2010. május 31., hétfő

Főzött vanília fagylalt otthon

Főzött vanília fagylalt otthon



Ha szeretnénk a családunkat, vagy a vendégeinket elkápráztatni saját készítésű vanília fagyival, ne gondoljunk bonyolult dologra. Hiszen csak elsőre tűnik elkészíteni. A recept az 1930-as évekből származik, az Ínyesmester szakács könyvéből. Ha akkor el lehetett készíteni, akkor ez a mai világban sem okozhat gondot. Nincsenek mesterséges anyagok, csak egyszerű, a háztartásban fellelhető anyagok.
Ha tehetjük, mindenképpen használjunk vanília rudat, vagy kivonatot. Ha nincs, és mindenképpen szeretnénk elkészíteni, akkor lehet jó minőségű vaníliás (burbon) cukorral is, de akkor a cukor mennyiségét csökkentsük, mert nem fog megfagyni rendesen.



Hozzávalók:

- 20-25 dkg cukor
- 6 tojás sárgája
- 5,5 dl zsíros tej
- 2 dl (állati) tejszín, min. 25%-os zsírtartalommal
- rúd vanília



Keverjük ki fehéredésig a cukrot a tojás sárgájával, és a kikapart vanília velővel. Adjuk hozzá a tejet és a tejszínt, a vanília héját, és közepes lángon, állandó keverés mellett forraljuk fel. Az első buborékoknál zárjuk el az energiát, és sűrűn kevergetve hagyjuk kihűlni. Ha véletlenül a főzés közben összetúrósodna, ne essünk kétségbe, passzírozzuk át.
Hűtőbe csak akkor tegyük, ha teljesen kihűl. A fagyasztóba, egy nagyobb tálba helyezzük, és 25-30 percenként keverjük meg, legalább 3-szor vagy 4-szer. Utána hagyjuk rendesen kifagyni, akár egy éjszakát is. Ha készre fagyott, egy hideg vízbe mártott, alaposan lecsöpögtetett kanállal adagolhatjuk, és besöpörhetjük az elismerést.

Jó étvágyat hozzá!

Max    

17 megjegyzés:

mandy tarragon írta...

Nyami, jól néz ki :)

Vica írta...

Nagyon jól néz ki:) Mennyi lesz ebből az adagból és meddig áll el a fagyasztóban (ha esetleg sikerül visszafogni magunkat és nem fogy el első nekifutásra;))?

Chef Viki írta...

Juj nekem :-)

A kép valami őrületes csábító!

szemirámisz írta...

Max, köszi a receptet, ezt biztos kipróbálom!
Már úgy is gondoltam rá,hogy kéne itthon fagyit csinálni, mert az üzletben kaphatóakat sajnos nem ehetem a cukor miatt. Csak azt hittem,hogy fagyigép nélkül nem lenne jó.
Esetleg málnás fagyira nincs recepted? Egy csomó málna van még a fagyasztómban! :))

Bianka írta...

Csodás, kedvenc fagyim a vanília

Felhőlány írta...

Hmmm.... milyen krémes! Irtó jól néz ki!:) A vaníliás az egyik nagy kedvencem, és örülök, hogy ez sem fagyigépes változat! :))

ildikebak írta...

Hmmmmmmmm de jól nézz ki :-) Ki fogom próbálni! :-)

Max írta...

Aki szereti az igazi vanília fagyit, az jöjjön és csatlakozzon:

http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=104374939608573

Max írta...

Mandy: köszike, finom is volt

Vica: kb. egy kiló, és ha jó a fagyasztó, -17 alatt hűt, akkor szerintem egy fedeles dobozban akár 3 hétig is.

Max írta...

CV: 12-ből választottam ki:-))

Szemirámisz: nagyon szívesen! kicsit dolgozd át a cukor kiváltását, de inkább oldatot használj, ne port.
Málnából tejszínes van, megkeresem:-)

Max írta...

Bianka! köszike!! gyere és csatlakozz a facebookon, ott különböző recepteket is közzéteszek!

FL: ha gondolod, többször keverd át, úgy lesz jó krémes

Ildikebak: szuper, és majd mesélj, hogy sikerült!!

szemirámisz írta...

Max, köszi, a tejszínes is nagyon jó lesz.
Cukor helyett nyírfacukrot használok. Annak pont olyan az állaga,mint a hagyományos cukornak,annyi is kell belőle, és nincs mellékíze. :))

Max írta...

Szuper lesz a nyírfacukorral!!!
Keresem és majd küldöm!!

Vikvi írta...

Nagyon jó ez a fagyi recept, a hétvégén remélem jó társa lesz egy rebarbara puddingnak :)Köszi :)

Max írta...

Vikvi: nagyon szívesen:-) érdemes játszani a tejszínekkel és a tejjel is, mert mindegyik más ízt hoz ki.

Névtelen írta...

nagyon jol nez ki :)

Max Gastro írta...

Köszönöm!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin