koszonom

Valcsi

Max írta...

Kedves Valcsi!

Sajnos nem igazán vagyok járatos a "más" tejjel készítésben, de egy próbát biztosan megér. Szerintem próbáld ki szója tejjel.
Ha van sima lisztes, azzal is megcsinálhatod, mi sem mindig rakunk bele rétes lisztet. Nem ismerem a külföldi liszteket, de biztosan ott is sütnek, és beszerezhető jó minőségű liszt.

Valcsi írta...

Szia Max,

koszi szepen a gyors valaszt! Az az igazsag, hogy nekem a hazai peksutemenyekkel senki es semmi nem tud vetekedni. Itt nincs semmi amit az igazi foszlos kalacshoz tudnek hasonlitani.
Akkor neki allok a kiserletezesnek. Majd leirom a tapasztalataimat, hatha valaki masnak is lesz ilyen gondja.
Valcsi

Névtelen írta...

Szia Max

Most szoláriumozik az én kalácsom is. Nem igazán tudom az alsó-felső sütést, illetve a légkeverést hogyan használjam a fonott kalácsnál.
Már 15 perce szaunázik, hááát kezd szépen szétterülni, pedig eddig nagyon szép volt.
Üdv Stefi

Max írta...

Szia Stefi!

Remélem jól sikerült a kalács. Mi a nagyot gázsütőben szoktuk sütni, az kb. 200 c-on süt. Az hogy elterül, lehet tészta hiba is, ha esetleg egy kicsit lágyabb.

Névtelen írta...

Szia!
Idén másodszorra ünnepeljük a Húsvétot a kalácsoddal, mert nagyon-nagyon finom :) (Ma ment a kisfiam nagyizni anyósomhoz, küldtem neki is. Az anyósom felhívott csak azért, hogy a kalácsot dícsérje! :)))))))))))))))
Köszönöm a receptet.
Klári

Max írta...

Kedves Klári!

Köszönöm, és képzeld, pont akkor sütöttük a miénket, mikor olvastalak.

Renée írta...

Szia! Gyönyörű ez a kalács! Rögtön kedvet is kaptam hozzá, viszont nem vagyok egy nagy kalácssütő, úgyhogy nekem a formázással van kis gondom. Jól értem, hogy két hármas fonatot egyszerűen csak egymás tetejére teszel? Vagy van még benne valami spéci trükk? Erről nincs egy kis postod?

Max írta...

Szia Renée! Valahol el kell kezdeni a kalács sütést, hidd el, ez jó alkalom hozzá!
Igen, két, hármas fonat egymáson, de a felső kisebb.

Renée írta...

Szia! Ma megsütöttem a kalácsot, de nagyon elszomorodtam miatta. Friss élesztővel készítettem, a formázásig minden remekül ment. Úgy tűnt, egyáltalán nem lágy a tészta, nem ragadt, nem nyúlt. A párás kelesztés (elektromos sütőben) alatt azonban szétcsúszott az egész, összelapultak a fonatok. Aztán meg sülés közben nem figyeltem rá kellőképpen és jó alaposan megsült a külseje. A végére persze letakarva sütöttem. A vizes edényt végig bennhagytam. Amúgy íze jó, de az állaga se lett az igazi, a külleméről meg nem is beszélve!

Max írta...

Szia Reneé!
Ez biza túlkelt. Ilyen melegben nem kell külön keleszteni, mert az élesztő gombák amúgy is dolgoznak. A megformázott tésztát a hideg sütőbe teszem, elindítom, és csak annyit kel, amíg a sütő felmelegszik.

Renée írta...

Na akkor rápróbálok újra, ha ez már elfogyott. Ilyenkor jobb talán mégis a szárazélesztővel készíteni? Most csak friss volt itthon.

Renée írta...

Szia! Megsütöttem újra a kalácsot a javaslatod alapján. Nagyon szép lett, de még messze elmarad a tiédtől. Tettem fel egy képet a saját oldalamra róla. A férjemnek nagyon ízlik, sokszor kell most már csinálnom. :) Nekem viszont még mindig nagyon sűrűnek tűnik, láthatóan nem is kelt olyan nagyra, mint a tiéd. Mi lehet ennek az oka? Most porélesztőt használtam, majd fonás után a hideg sütőbe tettem. Kb. 25 perc után kezdett pirulni a külseje. Lehet, hogy az az idő mégsem volt elég a keléshez?

Magenta írta...

Szia!

Kicsit több lisztet kellett tennem hozzá, de mesés a kalács mindig, a család imádja. :)
Nekem meg sikerélmény.

Lindy írta...

Szia Max!
Koszonjuk a receptet.mar sul a fonott kalacs.A harmadik probalkozasra es vegre nagyon tutinak tunik!Angliabol irok es nekem is a retesliszt keresese volt a legnagyobb problema idaig, igy most a legjobb minosegu kenyerlisztet hasznaltam.Ja es az itteni szaraz eleszto nekem nem emelte meg a tesztat ugyhogy most frisset hasznaltam...megegyszer koszi!
Lindy

Max írta...

Lindy: örülök a sikernek, jó étvágyat hozzá!

misibea írta...

Szia, Max! Miután ráakadtam receptedre, többször nekirugaszkodtam, kitapasztaltam és most már nekem is tökéletesen sikerül a kalácsod! :-)Nagyon köszönöm a részletes útmutatót, segítségeddel túljutottam határaimon! Ezer hála és köszönet érte!!!

Max írta...

Misibea!

Örülök a sikerednek, és remélem sokszor készül még a kalács!

Zita írta...

szia Max!

már hetek óta szemezek több kalácsrecepttel is, és tegnap végül hosszas előkészületek után a te recepted alapján készítettem el. elmesélem az elejétől, hátha valakinek hasznos lesz, amit írok, én is végigolvastam előtte az összes hozzászólást, és jól is tettem.

szóval az lényeges, hogy én Izlandon élek, és alapvetően itt sincs rétesliszt, vagy legalább is biztosan nem valami felismerhető néven. sok-sok keresgélés után ráakadtam, hogy a lengyelek "maka krupczatka" néven ismerik, és mivel itt van tőlünk egy percre egy lengyel bolt, sikerült is vennem ilyen lisztet. kibontva láttam, hogy ez bizony tényleg rétesliszt :) úgyhogy az egyik kommentben megadott arányok szerint 160 gramm rétes- és 500 gramm sima lisztből, 30 gramm friss élesztővel készítettem el a recepted. Mivel még kelt tésztát sem készítettem soha, ezért annak is utána kellett néznem, hogy az élesztőt hogy kell felfuttatni :D nincs kenyérsütő gépem, ezért kézzel gyúrtam össze a tésztát, és minden szempontból jónak tűnt.

kicsit sokáig tartott, mire a tényleges sütéshez értem - én kenyérsütő formába tettem, mert féltem, hogy szétcsúszik, és mivel már nagyon vágytam kalácsra, ezt nem akartam - de megérte, mert isteni lett a végeredmény :)

kicsit sűrű és nehéz lett a tészta, de foszlik és nagyon finom, és így legalább kevesebb szelet is elég a jóllakáshoz. bár így is iszonyú hamar elfogyott :D

nagyon köszi ezt a receptet, népszerűsíteni fogom, mert még nekem kezdőnek is profi kalácsot sikerült készítenem belőle :)

üdv,

Zita

Max írta...

Zita!
Örülök, hogy ott a messze távolban sikerült megsütni a kalácsot. Remélem tudsz majd más hazai receptet is reprodukálni, emlékezve a hazai ízekre.

Valcsi írta...

Volt mar valaki aki megsutotte a kalacsot Amerikaban? Ha igen, megmondana, hogy milyen lisztet hasznalt? Nagyon halas lennek erte.
:))

María írta...

Kedves Max! A múltkor megsütöttem a kalácsot, csak a sütési hőfokkal és idővel volt némi problémám. Nagyon hirtelen barnulni kezdett, és féltem, megég, de végül nagyon finom lett, csak nem olyan szép világos!! Be is tettem a blogomba, és sok dicsérő megjegyzést kaptam. Ki kell tapasztalnom, hogy légkeveréses sütőben mennyi idő kell neki. A receptet köszönöm, nagyon bevált!

Max írta...

Szuper! Örülök ha jól sikerül. Igen még az egyforma sütők sem sütnek ugyanúgy, ki kell tapasztalni, de ha a tapasztalatszerzés még a végén ehető is, akkor az jó dolog!

Verus írta...

Szia Max! Tegnap megsütöttem a kalácsot, nagyon finom lett. Köszönet a receptért. Utólagos engedelmeddel, feltettem az oldalamra is, örülnék, ha alkalomadtán megnéznéd. Nem lett olyan tökéletesen szép, de így is nagy sikereket arattam vele :-)

Max írta...

Verus, igazán örülök, és megyek is megnézem.

Ditta tortái írta...

Kedves Max!
Nagyon szépen köszönöm ezt a fantasztikus receptet,elkészítettem ,gondolom mondanom sem kell,hogy nem sokáig tartott a kalács,a család kijelentette,hogy hamarosan készíthetem a következőt,A sütés nálam is soknak bizonyult maximumon,de ahogy visszavettem a hőfokból úgy már jónak tűnt,köszönöm még egyszer.

Üdv Judit.

Max írta...

Kedves Ditta!

Örülök, hogy jól sikerült! A hőfokok nagyon függenek a sütőtől, de ezt könnyen be lehet állítani.

AZso írta...

Szia Max,
köszönet a receptért, ma készítettem el, az első ilyen jellegű próbálkozásom volt.

Két hibát követtem el, az egyik, hogy túl magas hőfokon kelesztettem (minimumra állítottam gázsütőben), utána pedig túl nagy hőkon sütöttem.

Így aztán kicsit furcsa alakja lett, és az alja kicsit odaégett, de egyébként nagyon jó lett.

Végigolvasva a kommenteket már látom, mit hibáztam el, úgyhogy legközelebb alighanem jobban sikerül.

Köszönet a receptért és gratula a bloghoz! Csak így tovább!

Részletes élménybeszámoló a blogomon: http://azso.net/2012/02/25/kalacsot-sutottem/

Üdv. AZso

Max írta...

Kedves AZso! Örülök, hogy azért "ehetőre" sikeredett a kalács. Hidd el, nekünk sem megy minden elsőre, és remélem nem vette el a kedvedet. Kíváncsian várom a folytatást!

Névtelen írta...

Szia Max!
Mi házitejet vásárolunk. Az viszont nem 1,5 %-os. Hogy oldjam meg, hogy jó legyen.
köszömöm - Marika

Max írta...

Kedves Marika! Semmi gond, mehet bele a házi tej. Annyit tanácsolnék, hogy dagasztáskor legyen kéznél plusz liszt, ha esetleg nagyon lágy lenne a tészta, akkor egy kanálnyival lehessen korrigálni. Egy kicsit zsírosabb lesz a tészta, de szerintem nem számottevő.

Névtelen írta...

A lisztekről.
Külföldön élőknek, mint mi is, sok gondjuk van a réteslisztel. A réteslisztnek magas a sikér tatralma, ez adja a rugalmasságot. (Ezért lehet a rétestésztát jól nyújtani)A sikér angolul 'gluten' tehát magas gluten tartalmú lisztet kell keresni. (Vagy ahogyan a sikért/glutent mondják más nyelveken)
A 'danish pastry' tulajdonképpen rétes. Tehát ha olyan lisztet keresnek a boltban, amiből lehet 'danish pastry'-t csinálni ...

A 'self raising' azt jelenti, 'magától kelő'. Azért kel magától, mert nem kell bele élesztő. De akkor mitől kel meg? A belekevert sütőportól, ami nem más mint szódabikarbóna. A liszt pedig csak simaliszt.

Lehetne ezt a buta 'captcha'-t kihagyni? A legtöbb teljességgel olvashatatlan.

Max írta...

Kedves Névtelen!
Köszönjük a segítséget a lisztekhez.
A "captcha" sajnos szükséges, egyrészt a robotok ellen (volt hogy egy éjszaka alatt 25, mexikói építőipari gép reklámot kaptam, kommentben), valamint vannak jóindulatú egyének, akik élvezik a feszültség keltést.

mamika írta...

Kedves Max!
Már hetek óta annyira készültem ennek a receptnek az elkészítésére, aztán tegnap megcsináltam.

Olyan gyönyörű volt a kelesztés után, hogy magam is elcsodálkoztam, aztán...:( A hőfokot jóval lejjebb vettem, de a sütőm megtréfált, sajnos ezt még be kell lőnöm (megégett az alja is, a tetejét megmentettem a fóliával), viszont amit nem értek, hogy nekem nem lett foszlós, inkább tömör! Már a dagasztáskor is hallottam a gépen, hogy kissé szenved, aztánlvastam a kelt tésztás posztodat, abból arra következtetek, hogy sok volt a liszt. Mivel nem volt kenyérlisztem, így az egyik posztban írt tanácsot követtem az arányokat illetőleg (rétes-sima liszt). Lehet, hogy ezért nem lett foszlós?
Ha legközelebb (ne adom fel) kevesebb liszt megy bele, akkor jobb lesz? Vagy van valami egyéb tanácsod?

Előre is köszönöm a válaszod!

Max írta...

Kedves Mamika!
Nagyon sok múlik a liszt minőségén, a szemcse méretén, és a nedvesség tartalmán. Én azt gondolom, próbáld meg sima liszttel, és hagyd lágyra a tésztát. Nekünk sem sikerül mindig olyan jól, mint a képen látod, de azt is tegyük hozzá, hogy ez 4 éves recept, azóta mi is sokat tanultunk a kalács/kelt tészta készítéséről. Ne add fel, hidd el sikerülni fog.

mamika írta...

Kedves Max!

Nagyon köszönöm ezt a gyors választ, és nem adom fel, a héten újra próbálkozom, követve a tanácsodat!

Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok!

Névtelen írta...

Kedves Max!

Elsőre sikerült a fonott kalács, olyan szép lett mint a tiéd. A liszt valóban nem mindegy milyen, én a dunaföldvári malom által készített félfogós lisztet használom kelt tésztákhoz és mindig teljes a siker.Köszönöm a receptet. Üdv: Tide

Brea írta...

Szia Max!

Régóta sütöm nagy sikerrel a kalácsod, és most felvetődött bennem egy kérdés. Találtam egy jó ötletet ajándékba: cserépben sült Panettone. Az igazat megvallva, csak boltit ettem, és arra gondoltam csak jobb lehet ha ezt a receptet használom hozzá, minthogy neki álljak kísérletezni. Lehet hogy ezért a tradicionális Panettone sütők most megköveznek, de kíváncsi lennék a véleményedre. Megállná ez a recept a helyét Panettone-ként? Előre is köszi!
Rea

Max Gastro írta...

Szia Brea!
A panettone más tésztával készül, magasabb vaj/zsír tartalommal. Próbáld ki ezt a tésztát, mi ezzel sütjük: http://tanuljmegsutni.blogspot.hu/2012/12/piccolo-panettone-kicsi-panettone.html

Brea írta...

Szia Max!

Köszönöm a receptet. Már csak egy kérdésem van, ez a mennyiség hány 17 cm-es cserépre való adag? Vagy, 3 db 17 cm-es cseréphez mekkora adagot csináljak? :)
Köszi!
Rea

Max Gastro írta...

Szia Rea! Szerintem fele, de lehet hogy inkább a harmada is elég, de még nem próbáltam.

Ibolya írta...

Köszönöm a receptet. Többször elkészítettem és nagy örömömre sikerült.

Max Gastro írta...

Köszönöm szépen, és örülök, ha jól sikerült!

Névtelen írta...

Szia!
Vettem süteménylisztet(bff55), gondoltam kipróbálnám ennél a kalácsnál. Segítenél, hogy milyen arányba rakjam a receptbe? Kenyérlisztem nincs, csak rétes-, finom- és ez a süteményliszt. Előre is köszönöm: Andi

Max Gastro írta...

Kedves Andi!
Ezt a kétszer fogós lisztet még nem használtam. Készíts egy keveréket, 1/3 rész rétes liszt (vagy akár ez a kétszer fogós) és 2/3 sima lisztből, ez olyan mint a kenyérliszt.

Névtelen írta...

Köszi a gyors választ.
Üdv: Andi

Névtelen írta...

Kedves Max! En az USA-ban keszitettem el a kalacsodat. Ki kellett tapasztaljam egy-ket probaval, de a husveti kalacs tokeletesre sikeredett. Azoknak, akik nem talalnak reteslisztet azt ajanlom, hogy helyette probaljak ki az itt kaphato "stone-ground style" lisztet. Az enyem teljes orlesu volt. En nem szitaltam (kulonben csak a por lesz a kalacsban es nincs ertelme ezt a lisztet hasznalni), viszont porcukrot tettem bele. Mivel az elso probalkozasoknal problemam volt a kelessel, en a langyos tejes, olvadt vajas es porcukros keverekbe 10 percig felfuttattam az elesztot. Valahol azt olvastam, hogy akkor kevesbe lesz eleszto ize. Egy masik dolog, amibol tanultam (ezt itt olvastam), hogy a liszt 1/4-et felretettem, es aprankent adagoltam a masszaba. Nem is kellett mind. Szerintem ez volt a fo problemam az elso kelesekkel. Ebbol az adagbol en ket gyonyoru hatalmas foszlos kalacsot keszitettem, negyfonatosat, az egyik csokis meggyes. Ha szabad, meg csak annyit, hogy a desszert.eu oldalan talalhato Husveti kalacs elkeszitesi modja segitett. Az osszetevok viszont innen jottek (es a sutesi es kelesztesi mod), mert ez a kalacs nagyon izes! Koszonom a receptet, es sok sikert a tovabbiakban is a konyhaban! Aldott Husveti Unnepeket kivanok!
Gabi

Max Gastro írta...

Köszönöm, és örülök, hogy ott a távolban is sikerült a kalács. Külön köszönöm a jó tanácsokat, az Amerikában élők nevében is.

cori írta...

Finom lett és szép, köszi!

Max Gastro írta...

Köszönöm, és nagyon örülök, ha jól sikerült!

Unknown írta...

Szia! En is sutoben kelesztettem volt viz is talban de semmit nem nott...:/ most sul kivancsi leszek milyrn lesz :)

Max írta...

Remeljuk mukodik az eleszto, mert kellett volna novekednie.

Névtelen írta...

Nagyon köszönöm ezt a fantasztikus kalácsreceptet!Kellemes Ünnepeket!
Üdv:Eszter

Max Gastro írta...

Köszönöm, hogy jeleztél! Örülök, hogy jól sikerült!

Andi írta...

Finom lett, csak kicsit nehezen kelt meg, vagyis nagyon lassan. Sőt, csináltam is gyorsan egy másikat, mert ebben már nem hittem, de végül jó lett :). A család meg örül, mert 2 kalács lett húsvétra...
Andi

Unknown írta...

Sziasztok!

Feltétlenül kell bele ilyen sok só? Nem szeretem ha sós a kalács jobban szeretjük ha édes mint a bolti... :)

Max Gastro írta...

Kedves Balázs! Ez nem sok só, messze alatta van a (bolti) pékek által használt mennyiségnek. Igen kell bele, és hidd el, finom tészta lesz, bizonyítja a kommentek sokasága és a letöltések száma.

Dóri írta...

Üdv!

Szeretném megkérdezni, hogy a vaj az Rama kocka, vagy rendes vaj? Most állok neki megsütni, és fontos lenne tudni. :)

Köszönöm!

Max Gastro írta...

Kedves Dóra!

A vaj az vaj, a Ráma, az margarin, nem ugyanaz a kettő, és nem is lehet 1:1-ben kiváltani. Alaptézis a cukrászatban: amibe vaj kell, abba nem lehet margarint, amiben margarin van, abba lehet vajat tenni. A vaj zsírtartalma 80-82%, a margariné, jobb esetben 25-30% (az is növényi olaj). Ebbe a receptbe vajat tegyünk.
Max

Dóri írta...

Köszönöm!! :)

Bea írta...

10 éve minden húsvétkor - és néha húsvét nélkül is - visszatérek ehhez a kalácshoz. Immár második éve gép nélkül készítjük. Hálásan köszönöm az egész család nevében a megosztott tudást!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin