2010. május 23., vasárnap

Gyümölcs és fűszer ecet

Ízesített fehérbor ecet. Ha esetleg szemet vetünk rá, az első, ami feltűnik az az ára. Horror árakat elkérnek érte, de nem tudhatjuk, mivel készítették.Gondolok itt arra, hogy a citromos esetleg citromolajjal készült, nem gyümölccsel. De mi is elkészíthetjük könnyedén ezeket az ízesítőket, a nekünk tetsző ízben.


Nem kell sokat csinálni, inkább többfélét. Én egy 1/2 literes palack ecetből legalább 3, de inkább 4 félét készítek. Készíthetünk belőle saláta öntetet, páclé vagy mártásokat is.


Most három féle készült, már lassan le is lehet szűrni. Citromos, zöld-citromos és bazsalikomos-rozmaringos.


A gyümölcsöt, ha nem tudunk bio-t venni, akkor alaposan tisztítsuk, és vékonyan hámozzuk meg. Tegyük jól záródó kis befőttes üvegbe, majd öntsük fel, jó minőségű fehérbor ecettel.


Hasonlóan járjunk el a zöld-fűszerekkel is. 8-9 napig érleljük, minden nap rázzuk fel. Az érlelés végén szűrjük le, és tegyük zárható üvegbe. 3-4 hónapig eltárolhatjuk így.

És mivel ízesíthetjük még?

- narancs, tárkony, kakukkfű, oregano, gyömbér, snidling...stb.

Csinos üvegben helyes gasztroajándék lehet, pláne ha mellékelünk mellé egy jó saláta receptet.

Munkára fel!

Max

3 megjegyzés:

Garffyka írta...

Remek ötlet!

Max drága, köszönünk mindent, szuper volt! :D (csak rövid) Cicaanyának millió pusz :D
ja, lett net meg tv estére

Max írta...

Köszi hogy találkozhattunk!! Puszi mindenkinek!!!

Marika írta...

Nagyon klasszak ezek az ecetek biztos elkészítem. Én viszont tudom ajánlani a medvehagyma-, cékla-, és százszorszép ecetet. Ezeket sima ecettel is el lehet készíteni. Érdemes kipróbálni, nagyon finom fűszeresek.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin