2011. szeptember 5., hétfő

Olcsó, foszlós briós

Ne legyen a cím megtévesztő, az 1968-ban, Rudnay János által írt, Cukrászat otthon és a műhelyben című gyűjteményében, Olcsó foszlós kalács néven szerepel.


Nagyon jó állagú tésztát sikerült dagasztani, könnyen formázható lett, ideális a briós készítéséhez. A jó állagú tésztához nagyon fontos, hogy minden felhasznált anyag (kivéve az élesztőt) langyos, szoba hőmérsékletű legyen.

 

Hozzávalók, 12 darabhoz:


- 50 dkg sima liszt

- 15 dkg rétes liszt

- 2,5 dl langyos, zsíros tej

- 7 dkg olvasztott vaj (vagy margarin, de abból mindenképpen jó minőségűt használjunk)

- 3 dkg friss élesztő

- 10 dkg cukor

- 2 dkg só

- 2 egész tojás

- A kenéséhez egy felvert tojás és cukor

 

A liszteket átszitáljuk. A fele mennyiségű lisztet elkeverjük egy deci tejjel, az élesztővel és 2 dkg cukorral. Az így készült gyors kovászt egy kevés ideig pihentetjük, majd a maradék liszttel, tejjel, cukorral, olvasztott vajjal, sóval és tojással, rugalmas tésztát gyúrunk.


Meleg helyen a duplájára kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük 200-220 C-ra. A megkelt tésztát egy kicsit átgyúrjuk, majd 12 egyforma darabra vágjuk. A darabokat egyenként kisodorjuk kb. 40 cm hosszú csíkokra, majd a kezünkben tartva megformázzuk a briósokat. (Formázási segédlet itt)


Langyos helyen hagyjuk megkelni, majd lekenjük a felvert tojással, és megszórjuk kristálycukorral.

Az előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Ajánlom kakaóhoz vagy tejeskávéhoz.

Jó étvágyat hozzá!

Max

9 megjegyzés:

Szemi írta...

Istenien néznek ki. :)

Beastie írta...

Max, olvasol a gondolataimban - brióst fogok sütni. Holnap hajnalban - köszi.

4Gyerek írta...

csak ne ragaszkodnék annyira a hajnali alvásomhoz. reggelire ennél finomabbat....

Anazar írta...

Micsoda illat járhatta be a konyhát a sülő briósok felől!!

Beastie írta...

megpróbálom hűtőben pihentetni s reggel csak sütni......

Max írta...

Köszönöm!
Jól néznek ki és finomak is lettek.
Süsd meg este és akkor lehet aludni tovább.
Próbáltam a hűtőben kelesztett verziót, de valahogy az a tészta tömörebb maradt.

Névtelen írta...

Most sült ki a briós. Nagyon fínom lett! Én csak a fele sót tettem bele, soknak találtam a 2 dkg-ot.

Köszönöm a receptet!

Margó

Éva írta...

Nagyon guszta, kifogom próbálni! Ez valóban olyan békebelinek tűnik!

Max írta...

Margó: örülök, lehet kevesebb sóval is,
Éva: tényleg békebeli, és nagyon jó kis tészta.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin