2010. május 1., szombat

Szexi saláta buggyantott tojással

Szexi meleg saláta:

Imádjuk a salátákat, de valahogy nem szeretnénk leragadni a sima ecetes-olajos- kefires- joghurtos salátákkal. Laktató és nagyon finom, ha a zöld alapot egy kis sült hússal variáljuk. Ez a recept eredetileg sült marhahússal készül és buggyantott tojással. A sült marhahúst lecseréltem a sült sonka-szalonna- kolbász kombóra, meglocsolva egy kis klasszikus vinagrette mártással. És miért szexi?
Tessék elkészíteni, és mikor a tojás krémes sárgája bevonja a ropogós zöldségeket, és a sült szalonnát. Ha eddig eljutunk, rájövünk, miért is nevezem ezt szexinek.






Hozzávalók:

Saláta alap:

- 1 fejes saláta
- 1 kígyóuborka
- 2- szál újhagyma
- 3-4 hónapos retek
- 2-3 kisebb tv paprika
- 2 szép paradicsom





vinagrette öntet:

- citrom frissen facsart leve
- 2 tk. (dijoni) mustár
- 3-4 ek. olívaolaj
- (zöldcitromos) só, durvára őrölt, színes bors 

buggyantott tojás:

- személyenként 2 db tojás
- ecet, forró víz

feltét:

- (házi) sonka, kolbász, szalonna  




A saláta leveleket mossuk meg, válogassuk szét, csepegtessük alaposan le, és tépjük/vágjuk egyenletes darabokra. A retket, uborkát és a paprikát mossuk meg, majd vágjuk/gyaluljuk harapható darabokra (én a V gyalut, és annak a kis hasábra vágó betétjét favorizálom). A paprikát csumázzuk és megszabadítjuk a magjától, majd hasonló méretre vágjuk a többi zöldséghez. A paradicsomot alaposan megmossuk (aki nem szereti, a héját is lehúzhatja), kivágjuk a belső kocsonyás részét a magokkal (bele egy kis dobozba, zutty a fagyasztóba, és a legközelebbi paradicsomos raguba fel tudjuk használni), és felkockázzuk. Egy nagy salátás tálba összekeverjük, és félre tesszük.




A vinagrette-hez a citromot kifacsarom, kikeverem a mustárral, a sóval és borssal. Keverés közben finoman csorgatom bele az olajat, és kémesre keverem. Szintén félre teszem, hogy az ízek összeérjenek.

Buggyantott tojás:
Tudom, hogy rémhírek terjednek róla, de miután nem a csillagos Séfek gálájára csináljuk, semmi gond nem lesz ha a fehérje nem fogja teljesen körbe a sárgáját. A titka a forró vízben, az ecetben és a keverésben rejlik.
Egy magasabb falu, de viszonylag kicsi fazékban (kb. 1,2 l-es) forraljunk vizet, majd ha forr tegyünk bele egy teáskanálnyi ecetet. Ha újra felforr, keverjük jól fel, hogy a közepe forogjon, mint egy kráter, és ebbe üssük bele a tojást. Időnként keverjünk rajta, így mindenhol megfő a fehérje, és szép lesz. Addig főzzük, míg a fehérje mindenhol szilárd, de a sárgája még láthatóan mozog. Egy szűrő kanállal vegyük ki óvatosan, és csepegtessük le. Fontos, hogy a vízből az esetleg leszakadt darabkákat is szedjük ki, mielőtt a következőt beleütnénk.





A feltétnek szánt szép vékony szeletekre vágott sonkát, szalonnát vagy kolbászt egy tapadásmentes serpenyőben süssük meg kis lángon.

A salátából tegyünk egy adaggal egy mélyebb tálkába, finoman locsoljuk meg a vinagrette öntettel, fektessünk a tetejére személyenként két-két darab tojást, és a sült feltétből. Erre is csorgassunk egy kis mártást, és hintsük meg egy kis piros (chili) paprikával, és tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!

Max

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin