Imádom a kenyereket, enni is, de készíteni is. Régóta próbálkozom, de még mindig nem mondhatom hogy tudok kenyeret sütni ( csak próbálkozom mint a kiskutya ), nagyon sok buktatója van, ezért leírok mindent hogy aki meg szeretné csináni, annak könnyű dolga legyen.
Ezek a mai produktumok, két félét csináltam, sima fehér és egy mediterrán olajbogyóst.
A formája mindig a pillanatnyi hangulat függvénye, lehet egy nagy ovális, kerek, két kis buci, két kis vekni... Ez most két tégalap alakú formában készült, a sima lett a kicsi, az olívás a nagyobb.
Készítettem egy alaptésztát, kenyérsütő, dagasztás, kelesztés ( tészta program 1 ó 50 p ), majd ketté vettem, az egyiket átdagosztottam, és formába raktam. A másikhoz 5 dkg fekete magozott és 5 dkg paprikával töltött zöld olajbogyót felvágtam kicsi kockákra, csipet tengeri só, kevés durvára őrölt szines bors, egy-egy csipet szárított bazsalikomot és rozmaringot rászórtam és 1/2 ek olíva és 1/2 ek fokhagymás olíva olajjal megöntöztem, és állni hagytam kb. 20 percet ( ezt még a tészta elkészülte előtt megcsináltam.)
Kinyújtottam a tésztát a nyújtó deszkára, megkentem az érlelt töltelékkel, majd összedagasztottam. Gőzös sütőben ( az aljába egy kis kőgránit tálban forró víz ) 50 c-on kb. 40 perc kelesztés, majd ugyanebben a gőzös sütőben 200 c-on 40 perc alatt készre sült. Rácsra tettem és tiszta konyha ruhával leterítve hagytam kihülni.
A kislányom azt kérte kerüljön fel a kedvencek listájára.
Fehérkenyér alaprecept ( behelyezési sorrendben ):
2 ek olaj, 2 dkg só, 2 dkg cukor, 2 dkg vaj ( nem margarin hanem márkázott teavaj ), 370 ml langyos víz, 600 gr sima fehér liszt ( nosztalgia liszt BL55 ) 60 gr rétesliszt ( alba liszt BFF55 ) ( mind a két liszt szobahőmérsékletű, és a behelyezés előtt szitálva ), 2,5 kis mérő kanál szárított élesztő ( haas, kb. 7,5 gr )
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése