2008. február 8., péntek

Sajtos-körtés lepény

Teljesen elborította a honi gasztro blogokat a körtés-sajtos lepények hada. A végső lökést Gabojsza lepénye adta.
Amivel problémám volt, az a márvány/kék sajt. Mármint az aprónép problémája, mert még mindig nem lelkesednek a kulináris különlegességekért ( pfúj olajbogyó, házimájaskrém, kéksajt, feta...brrrr:-)) ), ezért módosítani kellene. Nézzük csak ha kiveszem a kék sajt zsírtartalmát, akkor azt pótolni kell, és erősen édes irányba kell a dolgoknak haladnia. A megoldás: ricotta!!!

Hát amit alkottam, az nem igazán a súlyvesztőhely-es kategória, van itt zsír, szénhidrát, és a glükémiás indexe sem semmi.


Sajtos-körtés lepény by max ( tepsi mérete: 22x31 cm ):

Hozzávalók: 50 dkg leveles tészta, 2 szép körte, 3 tojás, 1 dl főzőtejszin, 10 dkg cukor, 12 dkg ricotta, 12 dkg natúr tejszínes krémsajt, 1 tk mézessütemény fűszerkeverék, pár csepp vanília kivonat, 2 ek szeletelt mandula, 4 tk porcukor a tetejére.


A tésztát előmelegített sütőben, 220 c-on, elősütöttem úgy kb. 10 percet ( beleformáztam a tepsibe, oldalát felhúztam, rá sütőpapír, és 1/2 kg bab elterítve. Vigyázzunk, nehogy úgy járjunk mint az egyszeri lány, szép sárga golyókat vett a boltba, azt öntötte bele a tésztába, majd berakta a sütőbe. Rövid idő múlva halgatta az egyenletes puffogást. Azt gondolta, ez a folyamat része, de amikor már jött a szaga is, akkor megnézte, és tele volt a sütő pattogatott kukoricával:-)) )


Míg sült, addig meghámoztam és szépen felszeltem a körtéket. A tojásokat fehéredésig kevertem a cukorral, bele a vanílía kivonat, a mézes fűszer keverék,egy csipet só, a sajtkrém és a ricotta, Jó habosra kikeverem, majd beleforgatom a mandula felét is.


A sütőt hagyom még melegedni. A babtól megtísztított tészta aljára szépen elterítem a körtéket, majd egyenletesen ráöntöm a keveréket. Megszórom a mandula maradékával, és a 4 tk porcukorral.



A meleg sütőben 30-35 percet sütöttem, amikor kivettem, azt néztem hogy a közepe remeg-e, ha nem akkor kész. Vigyázni kell, mert kiszárad a krém ha sokáig sütjük. Ha kész, kiveszem a tepsiből, és egy lapra teszem hűlni. Vigyázat forrón veszélyes:-)) enni.

Pár szó a krémsajtról: mivel most nem volt a hűtőben mascarpone, ezért a parmalat tejszínes krémsajtját használtam. Van egy pici sós íze, de azt ellensúlyozta a többi édes alkatrész. Úgy gondolom, működne a tömlős verzióval is.

1 megjegyzés:

Gabojsza írta...

Nagyon guszta!:-)))

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin