Egy igazán tökéletes vendégvárós süti recept, 1985-ből, a planétás kártyákból. Néha elővesszük, végig lapozzuk, és csodálkozunk, mennyi pompás receptet gyűjtöttek annak idején össze, az akkor nagy dolognak számító gyűjtődobozba.
Az alapmennyiséget érdemes mindjárt szorozni, mert nagyon eteti magát.
Nagy előnye, hogy nincs benne semmilyen térfogatnövelő szer,.és ha normális minőségű sajtból csináljuk, biztosan olyan ételt eszünk, ami megbízható, ami a mai világban nem elhanyagolható.
Fontos tanácsok Cicaanyától:
- vajat használjunk, min. 80%-os zsírtartalommal, margarinnal nem lesz szép a tészta
- a tejföl legyen zsíros, és jó minőségű, a "frissfölt" felejtsük el,
- a sajt legyen félkemény, de ne domináns ízű, mert akkor elnyomja az egészet.
- a vaj, a tejföl és a sajt is legyen hideg,
- fontos a zsírtartalom, mert attól lesz a tészta könnyű, és szép magas
Hozzávalók:
- 20 dkg vaj
- 30 dkg liszt
- 12 dkg zsíros tejföl
- 15 dkg reszelt, félkemény sajt (trappista, gouda, füstölt)
- 1 tojás sárgája
- (zöld citromos) só
kenéshez: egy egész tojás
szóráshoz, díszítéshez: kömény, mandula, szezámmag
Hideg kézzel a vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd összegyúrjuk a tojássárgájával, a tejföllel, a sóval és a finomra reszelt sajttal. Gyúrjunk belőle egy cipót, takarjuk le, és pihentessük 10-20 percet.
Terítsünk le egy sütőpapírt, és azon lisztezés nélkül nyújtsuk ki ujjnyi vastagra. Kenjük le tojással, és egy villával csíkozzuk be átlósan. Tegyük hideg helyre pihenni, legalább egy órára, alaposan hűtsük ki.
A hűtés után egy éles késsel, tetszőleges formákra vágjuk, és megszórjuk a választott dekorációval.
Előmelegített sütőben, 180-200 C-on, sütőlemezre rakva, 20-25 perc alatt, szép pirosra sütöm.
A recept eredetije, a Planétás sorozatból, 8. csomag 19. kártyáján található.
Jó étvágyat hozzá!
Cicaanya & Max
5 megjegyzés:
Na ezt kiprobalom! Rem jo lehet. Borozgatni is lehet mellette!
Igazán finom lehet. Úgy is jönnek vendégek egy kis beszélgetés mellett egy perc alatt eltűnik majd :)
Biztos nagyon finom omlós !!!!
szívesen elnasiznék egy párat a gép előtt ülve !!!!
Ha van időd nézz be hozzám,egy ajándék vár.
Szia!
Jól néznek a sajtos rúdjaid.
Lenne egy kérdésem
Milyen márkájú vajat használsz hozzá?
Én mindig RÁMÁT használok. A margarin miért nem jó?
Köszönöm.
Szép estét!
Kedves Éci!
A margarin víztartalma miatt nem igazán alkalmas erre a süteményre, és nincs "tartása", hiszen növényi olajból készül.
A vaj: a fontos, hogy 82% feletti zsírtartalom feletti legyen. Ha nem gond nem írnék márkákat, de érdemes rá áldozni.
Olvass bele ezekbe:
http://maxkonyhaja.blogspot.com/2011/11/beszeljunk-rola-vaj-vagy-margarin-1.html
http://maxkonyhaja.blogspot.com/2011/11/beszeljunk-rola-vaj-vagy-margarin-2.html
Megjegyzés küldése