Tejben sült zöld-fűszeres tojás
Egy tipikusan gyors és könnyű vacsora. Krémes tejszín és tej keveréke, amiben megsütünk két tojást. Laktató étel, aki szeretné, a végén a krémes szaftot ne hagyja a tál alján. Törjünk egy darabka bagettet vagy pirítóst és azzal itassuk fel.
Hozzávalók, 4 személyre:
- 2 dl tej (1,5%-os)
- 2 dl főzőtejszín
- 8 db tojás
- só, bors, zöld fűszerek (pl. provanszi fűszerkeverék)
- 10-15 dkg sajt (félkemény, füstölt, ezek reszelve vagy kis kockákra vágott camembert)
- a kenéshez vaj
Kiválasztok 4 db, hőálló edénykét és kikenem vajjal. A tejszínt összekeverem a tejjel, sózom, borsozom és fűszerezem. Mivel ez egy francia ihletésű étel, én a provanszi keveréket használtam, de tehetünk bele tárkonyt, bazsalikomot, petrezselymet, rozmaringot vagy kakukkfüvet.
A kivajazott tálakat félig öntöm a keverékkel, majd 180 C-ra melegített sütőbe teszem. 5-7 perc alatt felmelegszik a tejszínes alap, ebbe ütöm bele a tojásokat, tálanként kettőt. Egy mélyebb tepsit veszek elő, azt annyi forró vízzel töltöm fel, hogy a tálakat félig ellepje. Beleteszem a tálakat és visszateszem a sütőbe újabb 5-7 percre. Ez idő alatt a fehérje teljesen megfő, de a sárgája még folyós. Ekkor megszórom reszelt sajttal, és 2-3 perc alatt rásütöm azt is. Ha úgy szeretnénk, hogy a sárgája legyen lágy akkor 3 perc után szórjunk rá sajtot, és 5 percnél tovább ne süssük.
Hőálló alátétre teszem a tálkákat és úgy tálalom. Adhatunk hozzá pirítóst, bagettet vagy egy finom rozsos bucit. Az evőeszköz mindenképpen kanál legyen, és ne szégyelljünk a végén tunkolni.
Jó étvágyat hozzá!
Max
7 megjegyzés:
Ezt feltétlenül ki fogom próbálni!
Nálunk családi recept volt egy hasonló, de az tejfölbe buggyantott tojásokkal készült. Édesanyám többnyire csak a tűzhely lapján készítette, szép lassan, nem gyújtotta be a sütőt hozzá.
Nem vagyok szégyellős, jövök tunkolni!!!
Szuper kaja!
Jókaja: nem fogod megbánni, és ahogy ismerlek még lesz benne egy csavar is:-)
CV: akkor ezt is listázzuk, és majd közösen!!!
Ebből a listából egy múmiapólya lesz, ha így folytatjuk :-) Vagy papirusztekercs :-DDD
De legyen!
Húú, ez nagy finom lehet!!! Kipróbálom egyszer:)))
Max, hónom alatt a medvehagymás cipó, úton vagyok tunkolni :)
Szombat vagy vasárnap reggel meglepem vele két emberkémet :)
Max, szeretettel neked
http://garffyka.blogspot.com/2010/05/cukker-blogger-es-egy-kis-kedvesseg.html
Ha egyszer újra lesznek "unalmas" napjaid :)
Megjegyzés küldése