Szóval az úgy volt hogy......
Hát kezdem az elején, az volt a feladatom hogy tarhonyás sertés pörköltet főzzek, eddig jó, de gondoltam, kicsit könnyítsünk a mélyhűtő tartalmán, ezért abban keresgélek. Találtam is szép darab sertés combnak tűnő csomagot, még örültem is hogy milyen szép sovány a husika. Persze hogy sovány volt, szerencsétlen mert, szűzpecsenye volt, de ez csak akkor derült ki, amikor kiolvadt, és kivettem a zacsiból:(
Mert hát minek megjelölni a zacsit, úgy is tudom mi van benne. Vagy nem.
Tehát futás a henteshez hogy az ebéd meglegyen, utána meg kiolvadt husika hasznosítása, mert ugye kiolvadt fagyasztott terméket nem teszünk vissza a fagyasztóba!!
Tehát az akció fedőneve, töltött szűzpecsenye. Szépen kiterítettem, és kiklopfoltam, Kedvesem befűszerezte, só, bors, és beburkolta sonkával és sajttal.
Felvágtam friss bazsalikomot és rozamringot ( a coca nagyon szereti a rozmaringot, csak már nem tudja ), és fokhagymát, majd egy kis olajjal összezúztam a mozsárban egy kis durvára őrölt színes borssal. Mert azt is szereti, nem a coca, hanem az emberke.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgto8kcigfUUu-hJ4D8io-9N1fmeplhhgqvH1D1WYSh9OJLZaCHK7z7iPBnF5YFs8ZZq4aTZTSrecfA-HxDL_uoAVCwcMysQURaAjtENJhQ-kMCcqMzYRxRaCDStM1eUPi1CDiQAfYbX0E/s320/szp3.jpg)
Szépen elterítve a sajton, és gondos feltekerés után, jöhet a kötözés.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg3PHkNR7VTI4y2Y3c15O5VjsA5bmB6Qgl32kJe2cjHQN0aED4OV0kol-qKEN2879Bh_W1UrIx8U0tnDL8-zxc3l_EKPQkLR9iwfVgh9I7jWaw0EF3DPIdPDrf1a8y_AMW9LAQAL-kfP8I/s320/szp4.jpg)
Jó szorosan hogy ne hogy ki jöjjön a sajt! Kiolajozott tepsiben, előmelegített sütőben 200 c-on, kb 40 perc alufólia alatt, utána 10 perc szolárium.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEipmcCIwyDj_CcM5PIxZYyR2IWApsa1w7EZOeM2zJwdtFXRmmU4jwLt6ccMcZDX9k8HC4lmaainO3wlcmudT9tsD46HNhd6SoNR3N9hglRbQIuNT9XuZBOicNMiV4jnjVNJtIsn_8bfETs/s320/szp5.jpg)
Pompás pecsenye lett belőle, bár a sajt kifolyt, de hát tragédia nem történt.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg8E-U4ctJ29sW_uiy2bVz4lXLFTZkr3cqkVNNvbVwj3mKYLiuX-Jd6tNT6dgnk5hV8wuyAfTYl8kTXl_SlxFc2K2a5khvOvctT6YrgT43ouEh9YuhJXOxyZKyjUgn6Mis4hHw-jDmtlvY/s320/szp6.jpg)
Tegnap, estére szántuk, a gyerekek délelőtt suliban ( jó ez az ünnepi kavalkád, már azt sem tudom melyik napon hol, ki mikor, mennyért..), mi a kamarát takarítottuk, utána ebéd, desszert az alant lévő almatorta.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgto8kcigfUUu-hJ4D8io-9N1fmeplhhgqvH1D1WYSh9OJLZaCHK7z7iPBnF5YFs8ZZq4aTZTSrecfA-HxDL_uoAVCwcMysQURaAjtENJhQ-kMCcqMzYRxRaCDStM1eUPi1CDiQAfYbX0E/s320/szp3.jpg)
Szépen elterítve a sajton, és gondos feltekerés után, jöhet a kötözés.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg3PHkNR7VTI4y2Y3c15O5VjsA5bmB6Qgl32kJe2cjHQN0aED4OV0kol-qKEN2879Bh_W1UrIx8U0tnDL8-zxc3l_EKPQkLR9iwfVgh9I7jWaw0EF3DPIdPDrf1a8y_AMW9LAQAL-kfP8I/s320/szp4.jpg)
Jó szorosan hogy ne hogy ki jöjjön a sajt! Kiolajozott tepsiben, előmelegített sütőben 200 c-on, kb 40 perc alufólia alatt, utána 10 perc szolárium.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEipmcCIwyDj_CcM5PIxZYyR2IWApsa1w7EZOeM2zJwdtFXRmmU4jwLt6ccMcZDX9k8HC4lmaainO3wlcmudT9tsD46HNhd6SoNR3N9hglRbQIuNT9XuZBOicNMiV4jnjVNJtIsn_8bfETs/s320/szp5.jpg)
Pompás pecsenye lett belőle, bár a sajt kifolyt, de hát tragédia nem történt.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg8E-U4ctJ29sW_uiy2bVz4lXLFTZkr3cqkVNNvbVwj3mKYLiuX-Jd6tNT6dgnk5hV8wuyAfTYl8kTXl_SlxFc2K2a5khvOvctT6YrgT43ouEh9YuhJXOxyZKyjUgn6Mis4hHw-jDmtlvY/s320/szp6.jpg)
Tegnap, estére szántuk, a gyerekek délelőtt suliban ( jó ez az ünnepi kavalkád, már azt sem tudom melyik napon hol, ki mikor, mennyért..), mi a kamarát takarítottuk, utána ebéd, desszert az alant lévő almatorta.
Délután pihi, majd 4 óra felé a családfő ötlete nyomán, irány fürcsizni. Kehidakustány, termál fürdő, 3 órás jegy, és egy isteni családi délután lett belőle. Hazafelé beléptünk az isparba, vettünk krokettet, és hazaérve megsütöttük a husi mellé. Áfonya lekvárral ( köszi Tündinéni!!) isteni finom volt.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEihiiRaayFZE6akJbSTBvxpItIChIb72Zf0RfOpIma7Gg5hSbqu_8rrntiv0wE9y5fGnxn2p0hx9s_E0nXzjv_hWEl-GPijt9Hkep6ZORsrhqJ7Ajt2GhW2VGI08NWqR7WYHuEQObU3TZc/s320/ato1.jpg)
Almatorta, szerintem a világ legegyszerűbb sütije, a legbonyolultabb része az hogy ki kell keni a sütőformát vajjal.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEihiiRaayFZE6akJbSTBvxpItIChIb72Zf0RfOpIma7Gg5hSbqu_8rrntiv0wE9y5fGnxn2p0hx9s_E0nXzjv_hWEl-GPijt9Hkep6ZORsrhqJ7Ajt2GhW2VGI08NWqR7WYHuEQObU3TZc/s320/ato1.jpg)
Almatorta, szerintem a világ legegyszerűbb sütije, a legbonyolultabb része az hogy ki kell keni a sütőformát vajjal.
Szóval kell hozzá: 1 tojás, 2 dl porcukor ( én most kristálycukorral csináltam, úgy is tökéletes ), 2 dl tejföl, 2 dl liszt, 1/2 cs sütőpor, 1 csipet só, 3 db savanykás közepes alma, a tetejére 4 ek cukor 1 tk őrölt fahéjal összekeverve.
A tojást habosra verem, bele a cukor, és a tejföl, jól kikeverem, jöhet a sütőporos liszt, összekeverem, és jöhet a kivajazott torta forma, lehetőleg cserép, de minden képpen magas falú, mert feljön a süti.
Begyújtom a sütőt, 180-200 c, és amíg melegszik, jöhet az alma. Meghámozom, negyedekre vágom, magház ki, és mindjárt a tésztára karikázom. Eligazgatom, és megszórom a fahéjjas cukorral. Zutty be a sütőbe, és kb 30-35 perc sütés. Tűpróba!!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhjEp1ED4bUPMi2WYAg4xtsN-kN8ivNqXlsIkKVDkvREV2pp-qp7EP01LgKA_dDUPeeTVSZjI8RhhIRPfaCDJMAiMrn9Kf99mozK9X0OJt7zosWQrIFg7LhhyphenhyphenD6ZGRX1A31G71L5_vfB8o/s320/at2.jpg)
Nem kell törekedni a szép elrendezésre az almánál, ez egy egyszerű rusztikus sütemény, és nem illik hozzá a geometriai díszítés, hanem az íze számít, de az isteni.
Hozzá egy jó capuccinó, vagy egy habos kakaó.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhjEp1ED4bUPMi2WYAg4xtsN-kN8ivNqXlsIkKVDkvREV2pp-qp7EP01LgKA_dDUPeeTVSZjI8RhhIRPfaCDJMAiMrn9Kf99mozK9X0OJt7zosWQrIFg7LhhyphenhyphenD6ZGRX1A31G71L5_vfB8o/s320/at2.jpg)
Nem kell törekedni a szép elrendezésre az almánál, ez egy egyszerű rusztikus sütemény, és nem illik hozzá a geometriai díszítés, hanem az íze számít, de az isteni.
Hozzá egy jó capuccinó, vagy egy habos kakaó.
Valahogy a napokban elmaradt a kenyér evészet, van egy jó darab szikkadt kenyerünk, ezért ma pirítós lesz reggelire, házi téliszalámis sajtkrémmel.
Miután ez teljes improvizáció, így nincsen lecsöpögtetett joghurtom, ezért marad a sima krémsajt az alapja.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYpifzxNhcs4LTfJH-QhS5gY0HVhFkQK9gAOEqCiQtcBnzJdZHCo-5-kf4sqtZRvco7az0_IrCphTr1l-Hzoh-CP7b8UhBGmqy0E0VWJ7YGCCvkjfMn0EUpQXncUmsv2qECYoNlCzldss/s320/ks1.jpg)
Szeretem ezt a sajtkrémet, mindig van a hütőben, kiváló alapja a sajtos szószos tésztának, de ez majd egy késöbbi történet.
Miután ez teljes improvizáció, így nincsen lecsöpögtetett joghurtom, ezért marad a sima krémsajt az alapja.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYpifzxNhcs4LTfJH-QhS5gY0HVhFkQK9gAOEqCiQtcBnzJdZHCo-5-kf4sqtZRvco7az0_IrCphTr1l-Hzoh-CP7b8UhBGmqy0E0VWJ7YGCCvkjfMn0EUpQXncUmsv2qECYoNlCzldss/s320/ks1.jpg)
Szeretem ezt a sajtkrémet, mindig van a hütőben, kiváló alapja a sajtos szószos tésztának, de ez majd egy késöbbi történet.
A másik kellék a téli szalámi vég, amit nálunk az egyik diszkontban ( zpluszd ) lehet venni, és kimondottan szalámi vég, van téli, paparikás, csabai kolbász...stb, és ilyen dolgokra, és pl. töltött husika töltelékébe ( kolbászos töltelékkel töltött dagadó..) . Szóval jó dolog.
Össze aprítom bele egy turmixba, jöhet rá 3 tubus sajti, egy kis durvára őrölt színes bors, jól összekever, és már kész is az isteni szendvicskrém.
Természetesen lehet magából a sima szalámiból is csinálni, de annak ( főleg a téli szaláminak ) olyan horror ára van, hogy abból csak úgy nem dob az ember gyermeke 15-20 dkg-át szendvics krémbe, ezzel szemben ennek a kiszerelésnek az ára kb. fele a normál árnak, és olyan 25-35 dkg csomagokban van, abból 3 adag is kijön, és mivel nincs felvágva, 2-3 hétig is kibírja, egy kis dobozban elfér a hűtőben. Bármikor elő lehet venni, van sajt is a hűtőben, akár egy kis reszelt füstölt sajttal, vagy egy kis kaliforniai paprikával pompás szendvics krémet lehet csinálni a hírtelen beeső vendégeknek.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiXNeT2T7CZMvFHyVBhnHpchyphenhyphenQycmr-j3DTjjFDzhBZI8OMeVGkambANKI5TxQN-_Z4851j56BdtusSce4qutTuE21_Y9Yu8YhQBVhQabVJQOtM9KPvCbRV4WU-JfAgpIInjKGb-5DZSu4/s320/ks2.jpg)
Hát most így hirtelen ennyi, de már készülök a következőre, megvettük és kifaragtuk a töklámpásokat, jöhet a halloween, és vettem szép avokádót is , csak még egy kicsit érnie kell, és lesz belőle guakamole.
Most pedig készülődünk, megyünk Anyukámékhoz szülinapi ebédre ( Anya mégegyszer boldog szülinapot!! ).
Össze aprítom bele egy turmixba, jöhet rá 3 tubus sajti, egy kis durvára őrölt színes bors, jól összekever, és már kész is az isteni szendvicskrém.
Természetesen lehet magából a sima szalámiból is csinálni, de annak ( főleg a téli szaláminak ) olyan horror ára van, hogy abból csak úgy nem dob az ember gyermeke 15-20 dkg-át szendvics krémbe, ezzel szemben ennek a kiszerelésnek az ára kb. fele a normál árnak, és olyan 25-35 dkg csomagokban van, abból 3 adag is kijön, és mivel nincs felvágva, 2-3 hétig is kibírja, egy kis dobozban elfér a hűtőben. Bármikor elő lehet venni, van sajt is a hűtőben, akár egy kis reszelt füstölt sajttal, vagy egy kis kaliforniai paprikával pompás szendvics krémet lehet csinálni a hírtelen beeső vendégeknek.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiXNeT2T7CZMvFHyVBhnHpchyphenhyphenQycmr-j3DTjjFDzhBZI8OMeVGkambANKI5TxQN-_Z4851j56BdtusSce4qutTuE21_Y9Yu8YhQBVhQabVJQOtM9KPvCbRV4WU-JfAgpIInjKGb-5DZSu4/s320/ks2.jpg)
Hát most így hirtelen ennyi, de már készülök a következőre, megvettük és kifaragtuk a töklámpásokat, jöhet a halloween, és vettem szép avokádót is , csak még egy kicsit érnie kell, és lesz belőle guakamole.
Most pedig készülődünk, megyünk Anyukámékhoz szülinapi ebédre ( Anya mégegyszer boldog szülinapot!! ).
2 megjegyzés:
Kedves Max! Ti igazán nagyon sok ötlettel vagytok megáldva. Gratula a kreativitásotokhoz. Én csak a meglévő recepteket szoktam átvarriálni. Igaz néha úgy, hogy a szülőatyja/anyja sem ismer rá. De magamtól még sosem alkottam újat. Szóval az a szendvics(k)rém!!! nyami
D. Gabi
Igen, isteni volt, de sajnos már csak volt-elfogyott:( Nagy kedvenc nálam is, Apu(vagyis Max) nagyon finomakat kreál..A baj csak mindig egy, hogy elfogy hamar, de legalább belátható tény lesz: finom volt!
puszi: Aya
Megjegyzés küldése