2008. szeptember 18., csütörtök

Savanyúságok

Ahogy az előzőekben említettem, folytatom a savanyúságokról szóló leírásomat, természetesen receptekkel bővítve.

Ecetes almapaprika (édes és csípős is, de külön-külön), és így készült a ecetes piros csmege paprika is.

A paprikákat félbevágtam, kicsumáztam és jó alaposan megmostam. A későbbi sérülések elkerőlése végett, az erőset azt orvosi kesztyűben, mert fájdalamas emlékeim vannak a erőspaprikás kézzel a szembe nyúlásról.

Az előkészített paprikákat üvegbe rendezzük és elkészítjük a felöntő levet (itt beleszámoltuk az előző maradékát is, de ez is sok lett).

Felöntő lé:

 1 liter víz

2 dl 10%-os ételecet

5 ek cukor

3 ek tengeri só

1 késhegynyi szalicil (az üvegbe készített paprika tetejére szórtuk)

A hozzávalókat összeforraltuk, és hagytuk kihűlni. Felöntöttük az üvegeket, és mindegyik tetejére egy kis tányérat tettünk éjszakára. Másnap reggel, ha kellett pótolni a léből, azt megtettük, majd celofánnal lezártuk az üvegeket. (a lenti képen balról, mellette a legvégén készített piros csemege paprika)





Következő lett a káposztával töltött csemege almapaprika:

1,5 kg almapaprika

1 kis fej, kb. 85-90 dkg-os fehérkáposzta

1 liter víz

3 dl 10%-os ételecet

5 ek cukor

3 ek tengeri só

1 tk őrölt bors

2 babérlevél

1 késhegynyi szalicil (szintén az üvegbe a tetejére)

A paprikák csumáját kivágtam, az ereket és a magokat kivájtam, alaposan átmostam.

A felöntő léhez valókat összeforraltuk, és ebbe leforráztuk a vékonyra gyalult káposztát. 3-4 perc után leszűrtük, a levet is és a káposztát is kihűtöttük. A paprikákat jó alaposan megtömtük, a maradék káposztát pedig egy kis üvegbe tömiszköltük.



Szalicil az üvegbe rendezett paprikák tetejére, és a kihült lével felöntöttük. Éjszakára ezekre is tányér, másnap a lé pótlása, majd  a zárás művelete.




Amikor a piros csemege paprikát csináltuk, akkor a közé csempésztünk némi fokhagymát és pár darab szép zöld paradicsomot is.

A gyöngyhagyma már átesett a teszten, nagyon finom lett.

Szakirodalom: 
Ábrahám Gézáné, Vasi, zalai parasztételek, és házi tartósítás




6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szeretem recepjeidet, írásaidat, ezek a savanyúságok győnyörűek és biztos nagyon finomak !Judit.

max írta...

Köszönöm!
Remélem még sok örömet tudok okozni.

Garffyka írta...

Köszönöm Mester, kibővítettem a heti vásárló listát, este-holnap savanyúság eltevés lesz!
:-)

iluska írta...

Szia kedves Max! Ha jól emlékszem a grízestészta recepted által találtam hozzád, azóta is olvaslak. Örülök nagyon a savanyúság receptednek, mert én ugyan csináltam, de valami nem volt kerek a recepttel kapcsolatban, nagyon ecetes lett, vagy én néztem el. :D Lehet hogy holnap én is nekiállok még egyszer.

üdvözlet: iluska

max írta...

Garffyka, Iluska hajrá, hajrá!!!

Kérek szépen visszajelzést, hogyan sikerült.

margit2 írta...

Ezek nagyon guszták!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin