Sajtal töltött sűtő kolbász:
Kolbász: lehet lecsó, sütő, szafaládé, vagy krinolin ( ahogy mi hívjuk, dagadt virsli )
Sajt: valamilyen kemény sajt: gouda, trappista, edami, kecske...stb
Beírdalom a kolbászt, és a lyukakat megtömöm sajttal. Zutty be az előmelegített sütőbe, úgy 200 c-ra, kb 8 10 percre, vagy mikróba, lefedve kb 3 percre.
Tudom hogy egszerű, de nagyon fini, gyors, és a végtelenségig variálható. Néha elkészítem csak úgy vacsira is.
Zacskós halacska:
A hal: bármilyen fagyasztott fehérhúsú halfilé, de nagyon finom makrélából is. A lényeg hogy a fagyasztottat legalább 3, órával előbb vedd ki, hogy ki tudjon engedni, és tedd olyan helyre ahol nem zavarja a családot a hal szaga ( mert az sajna van neki, de hát a fincsi falatokért meg kell szenvedni )
Tépek egy hosszú alufólia csíkot, háromszorra hajtom, és kiterítem. Meglocsolom olíva olajjal, megszórom frissen őrölt borssal, teszek rá 2-3 karika citromot és egy kis aprított vöröshagyma-fokhagyma keveréket. Ha van jöhet egy kis petrezselyem zöld, és kapor. Erre az ágyikóra ráfektetem a halat, ha van hasürege, azt is megtöltöm a füszerekkel és a citrommal. A sóval finoman, mert a hal húsa is sós! A husi tetejét is beborítom a füszerekkel, olíva olajjal, és citrommal. Ha van a sült mediterrán paradicsomból, abból is teszek rá 2 evőkanányit, szépen elosztva.
Közben begyújtom a sütőt 180-200 c-ra, a tasakot pedig alaposan lezárom. Egyszerűbb ha mindjárt a tepsiben csinálod az előkészítést, és akkor nincs az a veszély hogy amikor átrakod akkor szét nyílik, és kifolyik a drága cucc. ( tapasztalat!!) A tasak mellé szoktam tölteni, a tepsibe kb 1 dl vízet hogy nehogy odaégjen a fólia, meg aztán gőz is segít a puhulásban.
Kb 25 perc alatt tökéletesen átpárolódik ( ha egész hal, pl. makréla akkor kb 5-8 percet számoljunk rá, inkább legyen átsült mint félig nyers, ha több szeletet készítünk akkor inkább legyen az idő úgy 40-45 perc). Ha letelt az idő kapcsoljuk le a sütőt, és hagyjuk még kb 10 percet érni az ízeket.
A halat kivéve, a szaftot leszűrjük és azzal meglocsoljuk a husikát, egy kis friss salival igazi nyár idéző étek, mellé nagyon egézséges.
Ezeket az ételeket akkor szeretem amikor nagy a nyüzsgés, vagy a két ünnep között amikor már tele vagyunk, és ennénk valami könnyűt. A fagyasztóban mindig van pár darab kolbász ( amit már elrakáskor beírdalok ) és halacska is. Előző este, vagy reggel kiveszem, és mire hazaérek már csak meg kell sütni.
Ezeket az ételeket akkor szeretem amikor nagy a nyüzsgés, vagy a két ünnep között amikor már tele vagyunk, és ennénk valami könnyűt. A fagyasztóban mindig van pár darab kolbász ( amit már elrakáskor beírdalok ) és halacska is. Előző este, vagy reggel kiveszem, és mire hazaérek már csak meg kell sütni.
2 megjegyzés:
Szia! A "tokány" receptjét nem osztanád meg velünk, amit ma volt szerencsém megkóstolni?
Kedves Tündi Néni, összeszedem magam és még a hétvégén felrakom, csak le kell magamban tisztázni a receptet, mert tudod ez megint fejből ment. Tekintsd meg várakozás közben az almás(maxos)pitét.
Megjegyzés küldése