Lehet hogy mindjárt dupla adagot kellene készíteni?
De miröl is van szó? Egy csúcs szuper tésztáról, ami egyszerű, de izgalmasan variálható, és az elfoglalt emberek ideális tésztája, reggel mielőtt elmegy csak összerakja, és este formázza és süti, és süti, süti..., ha ügyes akkor tud enni is belőle:-))
Szeretném elmesélni az első találkozásomat ezzel a tésztával.
Emlékszem egy pogácsa recept keresése közben akadtam rá, és vagy háromszor is elolvastam, mert nem hittem a szememnek. Se sűtőpor/szódabikarbóna, se élesztő. Hahha, és állítólag megnő, hahaha, hiszem ha látom.
Első próba, készítés, távolságtartó méregetés, nézegetés, na ebből mi lesz?
Nyújtás, hajtogatás...formára igazítás, sütés. Percenkét sütővilágítás fel, kukkolás, nő vagy nem nő?
Megnőtt. Hihetetlen de megnőtt, és isteni finom lett.
Azóta az egyik népszerű bulikaja lett, sokszor készítem. Az első kóstolásnál Aya kérdése: van ebből még? mikor csinálunk még ilyet?
Miért is jutott ez eszembe? Mert ettem volna valami sósat, és a Morzsikáknál azt hiszem Gabi emlegette ezt a receptet ( megtalálható az egyik verziója a mindmegettén, mint sajtos-túrós pogácsaII. ), de természetesen olyan Morzsikás módon mindenki egy kicsi átalakította.
Mielőtt belekezdek a recept ismertetésébe, had mutassam be a konyhánk egyik ékességét.
Ugyan nem egy Kitchen Aid ( huhh, de szeretnék egyszer egy olyat.-)) ), de egy nagyon ügyes kis szerkentyű. Ő egy Kenwood- KenMix. Darál, aprít, dagaszt, habot ver, turmixol, és imádom. Ha ilyen tésztákat készítek, csak bele az alapanyagokat és hajrá.
Nos akkor az ígért recept, a Túrós-sajtos rudacskák by max:
Tészta ( 2 tepsihez, úgy kb.: 30 db jött ki belőle ):
25 dkg puha margarin, 25 dkg liszt, 8 dkg juhtúró, 17 dkg tehén túró, 1 tk só
Összedolgozom, ízlés szerint sózom ( vegyük figyelembe a juhtúró só tartalmát ), lefóliázva a hűtőbe teszem legalább 2-3 órára, de egy egész éjszaka is mehet neki.
Tölteléke: 8 dkg füstölt sajt, 17 dkg reszelt edami sajt, ezek reszelve, 1 tk reszelt parmezán ( opciós ), 1 felvert tojás a kenéshez.
A tésztát kinyújtom kb 1/2 centi vastagra, megszórom a sajt 1/4-ével, majd összehajtom. Nem kell a misztikus "csakegyirányban" és "szalvétáhozhasonlóan", csak simán, két szélét behajtom, hosszára is behajtom a két szélét, kapok egy kockát, azt újra kinyújtom. ( a lényege hogy úgy hajtsd, hogy a sajt bent maradjon, annak a zsírtartalma miatt lesz könnyű levelestészta szerű ) Jöhet a második negyed sajt, és ismét hajtogatás. Végső vastagságra nyújtom, kicsit vékonyabbra mint az ujjam. Megkenem a tojással, majd jöhet rá a maradék ( tehát az egész mennyiség fele ) sajt.
Jöhet a formázás, lehet pogácsa szaggatóval, de nehéz vissza dolgozni a leeső részeket, ezért én csíkokra vágom.
Előmelegített sütőben kb. 210-220 c-on, 18-20 perc alatt szép pirosra sütöm.
Rácson kihűtőm, és mellé állítok két őrző kutyát, mert ha szabadon, őrzés nélkül van, akkor nagyon "párolog":-))
Könnyen elkészíthető, a sajtokkal jól variálható, és érdemes is vele kisérletezni. Gouda, cheddar, esetleg egy kis kék sajt, persze csak módjával, mert a sütéstől erősödik az íze, és nem biztos hogy mindenki szereti. de aki igen, az bátran adagolhatja.
Itókák: mivel az ízek erősek és dominánsak, én egy könnyű és friss 2007-es villányi rozéval kisértem ( Vyllyan pincészet)
5 megjegyzés:
Nyami, nyami:-)))
Most értem haza farkaséhesen, úgy hogy telibe talált. Újra...
Bocsika, de már elfogyott:-((, pedig küldtem volna:-))
Kérdés privátban: voltál a kiállításon, én sajna nem értem oda:-((
Szia Max! Örülök hogy adtam egy kis ihletet a blogodhoz! :)
Puszi
Gabi
ui.: legközelebb füstölt sajt helyett én is többféle keverékét fogom kipróbálni!
Szia max,
Múlt hét végén találtam rá erre a receptre, amikor leánybúcsúra kellett mindenkinek valami házilag készített kaját vinnie. Ugyan ízre remek lett és nagy sikere is volt. De az állaga nekem se laza szerkezetű, se puha nem lett. konkrétan száraz és kemény volt. még aznap mikor készült csak-csak ehető volt, de ami megmaradt, azt másnaptól mikróban kellett melegíteni, h puhuljon. szóval mond meg nekem légyszíves, mit ronthattam el? köszönöm. üdv, Wiki
Szia Wiki!
Megpróbálok segíteni, remélem sikerül:-)
Az első: ne add fel, légyszives próbáld majd meg újra. A recept kipróbált, valószínű valamelyik alapanyaggal van a probléma. Az omlósságát a zsírtartalma adja.
Margarin: min. 70 % zsírtartalmú kell, érdemes jó minőségűt használni.
Túró: ehhez a recepthez használj félzsíros vagy házi túrót, a soványtól lapos marad.
Fontos még a sajtok zsírtartalma is, attól lesz levegős, és válnak el a rétegek.
Végül pedig ellenőrizd a sütő hőfokát, lehet hogy nem volt elég meleg, és kiszáradt, mire megsült.
Remélem tudtam segíteni, és értesíts ha újra megpróbáltad.
max
Megjegyzés küldése