A vonzalom nem lanyhult, bele vágtam, kipróbáltam az alábbi receptet, de előtte pár szó a kellékekről:
Tipp&trükk: olyan sütő ahol a hőfok biztosan beállítható 85 c-ra, ha nincs pontos beáálítási lehetőség, akkor sütő hőmérő, és ha lehet akkor egy maghőmérő. ( nagyon fontos a hőmérséklet, mert ha magasabb, akkor könnyen kiszárad a hús, és nem lesz élvezhető.)
Marhasült: 1 kg marha comb ( lehetőleg szép, márványos, ha ismerjük a hentest akkor próbáljunk fehérpecsenyét kérni, itt jegyzem meg hogy a vidéki hús állatok abba a ritka fajtába tartoznak, hogy ezeknek nincs bélszinük, fehérpecsényjük és a többi értékes testrészük, néha csak komoly protekcióval lehet ezeket a különlegességeket megvenni, tudom hogy a jó régi vendéglősök azért mindent meg tudnak szerezni. ) A húst alaposan megmossuk, lehártyázzuk, megszárítjuk ( nyugodtan babusgassuk, kényeztessük, meg fogja hálálni:-) ), majd a következő füszerek izlés szerinti variációjában megforgatjuk, bele masszírozzuk: só. bors, kakukkfű, bazsalikom, de ha ez nincs tökéletes a steak fűszerkeverék.
Alaposan mindenhol vojuk be a fűszerekkel, és tegyük a hűtőbe egy éjszakára pihenni.
Másnap egy kis olíva olajon pirítsunk rá egy vékony kérget serpenyőben.
Tipp&trükk: ne húsvillával forgassuk, mert kifolyik a drága húslé, hanem vagy egy nagy csipesszel óvatosan, mert az meg lenyúzza a fűszer réteget, vagy két lapáttal, de lehet kézzel is óvatosan.
A visszamaradt sütő lé/olaj később tökéletes és értékes mártás alap lehet.
Csak vékonyan pirítsuk meg a kérget, utána tegyük egy kis sütőedénybe, és az előmelegített sütőben, 85 c-on sütve süssük 5-6 órát ( ha van maghőmérő, 4. óra után ellenőrizzük a hőmérsékletet, a tökéletes minőségű sült belső hőfoka 74-76 c fok! ), és az ellenőrzés után módosítsuk az időt.
Ha megsült, hagyjuk hűlni/pihenni legalább 1/2 vagy 1 órát, és csak utána, vékonyan szeleteljük, isteni mártással, salsával, vagy a régebben említett mediterrán sült paradicsommal, és annak szaftjával meglocsolva.
Csak vékonyan pirítsuk meg a kérget, utána tegyük egy kis sütőedénybe, és az előmelegített sütőben, 85 c-on sütve süssük 5-6 órát ( ha van maghőmérő, 4. óra után ellenőrizzük a hőmérsékletet, a tökéletes minőségű sült belső hőfoka 74-76 c fok! ), és az ellenőrzés után módosítsuk az időt.
Ha megsült, hagyjuk hűlni/pihenni legalább 1/2 vagy 1 órát, és csak utána, vékonyan szeleteljük, isteni mártással, salsával, vagy a régebben említett mediterrán sült paradicsommal, és annak szaftjával meglocsolva.
11 megjegyzés:
Max éppen azon gondolkodtam, hogy keresek fehér pecsenyéhez egy receptet, aztán tessék, a ncl-n bóklásztam és Te már hoztad is nekem a receptet.
Hétvégén megcsinálom.
Végre Valaki ért a marhasülthöz, a főzés idejével is maximálisan egyetértek - az én marhahúslevesem is azért szuper, mert elég időt szánok arra, hogy nagyon omlós legyen a hús. Az okos ember mindig tanul okos dolgokat, és ha rendes, akkor meg is köszöni...
Tehát nagyon köszönöm és ajánlom minden enni és főzni szerető embernek! Szeretettel: Mártóci
Nagyon köszönöm a jó tanácsot, a tökéletes ételhez időre van szükség, ezért finom az én marhahús levesem is...
Talán a bazsalikom helyett majd rozmaringot használok, de még majd elmélkedem róla...
Ha vasárnap a fehérpecsenyém olyanra sül, mint gondolom, megosztom Veletek az én receptemet (de az IDŐ marad, az biztos...)
Szeretettel: Mártóci
Kedves max, hát én ezt a bejegyzést most találtam, és időközben magam is rájöttem, pont ugyanígy készült. A férjem nagyon szereti a Hollandiában rostbeef néven kapható "felvágottat2, ami iszonyú drága, és ez gondolkodtatott el. Annyi volt a különbség, hogy nálam kissé rózsaszínebb volt a belseje (de a holland bolti is olyan).
Várom további szuper receptjeidet! És köszi!
Örülök és köszönöm. Remélem találsz még hasonló recepteket.
Lefedve sütjük?
Nem kell, mehet nyugodtan anélkül.
Ma elkészítettem ,remek recept ! Köszönöm !
Nem teszel alá kis vizet vagy birt?
Szia Kata!
Akkor így készült, ma már, 13 év tapasztalatával, rács a tepsibe, és egy kis víz alá, hogy gőzölődjön.
Köszi Max, kipróbálom így. 😍
Megjegyzés küldése