A mediterrán citromos csirke:
Hozzávalók ( dupla adag!! ):
1 kg csirke mell filé csíkokra vágva
2 db nagyobb citrom negyedre és vékonyra vágva
½ fej vöröshagyma apróra vágva
25 dkg gomba ( fehér csiperke)
1 dl száraz fehér bor
2,5 dl főző tejszín ( ha nincs akkor egy kicsit több tejföl )
2 dl tejföl 20 %-os
1 tasak Knorr serpenyős gombás csirke alap
1 tasak Knorr tejszínes fokhagymás csirke alap
Olaj, vaj ( a végére is kell, a mártás selymesítéséhez ), só, őrölt bors,
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjwsXkG4yumJ_ZOaciSAbb2Pmryx8xz7m6z7IE_sxl80gDBlYVUMvxvkuUiVPfb6C1ONnIMcqBq-AOlXAFJABvy7vXHpKtHbwLoycc2TN61hikGF5uH7PSNgn3pmJdEQNkls07qxMKRigA/s320/medcsir16.jpg)
Vajat és az olajat felhevítjük, a hagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a húst, fehéredésig pirítjuk, közben gyengén sózzuk és borsozzuk.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgDmHLskQqHuMGsiAdZ6Zh6Iy0yft152e98EGLTySfi1Nt9LJAREL1NQfBiOAu2mHMeV_fxECZMTtgtIiuA8y1wDsmRQBF2-8DmYq-ttSGGn_g6tGjebXQWQa66RHE1FKVxQgGuosxvZFc/s320/medcsir10.jpg)
Ha fehér mindenhol, rá tesszük a felvágott gombát, pároljuk egy kicsit, majd jöhet a citrom, pároljuk össze 5-6 perc, lehet felönteni a borral, közben kevergessük.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjJIz9UtcXYzMQ_gfqGKsPG0Kq_Brx9l_6UIeSLQWqtFVKX2ezJr40PMykhSpDnG5zICxvAdQnDqhWuZ2SIuD2MeKuH-zZe8dIp1DRyG7hdtOI1kkMrnvh7WoaEFSGtmP0nMENFCgMaNWw/s320/medcsir11.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi6IoZ9Rn0MSVRDN7tSTbAg1py0Y5CF9mirSUcS_hyv3XTpwz0hIa0sU6j5ZCj7EY-TsNMIWuJTS4D_soZ-0cCTSfFb8t2p5oLZ9QUVmgYKB__S7si6J_s2Rww5kiGPFzCkQNRNFBgA0Ec/s320/medcsir12.jpg)
Ha a hús már puha, de még van egy kis szaftja, jöhet rá a kétféle alap por, jól összekeverjük, és felengedjük annyi vízzel hogy ellepje.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj9gC9GrlGL9c_w7f8JhB-zJgPp8zirgABVnwBDNoVhwiosC8hjUEZUvu5PW1k_QK26GflYc2DN5a9pvxfqdNuLCTcECaINzf-huuQfYiHOW29EHwVqHG0Ad4innl8R8HNlpdBkh76BK60/s320/medcsir13.jpg)
Forralás után a tejszínnel és ízlés szerint tejföllel ( hőkiegyenlítés!! ) felengedjük, összefőzzük és takarékon 7-8 percig pároljuk, a végén egy kis vajjal selymesítjük.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYWIAMwwTDBn4M7Pqw4ktkxFKveK1b6WdIrVmp7vIH2z-gl34o15G20kahTvBUWjwxwATucoQNaK6q9dTPDmpR7QLCgsq2TbCz1cM00OhUnNIDzqhE2pUo7aVJTGebOHGQ5QtDYSN0g6g/s320/medcsir14.jpg)
Köretként durum lisztből készült farfallét ajánlom hozzá.
Tipp&Trükk: fontos hogy a citromot héjával együtt főzzük, a végén a citrom olajnak szerepe van az ízében, ezért alaposan mossuk meg a héját. Meleg víz alatt egy körömkefével alaposan csutakoljuk meg, szárítsuk le, és utána szeleteljük.
Hőkiegyenlítés: a tejszínt a tejföllel kikeverem, és abba merek 2-3 merőkanál forró levet, alaposan megkeverem, majd folyamatos kevergetés mellett öntöm fel a mártásba, így nem csapódik ki a tejföl.
Tudom kedves Chef Úr, hogy jobb lenne a porok nélkül, de az az igazság hogy egy normál háztartás nem tart otthol a kamra polcán rizslisztet, kukorica keményítőt, stb.... egyéb sűrítő anyagokat, ezért inkább a port javaslom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése