2007. december 1., szombat

Családi ebéd ( előkészületek, menüterv..)

Nagy családi eseményre készülünk, az Apósom 75.-ik születésnapját ünnepeljük szombaton. Lesz meglepetés is, a távol élő lánya és a férje is eljönnek, és felköszöntjük.

Ehhez megfelelő előkészületekre van szükség, így már pénteken neki láttunk.


Menü tervezet:


Reggeli: kocsonya friss házi kenyérrel,


Ebéd: Hentesleves ( by Halász Jani bácsi oldala )

Töltött csirke, krumpli püré, házi káposzta saláta

Danubius torta, zsíros perec,


Vacsora: ami marad:-)



Amit elő kell készíteni: torta, zsíros perec, kocsonya.


Danubius torta: vaniliás és csokis piskót lapok, főzött vanílía és csokoládé krémmel, készítette Cicaanya.




Piskóta tészta:

- vanílíás: 90 g vaj, 6 tojás, 175 g cukor, 150 g liszt.


A tojásokat szétválasztjuk ( először a héjától, utána a fehérjét a sárgájától ), a cukorral gőzfürdő felett habosra keverjük majd a gőzről levéve bele szitáljuk a lisztet ( de még nem keverjük! ), hozzá öntjük az olvasztott vajat és összekeverjük. A tojás fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan elkeverjük. A kivajazott és kilisztezett torta formába öntjük, és 180 c-on, előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük.


- csokoládés piskóta: ugyan az mint az előző, csak a tojáshab előtt hozzá keverünk az alap tésztához 140 gr gőz fölött megolvasztott torta bevonó csokoládét.

Rácson kihűtjük és egy éles késsel, vagy torta fűrésszel elvágjuk félbe ( vagy egy vékony nagy lapot sütünk és az vágjuk el. A lényeg, kell 2 db vaníliás és 2 db csokis lap ).




Vaníliakrém:

4 egész tojást habosra keverünk 20 dkg cukorral, 2 evőkanál finomliszttel, felöntjük 2 dl tejjel, teszünk bele 1 rúd vaníliát, és kis lángon - vagy gőzön - állandóan keverve sűrűre főzzük. A tűzről levéve tovább keverjük, és ha már csak langyos, kikeverjük 20 dkg puha vajjal.


Főzött csokoládékrém
4 egész tojást elkeverünk 4 evőkanál liszttel, 40 dkg porcukorral és 4-6 evőkanál hideg tejjel. Hozzákeverünk 6 evőkanál kakaóport, felöntjük egy darabka vaníliával felfőzött 4 dl tejjel, és állandóan keverve, kis lángon vagy gőz fölött, sűrűre főzzük. A tűzről levéve és tovább keverve belemorzsolunk 20 dkg vajat vagy margarint, és kihűlésig keverjük. Addigra kemény, sűrű krém lesz.

Csokis lappal kezdünk, és a kétféle krémet csíkonként behúzzuk a lapra. Vaníliás lap következik, krém, de másik ízzel kezdjük a behúzást. ( lásd a második képen ). Csokis lap, azt is behúzzuk, majd jöhet a fedő lap. A maradék csoki krémmel bekenjük, és majd a vanílía krém maradékával díszítjük.

Mutatós, a megszokottól eltérő torta, de hozzáértő díjazni fogja a munkánkat. Ajánlom különleges alkalmakra.


Zsíros perec:
1 kg liszt, 0,5 kg sertés zsír vagy margarin, 11 gr szárított élesztő, 1 tk só, 2 egész tojás, 2 pohár tejföl ( kb 4 dl )
A zsírt hidegen a lisztbe morzsoljuk, majd bele az élesztőt, a tojást, és végűl a tejfölt. Össze gyúrjuk, nyujtó lapon kinyújtjuk, csikokat vágunk belőle, kisodorjuk, majd az ujjunk köré tekerve formázzuk, sütőlapra tesszük.


Előmelegített sütőben kb 220 c-on, 15-18 perc alatt pirosra sütjük. A nyújtással haladósan kell dolgozni, mert ha zsír/maragrin megolvad, akkor a tészta visszalágyul.



Zacskóban, fedeles dobozban jól eltartható, jövet-menet egy-egy marékkal mindig visz valaki belőle. Ideális vendégváró, könnyen elkészíthető, igazi rágcsálós süti.



Kocsonya:
1 hátsó csülök, 1 egész köröm, 2 marék bőrke, 1 kg sertés comb, 1 egész fül, 1 fej fokhagyma, 2 fej kis vöröshagyma, 1-1 szál sárgarépa és gyökér zöldség, só, 10 db szemes bors.

Egy nagy fazékba belerakom a húsokat, hideg vízzel felrakom főni. Belerakom a zöldségeket, sót, és a vöröshagymát.
Tipp&trükk:
Ha az egyik hagymán a legutolsó barna levelet ami a fehér felett van rajta hagyjuk szép szint ad a lének. Ha a borsot és a fokhagymát csak forrás után rakom bele, akkor a hobolásnál nem fog bele kerülni a szűrő kanálba.
Felforralom, 3-4 alkalommal lehabozom, és ha már tiszta a lé akkor rakom bele a borsot és a fokhagymát. Lassú tűzön alig gyöngyözve főzöm legalább 4-4,5 órát, akkor az igazi ha a csont kifordul a csülökből.



Kiszedem a húsokat, a zsíros dolgokat kiveszem belőle, csak a húst egy kevés bőrkével és a füllel, feldarabolom, szét adagolom tálakba, rászűröm a levet, dekorálom a főtt zöldségekkel. Hideg helyen dermesztem.

Friss kenyérrel és tormával tálalom.

Tudom hogy nagy adag, de a csülök adja a méretet, a húsosat szeretjük, sajna ebből csak nagyot lehet főzni.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin