2008. szeptember 21., vasárnap

Tiroli krémes

Szeretem a krémeseket, de csak az igazi házi(as) féléket, nem azt a kemény, felfújt, stabilizátorral tunningolt szörnyedményt. Amikor bele akarok harapni, akkor kifolyik a krémje, és a tésztája is olyan roppanós..nyami-nyami.

Emlékeztem Cicaanya egyik nagy sikerű sütijére, ami ilyen volt, bár a tésztája más volt egy kicsit.

Miután feltette a kérdést, mit is süssön, azonnal rávágtam hogy Bajor krémest. Arra emlékeztem, hogy a PrímaKonyha egy régebbi számában volt, és ezek nálunk sorba vannak rendezve, és hiányzott a 2005 májusi és júniusi száma, tudtam csak abban lehet(ne).
De nincs!! Leültem a gugli elé, átnéztem az összes általam ismert adatbázist, de bajor krémest nem leltem.

Persze mert tiroli krémesnek hívják!!

Cicaanya megmentette a helyzetet, és elővarázsolta a receptet. És el is készítette:-)




Tiroli krémes:

hozzávalók kb.: 16 szelethez:

tészta:

40 dkg liszt

12 dkg vaj

12 dkg cukor

1 tojás

1 cs (15 g-os) szalakáli

1 cs vaníliás cukor

kb 1 dl tej



A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a cukrokkal, a tojással, a szalakálival és annyi hideg tejjel gyúrjuk össze, hogy közepesen kemény, jól nyújtható tészta legyen belőle.  

3 részre osztjuk, és tepsi nagyságúra nyújtjuk, és egy sütőlapon, vagy a tepsi hátán, 170-180 C-on 10-12 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.




Krém:

4 tojás

30 dkg cukor

1 cs vanilíás cukor

5 púpos evőkanál liszt

1 l tej



A tojássárgáját a cukrokkal, a liszttel és kb. 2 dl tejjel simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, a lisztes-tojásos keveréket finoman belecsurgatjuk, és sűrűre főzzük.

A tojás fehérjét kemény habbá verjük, és apránként a forró krémet belekeverjük. Megvárjuk, hogy langyosra hűljön.

Az első lapot helyezzük (az alsónak szánt lapot, a legszebbet hagyjuk meg felülre, ha van esetleg törött, repedt, azt tegyük középre) egy keret aljára, a krém felét halmozzuk rá, egyengessük el, rá a második lap, arra pedig a maradék krém. Erre az utolsó lapot helyezzük rá.

Hagyjuk pár órát pihenni, addig a tészta megpuhul, és könnyedén szelhető.

1 szelet 346 kcal. 

Forrás és ihlet a Príma Konyha magazin 2005 májusi száma volt. 

5 megjegyzés:

Lilian írta...

Kérhetek fénypostával???:)
Nagggyon fini lehet!

Erzsébet írta...

nálunk ő a hókocka :-)

Névtelen írta...

Elkészítettem, isteni finom, mostmár nemcsak a családom kedvence, hanem az egész familia imádja
Ildikó

max írta...

Örülök Ildikó, nem hiába nálunk is kedvenc:-)

meszijuli írta...

Igen nagyon finom Éppen a mai nap kerestem a receptet.
Köszönöm.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin