2008. február 3., vasárnap

Csokis kis kalácsok

A 100. post.
Ide most valami hangzatos köszöntő kellene, de inkább valami étek legyen, hiszen ez egy gasztro blog.
Szerettem volna megfelelően ünnepelni a századik bejegyzést.
Készítettem egy kalácsot, amiről ez egyik kedves blogger Kollégám azt mondta, mikor átküldtem Neki a képeket, hogy ez "ember kínzás".

Hát lássuk hogy mivel is kínoztam/bűnöztem. Az biztos hogy ez nem egy olyan recept ami a (súly)Vesztőhely-re illene, de ha van az embernek két kamasz gyermeke, aki rajong a kalácsért és a csokiért, akkor viszont kellenek az ilyen elhajlások.


Csokis kis kalácsok:

1 ek olíva olaj ( nem kell extra szűz, jó a sima főzős is ), 6 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, 2 tojás sárgája, 270 ml tej, 1/2 tk őrölt zöld kardamóm, 1/2 tk őrölt gyömbér, 10 dkg rétesliszt, 55 dkg BL55 lisz, 1 cs 11 gr-os szárított élesztő.

Adalék: 1 ek szeletelt mandula, 10 dkg darabos csoki ( 1 mikulás, 1 csoki harang, és maradék táblás csoki, jó durvára aprítva )

Kenyérsütő géppel: érkezési sorrendben a gép üstjébe, tészta programon, sipoláskor ( gyümölcsjelzés ) bele a csoki-mandula keverék


Kézi robotgéppel: dagasztó karral, egy nagy tálban, szép simára dolgozzuk, és a végén tegyük bele a csokis-mandulát, és még kb. 5 percet dolgozzuk.

A kész tésztát lisztezett nyújtó lapon átgyúrtam, nyolc részre osztottam, majd mint egy zsemlét megformáztam és megpaskoltam, hogy olyan alakja legyen mint egy molnárkának.


Sütőpapírral bélelt tepsire tettem, megkentem tejjel, és meleg helyen kelesztettem még 30 percet. Ismét megkentem tejjel, és mindegyik kalácska tetejére szórtam egy csipet cukrot.

Gőzös sütőben 15 percet 240 c-on, utána 210 c-on, még 20 percet sütöttem.



Rácsra szedve hagytam kihűlni. Vajjal, lekvárral isteni, de finom kakaóba aprítva is.

3 megjegyzés:

Gabojsza írta...

Fenntartom. Még mindig emberkínzás!

Névtelen írta...

Klassz a recept, és gratula a századik posthoz. De bántja az ember szemét a ,,100.-ik''. Mert ez így olvasva már ,,századikik'' a magyar nyelvben :) Szerintem az -ik -et törölhetnéd :)
bodza

Max írta...

Köszi Bodza, modosítottam:-))

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin