2007. október 16., kedd

Golden nugets és a birdmilk esete

Azért adtam ezt a címet, mert ezzel a két "okosságommal" sikerült a Morzsikákat ( aki nem ismerné az össznépi tömörülést, katt oldalt a Morzsáló fórumra és tessék beleolvasni ), szóval sikerült nem kis fejtörést okozni a kedves Morzsikáknak. ( Megjegyezvén kedves Graffyka, Gabi, Zsófi, Edit, Tulipp, Pannica, Dorati és a többiek itt is lehet megjegyzést tenni :) ).
Aztán miután felfedtem a lapjaimat, már csak a mohó megjegyzéseket, hogy hol van már leírva, miért nincs már feltöltve, várom.....stb. kaptam.
Köszönöm a sok biztatást, és mivel hiú ember vagyok a sok dícséret is jól esik:)

Nos lássuk mi a mai menü:
-Aranygaluska
-Madártej
-Sörösdobozon sült csirke
- rozmaringos sült burgonya ( remélem Anyukám értékeli a választékos modoromat:) nem ám krumpli!)

Az aranygaluska és a felszabaduló tojásfehérje miatt a madártej, ezek összeforrnak, mert nálunk csak az igazi vanilia sodóval lehet nem ám holmi tasakos desszert porból készült öntet. ( Hja kérem itt is vannak finnyásak ) Viszont ez(ek) az ételek a Kedvesem specialitásai, ezért nekem most csak a kukta szerep jutott.
Felkészítettem a kenyérsütőgépbe a tésztát ( behelyezési sorrendben írom )

10 gr olaj, 60 gr vaj, 50 gr cukor, 5 gr só, 2 tojás sárgája ( kicsit felverve ), 300 ml langyos tej, 650 gr szitált sima liszt, 2,5 kis mérő kanál szárított élesztő
tészta program.

Ha kész a tészta, ki kell nyújtani kb 1 centi vastagra, és egy kis szaggatóval ( a kedvenc pálinkás kupicám ) ki kell szaggatni.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe soronként olvasztott vajjal megkenni, és bőven darált cukrozott dióval ( dejóval ) megszórni, majd keleszteni gőzös sütőben ( vagy meleg helyen ), a duplájára.


Ha megkelt, 200 c-on kb 30 perc sütés.




Rácson kihűtjük, és közben elkészítjük a sodót.
Sodó: 1 l tej, 6 tojás sárgája, 10 dkg cukor, 2 kk liszt, 1 cs vaníliás cukor.
A tojás sárgáját egy deci tejjel és a liszttel alaposan elkeverve. A maradék tejet a vaníliás cukorral felforraljuk, és forrón a tojássárgjára öntjük, elkeverjük. Vissza tesszük az energiára, és folyamatosan keverve főzzük addig még krém sűrűségű lesz. Nem szabad forrnia, mert akkor össze rántja a sárgáját.


Kihülve a galuskával tálaljuk.
Jöhet a birdmilk a megmaradt fehérjékkel, tehát hogy csináljuk mi a madártejet?
1 L tej, 4 tojás ( ez a sűrű verzió, aki hígabban szereti akkor csak 2 tojás ), 10 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, 1/2 kk liszt.
A sodó elkészítése ugyan az mint előbb.
A habgaluskához a tojás fehérjét( hozzá adva az aranygaluska fehérjét is ) cukorral kemény habbá verjük. Egy nagy lábosban vizet forralunk, és a gyöngyözővízbe kanállal tojásnyi habot szaggatunk, de ne sokat, mert dagad és meg kell fordítani. Ha szépen feljött akkor megfordítani, ha kész akkor szitára szedve lecsöpögtetjük.


Izgalmas, látványos desszert. Imádjuk.


Hát nem guszta?


Vissza szereztem a konyhát és most én vagyok a fellépő, jöhet a doboz és a csirke.
Tehát a sörösdobozon ( ami most colalightes doboz ) sült csirke
Ezt az ételt ha jól emlékszem egy dél-amerikai főzős műsorból vettem csak át alakítottam.
A lényege hogy a sülés közben a felszálló sörös-fűszeres gőzben puhul a husika.
1 csirke, 1 db 0,33 l-es sörös/üdítős doboz ( jó alaposan elmosva, kívül-belül ), 1 db 0,5-ös sör, 1 cs kotányi sültcsirke fűszer. A csirkét megmossuk, leszárítjuk, a fűszer 1/3 át beleszórjuk az üres dobozba, rá kb 1/2 dobozra való sör ( lassan mert felhabzik). A maradék fűszert egy kis sörrel összekeverni, kívül belül alaposan bekenni. A kész csirkét ráültetem a dobozra, a lábaival kitámasztom ( nehogy elszáljon), be a sütőbe,

Megyek a szoliba:)

180-200 c-on kb. 2 óra ( a csirke korátol sok függ, tűpróba!!), sülés közben a maradék sörrel finoman locsolom, nem kenni mert lejön a pác, hanem finoman csurgatva.


A mikor megsült, nagyon vigyázzunk a levételnél, mert a doboz tele van forró folyadékkal!!!
Mi úgy szoktuk levenni hogy amikor kiveszem egy kicsit hűl, utána egy grill fogó/ csipesz-el megfogják a dobozt, ée pedig finoman lehuzom a pipit. Nagyon óvatosan, mert omlós, puha.



Rozamringos sült burgonya:
80 dkg krumpli, olíva olaj, friss rozmaring, fokhagyma, vaj, só, bors.
Félig megfőzőm a burgonyát, fevágom, majd egy kiolajozott tepsiben elterítem, megöntözöm olíva olajjal, a rozmaringgal a fokhagymát apróra vágom, rászórom, vajat darabkákra vágom, só, bors. Összekeverem, és be a sütőbe, 200 c-on kb 30 perc.

Amikor megsült, akkor ha kiveszem, le kell takarni, mert hamar kiszárad. Egy nagyon jó köret, akár egy tükör tojással lehet egy egyszerű vacsora.

2 megjegyzés:

libra írta...

Szia!
Ez egy igen jól eltalált menű összeállítás! A jövő heti "táncrendembe" beveszem.

Névtelen írta...

Szia Max!
Marha jó, ahogy csücsül az a szerencsétlen csirke a tepsin! :) De legalább ti jól jártatok vele, ha már maga az állat nem is! :) Nagyon jó, jót nevettem rajta.
Egyébként itt is mondom, hogy nagyon tetszik az oldalad! :)
Ja, és kapom a Mhíreket is! :) Tök jó! Köszi :)
Tulippe

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin