Nagyon jó állagú tésztát sikerült dagasztani, könnyen formázható lett, ideális a briós készítéséhez. A jó állagú tésztához nagyon fontos, hogy minden felhasznált anyag (kivéve az élesztőt) langyos, szoba hőmérsékletű legyen.
Hozzávalók, 12 darabhoz:
- 50 dkg sima liszt
- 15 dkg rétes liszt
- 2,5 dl langyos, zsíros tej
- 7 dkg olvasztott vaj (vagy margarin, de abból mindenképpen jó minőségűt használjunk)
- 3 dkg friss élesztő
- 10 dkg cukor
- 2 dkg só
- 2 egész tojás
- A kenéséhez egy felvert tojás és cukor
A liszteket átszitáljuk. A fele mennyiségű lisztet elkeverjük egy deci tejjel, az élesztővel és 2 dkg cukorral. Az így készült gyors kovászt egy kevés ideig pihentetjük, majd a maradék liszttel, tejjel, cukorral, olvasztott vajjal, sóval és tojással, rugalmas tésztát gyúrunk.
Meleg helyen a duplájára kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük 200-220 C-ra. A megkelt tésztát egy kicsit átgyúrjuk, majd 12 egyforma darabra vágjuk. A darabokat egyenként kisodorjuk kb. 40 cm hosszú csíkokra, majd a kezünkben tartva megformázzuk a briósokat. (Formázási segédlet itt)
Langyos helyen hagyjuk megkelni, majd lekenjük a felvert tojással, és megszórjuk kristálycukorral.
Az előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Ajánlom kakaóhoz vagy tejeskávéhoz.
Jó étvágyat hozzá!
Max
9 megjegyzés:
Istenien néznek ki. :)
Max, olvasol a gondolataimban - brióst fogok sütni. Holnap hajnalban - köszi.
csak ne ragaszkodnék annyira a hajnali alvásomhoz. reggelire ennél finomabbat....
Micsoda illat járhatta be a konyhát a sülő briósok felől!!
megpróbálom hűtőben pihentetni s reggel csak sütni......
Köszönöm!
Jól néznek ki és finomak is lettek.
Süsd meg este és akkor lehet aludni tovább.
Próbáltam a hűtőben kelesztett verziót, de valahogy az a tészta tömörebb maradt.
Most sült ki a briós. Nagyon fínom lett! Én csak a fele sót tettem bele, soknak találtam a 2 dkg-ot.
Köszönöm a receptet!
Margó
Nagyon guszta, kifogom próbálni! Ez valóban olyan békebelinek tűnik!
Margó: örülök, lehet kevesebb sóval is,
Éva: tényleg békebeli, és nagyon jó kis tészta.
Megjegyzés küldése