2011. szeptember 18., vasárnap

Szilvás-csokis kelt tekercs

Kemény húsos szilva és étcsokoládé lencse darabok a tölteléke ennek a reggelire szánt tekercsnek. Tésztája az olcsó, foszlos kalács tésztáját használtam, csak egy kicsit átalakítottam. A szilvát kiválogattam, alaposan megmostam, kimagvaltam, majd négy felé vágtam, azt pedig még félbe. Ez kis szemű, húsos, zamatos szilva, a pontos fajtáját nem tudom. Készíthetjük ringlóbol is, csak a lényeg az hogy húsos gyümölcs legyen, ne leveses.


Hozzávalók, 24 db-hoz:

- 50 dkg sima liszt
- 20 dkg rétes liszt
- 2,5-2,7 dl langyos, zsíros tej
- 5 dkg olvasztott vaj (vagy margarin, de abból mindenképpen jó minőségűt használjunk)
- 3 dkg friss élesztő
- 10 dkg cukor
- 2 dkg só
- 2 egész tojás
- A szórásához porcukor
- A töltelékbe: 1/2 kg magozott szilva, 2-3 ek (ét)csoki lencse



A tejet meglangyosítjuk, hozzá adjuk 2 dkg cukrot és az élesztőt, így készítünk egy gyors kovászt. Keverjük bele a tojást is. A lisztet szitáljuk át, adjuk hozzá a sót, a megolvasztott zsiradékot (kis lángon, vagy mikróban olvasszuk meg, majd hagyjuk langyosra hűlni), a maradék cukrot és a kovászt. Dagasszunk rugalmas, közepesen kemény tésztát. Takarjuk le, és kelesszük a duplájára.


Készítsük elő a gyümölcsöt, alaposan csöpögtessük le. A csoki lencsét (vagy durvára vágott csokoládét) keverjük hozz. A megkelt tésztát gyúrjuk át, vegyük ketté. Nyújtsunk belőle egy téglalapot, arra oszlassuk el a töltelék felét. Ha a szilva savanykás, ilyenkor szórjuk meg egy-két kanál barnacukorral, majd tekerjük fel jó szorosan. Vágjuk 12 egyforma, kb. 2 cm-es karikákra, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Takarjuk le, és kelesszük a duplájára. Közben készítsük el a másik tésztánkat is a maradék töltelékkel, és melegítsük elő a sütőt 220 C-ra.

Süssük szép pirosra a tekercseket (kb. 25-30 perc), vegyük ki és még melegen szórjuk meg porcukorral.

Jó étvágyat hozzá!

Max

3 megjegyzés:

Echan írta...

Úúúú, de gusztán néz ki. Nem győzök betelni a képek látványával és szinte érzem a frissen sült sütemény illatát.

eSKa írta...

Nagyon guszta. Almaszeletekkel már készítettem hasonlót, de Te mindig meglepsz valami újdonsággal. Köszi a receptet.

Max írta...

Köszönöm szépen! A szilva és a csoki jó barátok, és ez itt szépen meg is mutatkozott.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin