2010. május 17., hétfő

Jambalaya/yambalaya

A kreol konyha talán legismertebb egytálétele a Jambalaya. A most készített verzió a New Orleans környékéről származó vörös Jambalaya.


Laktató étel, a jellegzetes fűszerezéssel.
Erősen érződik rajta a francia és spanyol hatás. Három fontos alkotó része. Csirke hús, paradicsom és rizs. A további ízesítés már szinte utcánként, kerületenként változik. Tetszés szerint adhatunk hozzá kolbászt, tenger gyümölcsét és zöldségeket.

Hozzávalók:

- 500 g csirkemell filé
- füstölt szalonna (lehet egy kis füstölt oldalas is)
- 2 kis fej fehér hagyma
- 2 db tv paprika
- 350 g rizs
- 700 g alaplé (csirke, marha)
- 200 g paradicsomlé
- 2 ek sűrített paradicsom
- 2-3 paradicsom
- 2 tk zeller zöldje (szárított, ha frisset teszünk, akkor tehetünk bele a szárából is)
- olaj, só, bors, petrezselyem zöldje

 A hagymát, a szalonnát felaprítom, és kevés olajon elkezdem párolni. Közben a csirke mellet csíkokra vágom. Hozzáadom a szalonnás hagymához és fehéredésig pirítom.



Közben összevágom a paprikát és a paradicsomot is. Hozzáadom a paprikát és a rizst is, és együtt pirítom. Sózom, borsozom, és belekeverem a sűrített paradicsomot, és a paradicsom kockákat.



Alaposan összekeverem, és felöntöm az alap lével, a paradicsom lével. Lefedve, de időnként megkeverve, kis lángon 20-25 percet főzöm.


Ennyi idő alatt a rizs megfő, és felissza a folyadékot. Akkor jó, ha tocsogós, ha nem ilyen. akkor adjunk hozzá egy kis vizet, és forraljuk össze.



Tálalás előtt szórjuk meg vágott petrezselyem zölddel.

Jó étvágyat hozzá!

Max

Egy kis kedvcsináló:

2 megjegyzés:

Garffyka írta...

Ide vele, nagy tányérral! :) Nagyon finom és olyan jól lehet tunkolgatni a szafját.

Max írta...

Ez most olyan rizottós lett, nem tocsogott, de krémes volt.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin