2007. december 19., szerda

Gondolatok a szendvicsről ( 2. )

Kimeríthetetlen a lehetőségek tárháza, és igazából amikor vissza néztem a szendvicsről szóló irományomat, és akkor jöttem rá hogy kihagytam a melegszendvicseket, köztük a királyt, a vasalt szendvicset.
Micsoda név, és micsoda kivitelezés.

De kezdjünk hideg dolgokkal, és nézzünk variációt a húsokra, és krémekre.

Mindenképpen emlékezzünk meg a külömböző magos-szelénes-rozsos bucikról, molnárkákról, és külömböző suli zsemlékről. Viszonylag jó minőségüek, és árban sem annyira vészesek, viszont változatosá tehetik az étkezést.

Krémek: krémsajtok, körözött variációk, szendvics krémek, ezek kaphatóak gyári kivitelben, de nagyon könnyen készíthetünk mi is szendvics krémet: 10 dkg főtt csirke/pulyka hús, 1 tömlős sajt, 1/2 fej lilahagyma, 1 tk ecetes torma, 2 tk mustár, só bors. Egy aprítós trumixgépben pillanatok alatt krémesre keverjük. Tehetünk bele szárított snidlinget, petrezselymet......

Husikák: nagyon jó minőségű főtt-füstölt tarját/lapockát lehet vásárolni, és hála istennek nem csak húsvétkor. Előnye hogy nagyon nem lehet megmutyizni, mint a párizsit.



Itt az alapnak egy magos bucit választottam, megkenve a régebben említett házi ( joghurtos )krémsajt-al, azt egy kis pizza szósszal, erre tettem 2 szelet főtt-füstölt tarját, erre egy kis guda sajt, egy kis camambert szeletke, és végén piros arany. Nyami-nyami......



És akkor a szendvicsek királya ( számunkra ), a vasalt szendvics:
Fontos hogy a kenyér szeletek belső oldalát mind a 2 oldalon meg kell kenni vajjal/margarinnal. Bele a szalámi, sajt és erre a vajas felével a tető. És most jön a vasalás.


Keressünk egy teflonos palacsinta sütőt, vagy ennek megfelelő méretű serpenyőt ( nem kell nagyobb, mert olyan gyorsan elkészül, hogy nagyobb serpenyőben, több szelettel nehezebb kezelni ), és egy nehéz fém edényt, ez mindenképpen rozsdamentes legyen, mert az aluminiumra rátapad a kenyér.




Felmelegítem a serpenyőt, ha már jó meleg, beleteszem a szendvicset, és ráteszem az edényt. Egy kicsit lenyomom, és hagyom sűlni. Rá kell nézni mert gyorsan sül, ha már szép pirosas-barnás, fordítás és ismét vasalás.


Az a szimpatikus a technologiában hogy nem préseli agyon a szendót, mint a toast sütő, és nem folyik ki a sajt sem. Arról nem is beszélve hogy roppant gyorsan elkészül, és szerintem olcsóbb mint ha egy szendvics sütőt üzemeltetnénk. Jó étvágyat hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin