Szeretem a krémeseket, de csak az igazi házi(as) féléket, nem azt a kemény, felfújt, stabilizátorral tunningolt szörnyedményt. Amikor bele akarok harapni, akkor kifolyik a krémje, és a tésztája is olyan roppanós..nyami-nyami.
Emlékeztem Cicaanya egyik nagy sikerű sütijére, ami ilyen volt, bár a tésztája más volt egy kicsit.
Miután feltette a kérdést, mit is süssön, azonnal rávágtam hogy Bajor krémest. Arra emlékeztem, hogy a PrímaKonyha egy régebbi számában volt, és ezek nálunk sorba vannak rendezve, és hiányzott a 2005 májusi és júniusi száma, tudtam csak abban lehet(ne).
De nincs!! Leültem a gugli elé, átnéztem az összes általam ismert adatbázist, de bajor krémest nem leltem.
Persze mert tiroli krémesnek hívják!!
Cicaanya megmentette a helyzetet, és elővarázsolta a receptet. És el is készítette:-)
Tiroli krémes:
hozzávalók kb.: 16 szelethez:
tészta:
40 dkg liszt
12 dkg vaj
12 dkg cukor
1 tojás
1 cs (15 g-os) szalakáli
1 cs vaníliás cukor
kb 1 dl tej
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a cukrokkal, a tojással, a szalakálival és annyi hideg tejjel gyúrjuk össze, hogy közepesen kemény, jól nyújtható tészta legyen belőle.
3 részre osztjuk, és tepsi nagyságúra nyújtjuk, és egy sütőlapon, vagy a tepsi hátán, 170-180 C-on 10-12 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
Krém:
4 tojás
30 dkg cukor
1 cs vanilíás cukor
5 púpos evőkanál liszt
1 l tej
A tojássárgáját a cukrokkal, a liszttel és kb. 2 dl tejjel simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, a lisztes-tojásos keveréket finoman belecsurgatjuk, és sűrűre főzzük.
A tojás fehérjét kemény habbá verjük, és apránként a forró krémet belekeverjük. Megvárjuk, hogy langyosra hűljön.
Az első lapot helyezzük (az alsónak szánt lapot, a legszebbet hagyjuk meg felülre, ha van esetleg törött, repedt, azt tegyük középre) egy keret aljára, a krém felét halmozzuk rá, egyengessük el, rá a második lap, arra pedig a maradék krém. Erre az utolsó lapot helyezzük rá.
Hagyjuk pár órát pihenni, addig a tészta megpuhul, és könnyedén szelhető.
1 szelet 346 kcal.
Forrás és ihlet a Príma Konyha magazin 2005 májusi száma volt.
5 megjegyzés:
Kérhetek fénypostával???:)
Nagggyon fini lehet!
nálunk ő a hókocka :-)
Elkészítettem, isteni finom, mostmár nemcsak a családom kedvence, hanem az egész familia imádja
Ildikó
Örülök Ildikó, nem hiába nálunk is kedvenc:-)
Igen nagyon finom Éppen a mai nap kerestem a receptet.
Köszönöm.
Megjegyzés küldése