Hentes leves: meg kell emlékeznem az eredeti recept forrásáról, Halász Jani bácsiról, aki a Varjú éttremben írta le Anyukámnak a receptet ( az eredeti változat megtekinthető a weblapján: Halász Jani bácsi oldala katt ide! ),( itt pedig az eredeti recept és videó a készítésről Hentes leves recept és videó ) amely az idők során egy kicsit modernizálódott, átalakult. A recept már ezt az új elkészítést írja le, de ajánlom kipróbálásra az eredetit is. Tartalmas, nagyon finom, laktattó leves, az ünnepi asztalok éke.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhKj28w4mUrR8qdn0sBTjis6DW9q0oETyxn_Lx2hp7e96fmrsuBAXuTXdcJGKmPtWwxbHudatbZBV0cx7MuP7BgX-eFXbu4GAkxtCPLH1a1Z2Fru2OrWLrxZJX4ApFx6LilDXb7CXB56sA/s320/hentl1.jpg)
Hentes leves:
Hozzávalók:
4 személyre: 40 dkg sertés apróhús ( comb ), 40 dkg csirkemáj, 20 dkg sárgarépa, 30 dkg gyökér (fehérrépa), 0,5 dl étolaj, 10 dkg liszt, 2-3 ek mustár, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 db babérlevél, 1 ek vegeta, só, őröltbors, majoranna
Elkészítés:
A zöldségeket és a sertéshúst kockára, a vöröshagymát apróra vágjuk és az olajban megpároljuk, sózzuk, borsozzuk, bele tesszük a babérleveleket. Ha puha a hús, beletesszük a kis kockára vágott csirkemájat, vegetát, megszórjuk liszttel és felengedjük vízzel. Össze forraljuk és gyenge tűzön kb. 20 percig főzzük.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi0Ws-FXrkgs6TNS1MVnYA0PtadwWWOiJwwZw29rWzPPuG725AhdsCJddGgrLclwNU7D_N2RmuGgXOYzn28_uLD21Bw-YoQdh5Kvpebz00YuCJd_FZkeHSai_0LruQxTR9ark8GDoLiy24/s320/hentl2.jpg)
Forrón, pirított kenyérkockával tálaljuk. Úgy szereti a család, ha megáll benne a kanál ( olyan sürű ).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjYTb9OZCwXeGVPTHLE5X9sC3aWRZWPceBkAG12RmaaGiJsaZXH8hQG7zjm_HO78009VP22iTcGN85xwZsGwAISZekOdV_5uWMwmgnWZrjoa7zDgW7WWQN_6avQw7ht8PKbjOMtz23s9CM/s320/hentl3.jpg)
Töltött csirke comb ( az Estiskola 2007 decemberi receptverseny közönség díjas receptje ): 4 személyre
4 db egész csirkecomb, 3 db szikkadt zsemle vagy száraz kenyér, 1 cs petrezselyem, só, bors, 1 db egész tojás.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhiCH4CHc9ggVHbs0o5aBV3X1ByHuKpg8LTkospsfdOcOgp0QvXw39NOTADCkCNDxbET11SifB-hnPHEkP9W1rp-yBsq3XDsi32OW1MKm0X9f9uBD47xc1klNxrzv5NG3jTJaVljsEKgD0/s320/csirk1.jpg)
A combokat megmossuk, a bőrét fellazítjuk, sózzuk, borsozzuk. A száraz zsemlét/kenyeret leáztatjuk, kicsavarjuk. Tálba tesszük, beleütjük a tojást, a petrezselyem zöldjét apróra vágjuk, ízesítjük, őssze gyúrjuk, ha lágy akkor egy kis zsemlemorzsával szilárdítjuk. A bőre alá töltjük, egy kicsit kb. 45 percet pihentetjük.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhiCH4CHc9ggVHbs0o5aBV3X1ByHuKpg8LTkospsfdOcOgp0QvXw39NOTADCkCNDxbET11SifB-hnPHEkP9W1rp-yBsq3XDsi32OW1MKm0X9f9uBD47xc1klNxrzv5NG3jTJaVljsEKgD0/s320/csirk1.jpg)
A combokat megmossuk, a bőrét fellazítjuk, sózzuk, borsozzuk. A száraz zsemlét/kenyeret leáztatjuk, kicsavarjuk. Tálba tesszük, beleütjük a tojást, a petrezselyem zöldjét apróra vágjuk, ízesítjük, őssze gyúrjuk, ha lágy akkor egy kis zsemlemorzsával szilárdítjuk. A bőre alá töltjük, egy kicsit kb. 45 percet pihentetjük.
Előmelegített sütőben 200 c-on lefóliázva sütjük kb. 55 percet, majd fólia nélkül 25 percet pirítjuk.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjxrf24Mwj7htRNJ509rdDKfJCYqXNeWLSYK9aJ0VBMN4fJU2AS7-oIW0oOmZQEty1uHjUfWFS4PIz5h9PJtUdrvpSdSQGusE62g_p5zC6v2L9OIFiOJt1mJmj-9FhkQYwS2cK2rj1Z4hE/s320/csirk2.jpg)
Sütőböl kivéve egy kicsit pihentetjük, és burgonya pürével tálaljuk.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjxrf24Mwj7htRNJ509rdDKfJCYqXNeWLSYK9aJ0VBMN4fJU2AS7-oIW0oOmZQEty1uHjUfWFS4PIz5h9PJtUdrvpSdSQGusE62g_p5zC6v2L9OIFiOJt1mJmj-9FhkQYwS2cK2rj1Z4hE/s320/csirk2.jpg)
Sütőböl kivéve egy kicsit pihentetjük, és burgonya pürével tálaljuk.
1 fej közepes fehér káposzta, 1 fej vöröshagyma, 1 db kukorica konzerv és 1 kis doboz zöldborsó konzerv lecsöpögtetve.
Saláta öntet: 3 ek ecet, 3 ek cukor, 3 dl víz
A káposztát megtisztítjuk és lereszeljük, lesózzuk és állni hagyjuk kb 1 órát. Kicsavarjuk, egy tálba rakjuk, ráöntjük a borsót és a kukoricát. Felöntjük az öntettel, átkeverjük.
A káposztát megtisztítjuk és lereszeljük, lesózzuk és állni hagyjuk kb 1 órát. Kicsavarjuk, egy tálba rakjuk, ráöntjük a borsót és a kukoricát. Felöntjük az öntettel, átkeverjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése