2007. október 18., csütörtök

Amikor a technika ördöge valamit nem akar...

Kezedem az elején, hogy is volt ez a technika ördögével. Szerettem volna pozsonyi kiflit csinálni, össze is készítettem a tésztát,( recept alant ), és elindítottam a tészta programot. Azt tudni kell a gépről, hogy már lassan 3 éves ( ő a harmadik, azokon kívül még 3 robotgép is áldozatul esett a kenyereknek, és kelt tésztáknak ), szóval már régen túl vagyunk a garancián, sütni még nem sütöttünk benne, csak dagasztás, kelesztés. De az idő vasfoga dolgozott, és a hajtókar kikopott, és dagasztás közben lecsúszott a tengely, a karnak ennyi is elég, és a bal oldal nem dolgozott. Mivel már rutinos kezelőnek tartom magam, csak néha pillantok oda a gépre. Hiba ez is, az is. Mármint a kontroll hiánya és a laza tengely. A mikor sípolt azért gondoltam ránézek, és mit látok, nincs rendesen összedagasztva. Kikapcs, megigazít a tartály, indít a süti program ( az mindjárt kever és dagaszt ), de hát mmost is lecsúszik. Katasztrófa készül, kikapcs, tészta ki, kézzel összedagaszt, ( közben végig gondol, hogy milyen lehetett annak idején a kézzel kidagasztani a kenyeret meg a többit, és valahogy eszembe jutott az is miért volt akkora becsülete piacnapokon a lángososnak ) kelesztés és töprengés.
Új gép, vagy alkatrész csere?
Keresés, gazdaságosban akciósan 9990 huf a kétkaros változat, vagy alkatrész.
Az előzőnek is ez volt a baja, de az alkatrész akkor annyiba került volna, mint ez nettó ára.
Keresés a netenm, és megtaláltam a mellékelt linket, rajta a gép hivatalos szervízzel. Telefon, érdeklődés, típus egyeztetés, meglepően udvarias tájékoztatás. Ajánlat, futárral 5800 huf az üst ( tartály ), mert a szerelő azt is megállapította a hiba elmondásából hogy ez romlott el. Ha most megrendelem, akkor holnap délelőtt hozza a futár. Nosza rajta, megrendeltem, és most várom a futárt.
Miközben elégedetten üldögéltem, megszólalt a belső hang: hahó kel a pozsonyi kifli!!!



Pozsonyi kifli: 25 dkg puha margarin ( én előző este kiveszem a hűtőből, és kirakom a konyhába ), 10 dkg cukor, 2 tojás, 2 cs vaníliás cukor, 55 dkg sima liszt, 2,5 kis mérő ( kb. 7 gr ) szárított élesztő.
Töltelék: 20 dkg darált mák, 10 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, tej a forrázáshoz.
Míg a tészta készül(ne), addig a mákot leforrázom a forró tejjel, ha egy kicsit híg akkor édes morzsával ( darált háztartási keksz ) dúsítom.
Átgyúrtam a tésztát, kinyújtottam, két részre vettem és felvágtam háromszögekre. Mivel a gép nem tudta a tésztát rendesen összegyúrni, ezért egy kicsit kemény volt a tészta, és nem tudtam a hagyományos pozsonyi kiflit megcsinálni, inkább tekercsek lettek.


egy tojás felvert sárgájával megkenem, 30 perc kelesztés, utána 30 perc sütés 200 c-on.


Azért egész jól sikerült, finom is, kalandos is volt, azt hiszem egy darabig eszembe fog jutni, hogy is készült el végül.


Azért a biztonság kedvéért mellékelem a linket ahol elég sokféle géppel kapcsolatos infó van, hátha másnak is használnia kell:)

1 megjegyzés:

Gabojsza írta...

Na jó, jöhet ebből is :-)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin