A kreol konyha talán legismertebb egytálétele a Jambalaya. A most készített verzió a New Orleans környékéről származó vörös Jambalaya.
Laktató étel, a jellegzetes fűszerezéssel.
Erősen érződik rajta a francia és spanyol hatás. Három fontos alkotó része. Csirke hús, paradicsom és rizs. A további ízesítés már szinte utcánként, kerületenként változik. Tetszés szerint adhatunk hozzá kolbászt, tenger gyümölcsét és zöldségeket.
- 500 g csirkemell filé
- füstölt szalonna (lehet egy kis füstölt oldalas is)
- 2 kis fej fehér hagyma
- 2 db tv paprika
- 350 g rizs
- 700 g alaplé (csirke, marha)
- 200 g paradicsomlé
- 2 ek sűrített paradicsom
- 2-3 paradicsom
- 2 tk zeller zöldje (szárított, ha frisset teszünk, akkor tehetünk bele a szárából is)
- olaj, só, bors, petrezselyem zöldje
A hagymát, a szalonnát felaprítom, és kevés olajon elkezdem párolni. Közben a csirke mellet csíkokra vágom. Hozzáadom a szalonnás hagymához és fehéredésig pirítom.
Közben összevágom a paprikát és a paradicsomot is. Hozzáadom a paprikát és a rizst is, és együtt pirítom. Sózom, borsozom, és belekeverem a sűrített paradicsomot, és a paradicsom kockákat.
Alaposan összekeverem, és felöntöm az alap lével, a paradicsom lével. Lefedve, de időnként megkeverve, kis lángon 20-25 percet főzöm.
Közben összevágom a paprikát és a paradicsomot is. Hozzáadom a paprikát és a rizst is, és együtt pirítom. Sózom, borsozom, és belekeverem a sűrített paradicsomot, és a paradicsom kockákat.
Alaposan összekeverem, és felöntöm az alap lével, a paradicsom lével. Lefedve, de időnként megkeverve, kis lángon 20-25 percet főzöm.
Ennyi idő alatt a rizs megfő, és felissza a folyadékot. Akkor jó, ha tocsogós, ha nem ilyen. akkor adjunk hozzá egy kis vizet, és forraljuk össze.
Tálalás előtt szórjuk meg vágott petrezselyem zölddel.
Tálalás előtt szórjuk meg vágott petrezselyem zölddel.
Jó étvágyat hozzá!
Max
2 megjegyzés:
Ide vele, nagy tányérral! :) Nagyon finom és olyan jól lehet tunkolgatni a szafját.
Ez most olyan rizottós lett, nem tocsogott, de krémes volt.
Megjegyzés küldése