Végül is készültünk rá, mert vettünk hozzá kiflit, de azt még szombaton ( ez csak szikkadt kifliből vagy guba rúdból az igazi ), és azért vettünk, ( hiszen lehetne sütni is guba rudat,) mert ezzel sem akartunk most foglalkozni, legyen egy kis pihi.
Mézes-mákos guba:
8 db szikkadt ( ún. vizes kifli ) kifli, 6 dl tej, 5 dkg vaj, 10 dkg darált mák, 10 dkg porcukor, késhegynyi darált vagy őrölt szegfüszeg, 1 citrom héja reszelve, 4 ek méz,
a tetjére: 3 tojás fehérje habbá verve 1 cs vaníliás cukorral.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhHqYlWFD06w9fDshm3M2KWsTpzjPaK_jK71tL-pMy7NeI5FFAAKpb0BE8UUrzugnVPwaj92y-hXEqQqxd4OX6Ei3_rUAyy2qGJA_s0rFuLCfu2m_liGwuM4_74UTYD_0TCOi6vVbeW52c/s320/guba1.jpg)
A kifliket felkarikázzuk, és egy nagy tálba tesszük. A tejet a vajjal felforralom, utána ráöntöm a kiflikre, és óvatosan összerázom. A darált mákot a cukorral, a citromhéjjal, és a szegfűszeggel összekeverem, és a folyadékot teljesen felszívott kiflikre ( ha még nem szívta fel, addig rázogatom, míg teljesen felitta ) öntöm. Óvatosan átkeverem, és egy tűzálló tálba halmozom.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjETZ1lx_Nmn0CbN8blCY301oTYRaUGNbAiiZWPG4DdJw6SnZMrN-SGtdqrBTRseD8LiSs0EP-Qb2t1YH4yjARrJ7D4uGtmWfIeBueTZo8_AH6t208hHs21xb5WW3ozi6GWZLkjvYElmEA/s320/guba2.jpg)
A mézzel meglocsolom, majd a kemény habbá vert fehérjéből aranyos kis sapkákat teszek a tetejére. Előmelegített sütőben pirosra sütöm a hab tetejét, ez kb 15 perc, lekapcsolom a sütőt, de a gubát bent hagyom még egy kicsit ( ha kell akkor résnyire kinyitom a sütő ajtót, nehogy a fehérje megégjen ) pihenni.
Isteni étek, nagyon szeretjük, nyami-nyami.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése