2008. szeptember 20., szombat

Tejfeles-kolbászos burgonya leves

Tartalmas, igazán magyaros, de mégis elegáns leves. Nagyon szeretjük, de érdekes módon már régen volt nálunk terítéken.
De most, egy családi ebéd alkalmából is mét elővettem, és elkészítettem. Félre minden képmutatás, ebbe ezek a "nemegészséges" kellékek kellenek. de ettől lesz igazán ízletes, tartalmas és nem utolsó sorban magyarosch.





Hozzávalók:

15 dkg húsos szalonna

2 ek sertészsír

2 fej közepes vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

4 szál sárgarépa

2 szál petrezselyem és annak a zöldje

80 dkg burgonya

2 tk pirospaprika

1 tk pirosarany, vagy paprika krém

20 dkg füstölt comb

20 dkg parasztkolbász

4,5 dl tejföl

3 ek liszt

3-4 db babérlevél

só, bors, tárkony


Előkészítés: a hagymát, a zöldséget és a burgonyát meghámozzuk és apróra vágjuk.




A zsíron a a szalonnát megpirítjuk, bele tesszük a darabolt zöldséget és a burgonyát is, azzal is megpiríjuk. Megszórom a fűszerpaprikával, ízesítem a paprika krémmel, és felöntöm annyi vízzel ami ellepi. Fűszerezem, bele a babér, a darált bors és a tárkony. Az apróra vágott petrezselyem zöldjét is bele teszem, és lassú tűzön felforralom.

Közben a kolbászt karikázom, a combot pedig kockára vágom.

Először a kolbászt teszem bele a levesbe, majd pár perc gyöngyözés után a füstölt combot.

A tejfölt kikeverem a liszttel, és azzal behabarom a levest. Összeforralom és így is főzöm a levest.

Tálaláskor egy kis tejföllel és szárított petrezselyem levéllel díszítem. 

A leves készítésekor, a sózásnál kalkuláljuk bele a füstölt alkatrészek só tartalmát, inkább a végén korrigáljunk.

4 megjegyzés:

lencsike írta...

Ez a nyálcsurgató leves krumpli helyett zöldbabbal is isteni finom. Igaz, én füstölt comb nélkül főzöm egy tavalyi Magyar Konyha recept alapján. Jövő héten sor kerül erre a változatra!

Mian írta...

szia Max!
Most jártam Nálad elöször, de biztosan nem utoljára!
Gratulálok! nagyon sok érdekes dolgot találtam itt és ha nem bánod, majd ki is próbálok ezt-azt.
Nekem is van egy szerény gasztro blogom, ha idöd és kedved engedi majd látogass meg:
http://gourmet-mian.blogspot.com/

További jó sütést fözést! és szép napot Neked!

Lindy írta...

Szia Max!Nalunk Holnap ez lesz ebedre!:)

Max írta...

Lindy: akkor ehhez nem tudok mást mondani, mint hogy jó étvágyat hozzá!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin