Zárt rendszerben történő ételkészítés, energia takarékosan, és zsiradék és só mentesen ( vagy legalábbis csökkenetett mennyiségben ).
A zárt rendszer előnye: kevesebb a vitamin és ásványi anyag vesztesége, relatív kevesebb energiával, hiszen nem veszik el a gőz.
Torony főzés: az egymásba illeszkedő edényekben egy energián elkészíthető több étel és a körete, pl vadas és felette a zsemlegombóc
Az ún. gyorsfőző/kukta fedő: lerövidíti a főzési időt, és csökkenti az energia felhasználást: pl. töltött káposzta kb. 10 perc ( a jelző pálca kiemelkedésétől számítva )
Nem feladatom a termék értékesítése, csak a saját tapasztalataimat kívánom megosztani, ezért pár szó a zepterről itt az edényekről, és itt, és itt is.
De nézzük ezt a gyakorlati oldalról: rakott burgonya
Nyers burgonyából, olaj és más zsiradék hozzáadása nélkül, minimális só ( ételízesítő ) felhasználásával. Azt hiszem így még a (súly)Vesztőhely profiljába is belefér.
Elkészítési idő: kb. 50 perc.
Rakott burgonya:
A hozzávalók:
1 kg burgonya, 7 db főtt kemény tojás, kolbász ( 5-5 dkg füstölt és lecsó kolbász ), 1 pohár 450 gr-os 12%-os tejföl, ételízesítő
A krumplit meghámozom, vékony karikára vágom, és annyi vízben tárolom ami ellepi. A tojást és a kolbászt felkarikázom, a tejfölt kikeverem 1 tk vegetával és 2 ek vízzel.
Az edénybe rétegezem, alura burgonya és locsolok egy kis vizet is, erre kolbász, tojás, ha még akarok akkor egy kis ételízesítő, és meglocsolom a tejföllel.
Addig rétegezem amíg van alkatrész, de fontos hogy felülre a tejföl maradjon. Közben is locsolok egy kis vizet közé, úgy kb 2-3 ek mennyiségben.
A fedőt rátéve a legkisebb égőn, a legkisebb lángján a zöld végéig melegítem, majd ha elérte , lezárom, és akkor még rajta hagyom kb. 20 percet.
Pompás egytálétel, lehet variálni, egy kis reszelt sajttal a végén megszórni és rápirítani, a kolbász helyett virsli, vagy akár ez el is hagyható.
3 megjegyzés:
Kérhetek egy adagot?
Az sem baj, ha a virslis változat...
Jaj, attól tartok holnap muszáj lesz csinálnom, nem ettem vagy 3 éve...
Ez most a duplakolbászos változat, és küldöm:-))
Adsz az élvezetnek rendesen:-)))
Megjegyzés küldése