2008. február 18., hétfő

Almás-málnás morzsás lepény ( crumble? )

Alap gondolat és ok: Ízbolygó "csütije" volt, mert valahogy rákattantam.
Alma van, szilvát meg elfelejtettem venni is és a szülőktöl hozni is ( nem csak ezt, hanem mást is, azt hiszem kell egy notesz:-)), tudod akinek nincs esze.... ), szóval nincs szilva.
Van viszont egy kis málna, mandarin, és egy darabka friss gyömbér. Jó akkor ebből lesz a mutatvány.



Hozzávalók ( tészta ):

10 dkg margarin
20 dkg vaj
50 dkg sima liszt
10 dkg rétesliszt
1 tk sütőpor
csipet só
15 dkg barna/nád cukor
1 citrom héja reszelve ( vagy egy tk szárított )
2 tojás

Lekvár:
3 nagy alma
2 mandarin,
10 dkg fagyasztott málna
2 ek méz
1/3 tk fahéj
1 kis darabka friss gyömbér reszelve ( kb. 1 teás kanálnyi )

2 ek darabolt mandula és 3 tk cukor a szóráshoz

A vajas-margarinos keveréket előkészítem, a lisztet a sütőporral összeszitálom. A tojást a cukorral kikeverem, bele a vajas margarin, a só és a liszt. Összegyúrom egy jó állagú tésztának, és beteszem a hűtőbe.
Megfőzöm a "lekvárt"
Az almát meghámozva, szeletelve felteszem párolódni, közben megpucolom a mandarint. Felkockázom, és az almához adom, ráteszem a mézet, a gyömbért és a fahéjat. Hagyom egyet rottyanni, és ha már puha, akkor ráteszem a málnát és lezárom az energiát. Tegyük félre kihűlni.




A tészta 2/3át egy kivajazott tepsibe (20X30 cm-es ) terítem és alaposan lepaskolom.



Elterítem a lekvárt, és megszórom a mandulával, majd a kis cukorral is ( ez egy kis karamellizált réteg lesz a tetején )



A maradék tésztát egy nagy lyukú reszelővel ráreszelem és elterítem.



180 c-on, előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütöm.

max kommentje: Ízbolygó "csütije" egy kicsit átvariálva, de a tészta nagyon jó, és már megrendelésem van túrósra és mákosra is.
Naaagyon jóóó!

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

ez nem crumble, mert annak az alján nincs tészta. próbáld ki úgy, könnyűbb, egyszerűbb és sokkal jobb. :-)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin