2010. február 22., hétfő

Energia szelet

Hívhatnánk akár Müzli szeletnek is. De erre már Garffyka elnevezte, ezért az én verzióm az Energiaszelet nevet kapta.
Sokszor készített recept, de szánom-bánom bűnömet, nincs pontos receptúrám. Készítése csak úgy érzésre. Ezért jobb Garffyka receptje , mert ott található pontos mennyiség is.
Tudom hogy van benn cukor, de egyrészt szabályozható a mennyisége, másrészt oldott állapotban van a szénhidrát, így a szervezet másként is dolgozza fel.
Az anyagokat mi választjuk, így biztosak lehetünk abban, hogy nem eszünk semmi olyat, amit nem szeretnénk. 


Felhasználható alapanyagok, vagyis amit mi szoktunk bele rakni:

- szezámmag, lenmag, tök és napraforgó mag, ezek késsel egy kicsit megvágva
- zabpehely, dió, mogyoró, mandula ez is egy kicsit durvára aprítva
- corn flakes, mézes puffasztott rizs, csokis gabonapehely, ezek kézzel megtörve
- grillázs morzsa, puffasztott rizs, 
- mazsola, aszalt meggy, áfonya, alma, barack és szilva, szintén késsel aprítva
- kandírozott citrus és narancs kocka, citromhéj, reszelt csokoládé



Fűszerezése:

- nagyon fontos összetevő egy csipet (citromos) só
- gyömbér, szegfűszeg, fahéj, ánizs vagy,
- mézeskalács, almás rétes fűszerkeverék
- vanília kivonat, citrom kivonat


kötőanyagok:

- méz, (barna) cukor szirup, vagy szirup édesítőszerrel
- vaj, margarin, kókuszzsír
- teljes kiőrlésű rozs liszt



A vágott, aprított magokat gyümölcsöket egy nagy tálba halmozzuk, és annyi liszttel hintjük meg, hogy ha összekeverjük, akkor mindent vonjon be. Ez kb. 3-4 ek liszt.
A mézet megmelegítjük, ha szirupot készítünk, ahhoz a cukrot a vízzel összefőzzük, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a zsiradékot.
A folyadékot a lisztes keverékhez adom, jól összekeverem.



Egy kiolajozott tepsibe (lehet alufóliával kibélelni), terítem, majd a kis segédeszközzel belepréselem. Nem sütöm, inkább csak szárítom, 140-150 C-on, vigyázva hogy ne égjen meg.

Ideális tízóraira vagy uzsonnára, vagy csak úgy rágcsálni, de celofánba bujtatva, akár gasztroajándék is lehet.
A sok mag és szárított gyümölcs aránya változó, így mindig más ízű készül.

Jó étvágyat hozzá!

Max

2 megjegyzés:

Garffyka írta...

Max, most hogy mondod, itthon kifogytunk, már a fagyasztóban sincs; jó, hogy eszembe juttattad.
Köszönöm :)

Dóri írta...

Szia Max!

Látom elég sokat készítettél, talán még van belőle, kérek szépen 1-2 szelet energiát, hogy felturbózhassam magam, mert nálam úgy látszik előjött a tavaszi fáradtság.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin