A mediterrán citromos csirke:
Hozzávalók ( dupla adag!! ):
1 kg csirke mell filé csíkokra vágva
2 db nagyobb citrom negyedre és vékonyra vágva
½ fej vöröshagyma apróra vágva
25 dkg gomba ( fehér csiperke)
1 dl száraz fehér bor
2,5 dl főző tejszín ( ha nincs akkor egy kicsit több tejföl )
2 dl tejföl 20 %-os
1 tasak Knorr serpenyős gombás csirke alap
1 tasak Knorr tejszínes fokhagymás csirke alap
Olaj, vaj ( a végére is kell, a mártás selymesítéséhez ), só, őrölt bors,
Vajat és az olajat felhevítjük, a hagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a húst, fehéredésig pirítjuk, közben gyengén sózzuk és borsozzuk.
Ha fehér mindenhol, rá tesszük a felvágott gombát, pároljuk egy kicsit, majd jöhet a citrom, pároljuk össze 5-6 perc, lehet felönteni a borral, közben kevergessük.
Ha a hús már puha, de még van egy kis szaftja, jöhet rá a kétféle alap por, jól összekeverjük, és felengedjük annyi vízzel hogy ellepje.
Forralás után a tejszínnel és ízlés szerint tejföllel ( hőkiegyenlítés!! ) felengedjük, összefőzzük és takarékon 7-8 percig pároljuk, a végén egy kis vajjal selymesítjük.
Köretként durum lisztből készült farfallét ajánlom hozzá.
Tipp&Trükk: fontos hogy a citromot héjával együtt főzzük, a végén a citrom olajnak szerepe van az ízében, ezért alaposan mossuk meg a héját. Meleg víz alatt egy körömkefével alaposan csutakoljuk meg, szárítsuk le, és utána szeleteljük.
Hőkiegyenlítés: a tejszínt a tejföllel kikeverem, és abba merek 2-3 merőkanál forró levet, alaposan megkeverem, majd folyamatos kevergetés mellett öntöm fel a mártásba, így nem csapódik ki a tejföl.
Tudom kedves Chef Úr, hogy jobb lenne a porok nélkül, de az az igazság hogy egy normál háztartás nem tart otthol a kamra polcán rizslisztet, kukorica keményítőt, stb.... egyéb sűrítő anyagokat, ezért inkább a port javaslom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése