2008. szeptember 13., szombat

Fagylaltkelyhek otthon

Több kérdést is kaptam, és a kereső szavak között is sokszor szerepel: hogyan és milyen fagylalt kelyhet készítsek?

Nem kell ördöngősségre gondolni, nagyon sok kiegészítő megtalálható otthol, vagy megvásárolható. Megpróbálok egy kis segítséget nyújtani, pár klasszikus receptet bemutatni, és pár tanácsot adni.

Kiegészítők: nagyon jó öntetek kaphatóak, de magunk is könnyen készíthetünk. 
Egy kis lekvárt (eper, málna, erdei gyümölcs...stb) melegítsünk össze 1:1 arányban vízzel.

Csoki reszelék, nápolyi, keksz, dió, mogyoró, babapiskóta, likőrök (csak módjával:-)) található minden kamrábam, ezeket használjuk bátran.

Fagylalt/jégkrém: ma már szinte minden boltban kapható, de bátran vigyünk haza a kedvenc cukinkból, a kedvenc fagyinkból.

Figyelem, a képek csak dekorációk, nem a kelyhet mutatják, hanem a dekorációs lehetőségeket. 



Alpesi fény

csokoládé és vanília fagyi, barack befőtt kockázva, tojáslikőr, tejszínhab

Adagoljuk a fagyikat a pohár aljába, rá a barack, öntsük le a líkőrrel, díszitsük a tejszínnel, ostyával.

Szőke Angyal:

vanília fagyi, rum, narancslé

Öblös pohárba töltünk a narancsléből, 2 cl rum és rá vanília fagyi. Adjunk hozzá kanalat, szalvétát és szívószálat.



Pech Melba:

vanília fagyi, barack befőtt, málna öntet, tejszínhab és ha van akkor triple sec likőr

adagoljuk a fagyit pohárba, vágjuk a barackot csíkokra, azt tegyük rá, öntsük le likőrrel, málna öntet és a hab.




Birne Helena (Szép Heléna):

vanília fagyi, körte darabok, tejszínhab, csoki öntet/reszelék

Adagoljuk a fagyit tálkába, körtedarabok, tejszínhab arra a csoki, ostyával díszítsük.






Tokaji (boros) kehely:

vanília fagyi, tokaji szamorodni (vagy hasonló testes száraz bor, pl. somlói juhfark), ebbe áztatott mazsola, tejszínhab


magas, karcsú pohárba rétegezzünk fagyit és a beáztatott, lecsepegtetett mazsolát. Öntözzük meg a borral, és tegyünk habot a tetejére.  

Érdekes kombináció ugyanez egy könnyű rozé/vörös borral és csoki fagyival, csoki reszelékkel.



Jégszendvics:

gofri lapok, tejes fagylalt (puncs, csoki, karamell, dió...), ananász darabok, tejszín hab

lapítsuk el e fagyit a tésztán,  tegyük rá az ananászt, takarjuk le a tésztával és díszitsük habbal.


Remélem sikerült adnom pár ötletet, konbináljuk őket nyugodtan, Rétegezzünk külömböző ízeket, durvára aprított piskótával, mogyoróval, gyümölccsel.

Hajrá és várom a beszámolókat, ötleteket.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin