2010. március 15., hétfő

Mozart torta, Zila formában

Cicaanya régóta dédelgetett terve volt egy Mozart torta. Mikor megkaptuk a Zila formát, már akkor mondta, ebben szeretné kipróbálni. Megegyeztünk abban, először kipróbáljuk a formát, aztán jöhet a bonyolultabb megoldás. Hát eljött az ideje, Cicaanya megvalósította a tervét.  

A torta is és a recept is az Ő munkája volt.



Tészta:
4 egész tojást 25 dkg szoba hőmérsékletű margarinnal krém sűrűre keverünk, utána beleteszünk 25 dkg porcukrot, tovább keverjük. Folyamatos keverés mellett a masszához adunk 5 dkg keserű kakaóport, 1 tk. szódabikarbónát, 30 dkg megszitált lisztet és 2 dl tejfölt. A Zila torta formát kifújjuk a leválasztó spray-vel, beleöntjük a masszát (a forma tetejétől legalább 1 cm hagyjunk szabadon). 200°C-ra előmelegített sütőbe tesszük, a hőfokot pedig vegyük vissza 160°C-ra. Kb. 25-30 perc alatt megsül a tészta. Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.






Krém:
4 egész tojást habosra keverünk 20 dkg cukorral és 2 cs vaníliás cukorral. Belekeverünk 1 keserű mandula aromát, 2 ek. megszitált finomlisztet, felöntjük 2 dl tejjel. Kis lángon – vagy gőz fölött – állandó keverés mellett sűrű krémet főzünk. Ha a krém elkészült, levesszük tűzről, esetleg hideg vizes edénybe állítva, többször megkeverve kihűtjük. 10 dkg puha vajat 1 ek cukorral habosra keverünk, majd a langyosra hűlt krémbe dolgozzuk.



Összeállítás.
A tésztában a formának köszönhető kis mélyedéseket porcukron vékonyra nyújtott marcipán masszával kibélelem, habzsákkal beletöltöm a krémet, a tetejét olvasztott csokoládéval vékonyan megcsíkozom. Díszítésnek még használhatunk negyedbe vágott Mozart golyót.


Ha nem Zila tortaformában sütjük és nem leválasztó sprayt használunk, akkor kivajazott, tetszőleges formát is alkalmazhatunk. A kihűlt tésztát félbe vágjuk, ide kenjük be a krémet. A marcipánt meg tetszőlegesen használhatjuk akár a krém alá is nyújthatunk egy vékony lapot, de az összeállított kész tortát is burkolhatjuk vele, attól függően, hogy mennyi masszával rendelkezünk.



Ha több krémet készítünk a tortát is bekenhetjük ezzel a finom krémmel, és a tetejét olvasztott csokival díszíthetjük. A Mozart golyók díszítésnek itt is bátran alkalmazhatóak. Nálam sok volt a félbe tört golyó, amit meg is ettem gyorsan!

Jó étvágyat hozzá!

Cicaanya és Max

30 megjegyzés:

Maimoni írta...

Gyönyörű lett!!

Juhász Andrea írta...

Összefutott a nyál a számban :)Nagyon szép lett ;)

Edit (Esc) írta...

Jaj, ez allatkinzas... Gyonyoru!

Notburga írta...

Nagyon klasszul néz ki, és biztos finom is! Csak ne kéne vele annyit vacakolni...

Chef Viki írta...

Csókolom a kezét Cicaanyának! Ez tömör gyönyör innen nézegetve :-))

Gratulálok!

Pixie Pie írta...

Gratulálok, nagyon klassz lett! Külön ügyes ötlet a marcipánnal való bélelés. Szerintem ezt a krémet alkalomadtán én is kipróbálom.

Orsi írta...

Ez hiper szuper jóóó!

Ízlésszindróma írta...

eszméletlen guszta lett:)

Ms. Poppy írta...

Oh anyám, ez gyönyörű! A recept szuperül hangzik, s ha nem is Zilah formában, de kipróbálásra elmentem. Köszönet érte!

Max írta...

Móni: köszike! tökéletes lenne egy kávé mellé, nem? Majd ihatnánk valamikor egyet!

JA:nagyon finom is, hidd el!

ESC: dehogy is, ez csak az utálat alapja:-DD

Notburga! hidd el megéri!

CV: átadom, de majd nemsokára Te is átadhatod:-)) jajaja brutál lett, olyan C(V)sokis

Max írta...

PixieP: mindenképpen csokis alaphoz, akár egy muffinhoz is érdemes.

Orsi: kösszke:-))

ÍSZ: Neked is köszike:-))

Poppy: mesélj majd, milyen lett! és nagyon szívesen!

Ottis írta...

Nagyon szép lett!

Garffyka írta...

Megsült! :) Igaz, hogy 30 perc után még remegett a közepe bőven és végül majdnem 50 percet sült, de már hűl! Remélem senki nem lopja el a teraszról :) Gazdaságos módon készül, marcipános krémmel töltöm meg. Már csurog a nyálunk! :)

Chef Viki írta...

Ahhhhhh Garffyka! Ez nem ér :-)))

Max írta...

Ottis: nagyon köszike

Garffy: jó lett? majd mesélj:-)

CV: de ér, nem holmi csokis...bigyókról fantaziálni, hanem megcsinálni. csokisra:-DD

Daisy írta...

Ez egy álom!
Én visszautasítottam a forma kipróbálását, mert úgy gondoltam, nem lenne elég időm kísérletezni. Azóta annyi szépet és ötleteset láttam, hogy folyamatosan fáj a szívem érte.Ha nem lenne ilyen drága, akkor.......

Bianka írta...

Mesteri, gyönyörű

Gizi írta...

Csodaszép lett, és a tálalás is gyönyörű!!! Gratulálok hozzá!!!:)

Garffyka írta...

CV, igenis ér! na hallod, aszaltszilvás csokis tortával azt mondani, ez nem ér! :)

Max, nagyon finom lett!
Tésztája könnyű és levegős, a vla recepttel készült, de kakaó helyett kb 10 dkg marcipánnal és vaníliás cukorral krémmel ... hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm :D

Garffyka írta...

Ja, fém-szilikon körbekentem tojásfehérjével, megszáradt, kifújtam, mégis kifolyt két helyen a massza, nem nagyon, kb 1-1 eknyi.
Muszáj lesz még próbálkoznom :)

Moha írta...

Max ez gyönyörű lett! Meglepem vele a fiamat, kedvence a Mozart golyó.
Szerinted mekkora tortaformában készüljön? Jó a 26-os-hoz a recept,vagy emeljek mindent egy kicsivel?

Max írta...

Moha!
Köszike!!
Iegn szerintem a 26 cm-es forma tökéletes erre a receptre.

Dóri írta...

Ez a torta gyönyörű, minden elismerésem Cicaanyának.
Egyébként a már a látványa kimeríti az izgatás minden kritériumát, ezért büntetés járna.

Névtelen írta...

ÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ!!!!!!!!!!!!
Ez nagyon odavág, hallod! Te kis konyhatündér! :-)
Ha egyszer levizsgázok, megpróbálok a nyomodba érni! :-)
Puszi Nektek: Csilla

Kata írta...

Uramisten, ez csodaszép, Cicaanyának gratulálok!

haNa írta...

Max! Hol lehet Zila tortaformát kapni és mennyiért? És ez a leválasztó spray valami speckó cucc? Azt hol lehet beszerezni? Kösz a választ és nagyon jókat alkottok, most találtam az oldalatokra.

Max írta...

Köszi Mindenkinek, eltűnt a köszönő postom.

haNa: a formák megrendelhetőek itt:

http://www.zilatortaforma.hu/Formak.aspx?lang=HU

Ha készletet veszel ahhoz adnak sprayt, de külön is megvásárolható.

Köszönjük, és igazán inspiráló a forma.

Moha írta...

Max elkészült nálam is:
http://mohakonyha.blogspot.com/2010/05/mozart-torta.html

Kicsit megvariáltam, mindenki odavolt tőle, köszi a receptet!

Névtelen írta...

A krémbe nem sok az egy aroma? Köszönöm, Andi

Max Gastro írta...

Szia!

Az aroma 30 g-s, és annyi kell, hogy kellemesen ízes legyen.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin