Ahogy az előzőekben említettem, folytatom a savanyúságokról szóló leírásomat, természetesen receptekkel bővítve.
Ecetes almapaprika (édes és csípős is, de külön-külön), és így készült a ecetes piros csmege paprika is.
A paprikákat félbevágtam, kicsumáztam és jó alaposan megmostam. A későbbi sérülések elkerőlése végett, az erőset azt orvosi kesztyűben, mert fájdalamas emlékeim vannak a erőspaprikás kézzel a szembe nyúlásról.
Az előkészített paprikákat üvegbe rendezzük és elkészítjük a felöntő levet (itt beleszámoltuk az előző maradékát is, de ez is sok lett).
Felöntő lé:
1 liter víz
2 dl 10%-os ételecet
5 ek cukor
3 ek tengeri só
1 késhegynyi szalicil (az üvegbe készített paprika tetejére szórtuk)
A hozzávalókat összeforraltuk, és hagytuk kihűlni. Felöntöttük az üvegeket, és mindegyik tetejére egy kis tányérat tettünk éjszakára. Másnap reggel, ha kellett pótolni a léből, azt megtettük, majd celofánnal lezártuk az üvegeket. (a lenti képen balról, mellette a legvégén készített piros csemege paprika)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiB-e9nyKgjqBCtK91y-veZjcwyvqMYX3pwN-Irjj2PTiV6bhqLB_x_jfegeSdn4dN3vDYpNTaezGj01maHGYJTTlVPA-CBguu-Yb3-QXL3B6CCgDZmBj7y2-_0nOAxGQ8LMj-cImttzIQ/s400/savanya1.jpg)
Következő lett a káposztával töltött csemege almapaprika:
1,5 kg almapaprika
1 kis fej, kb. 85-90 dkg-os fehérkáposzta
1 liter víz
3 dl 10%-os ételecet
5 ek cukor
3 ek tengeri só
1 tk őrölt bors
2 babérlevél
1 késhegynyi szalicil (szintén az üvegbe a tetejére)
A paprikák csumáját kivágtam, az ereket és a magokat kivájtam, alaposan átmostam.
A felöntő léhez valókat összeforraltuk, és ebbe leforráztuk a vékonyra gyalult káposztát. 3-4 perc után leszűrtük, a levet is és a káposztát is kihűtöttük. A paprikákat jó alaposan megtömtük, a maradék káposztát pedig egy kis üvegbe tömiszköltük.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjO6kGKVwiAuCici1AqVZQqjd43BrfHCrPtGH3cXq2oJVcytVjPwZ4zTLkl1t_QnmnmgXP_J8HUiglq-EKzY3onUFTcXlbE0xAppmmBYxq5pUv6fvko4RebGAk-I5_MMfaW2tdYuW_3pco/s400/savanya2.jpg)
Szalicil az üvegbe rendezett paprikák tetejére, és a kihült lével felöntöttük. Éjszakára ezekre is tányér, másnap a lé pótlása, majd a zárás művelete.
Amikor a piros csemege paprikát csináltuk, akkor a közé csempésztünk némi fokhagymát és pár darab szép zöld paradicsomot is.
A gyöngyhagyma már átesett a teszten, nagyon finom lett.
Szakirodalom:
Ábrahám Gézáné, Vasi, zalai parasztételek, és házi tartósítás
6 megjegyzés:
Szeretem recepjeidet, írásaidat, ezek a savanyúságok győnyörűek és biztos nagyon finomak !Judit.
Köszönöm!
Remélem még sok örömet tudok okozni.
Köszönöm Mester, kibővítettem a heti vásárló listát, este-holnap savanyúság eltevés lesz!
:-)
Szia kedves Max! Ha jól emlékszem a grízestészta recepted által találtam hozzád, azóta is olvaslak. Örülök nagyon a savanyúság receptednek, mert én ugyan csináltam, de valami nem volt kerek a recepttel kapcsolatban, nagyon ecetes lett, vagy én néztem el. :D Lehet hogy holnap én is nekiállok még egyszer.
üdvözlet: iluska
Garffyka, Iluska hajrá, hajrá!!!
Kérek szépen visszajelzést, hogyan sikerült.
Ezek nagyon guszták!
Megjegyzés küldése