2010. március 20., szombat

Bagett DNK (dagasztás nélkül készült) 2.

Tovább folytattam a DNK (Dagasztás Nélkül Készült, no-knead) bagettel való kísérletezéseket. Az előzőekhez képest elég sok minden változott.
Az az egy dolog, mai ezt a módszert talán unszimpatikussá teszi, hogy 12 órával előre kell gondolkozni. De a végeredmény miatt érdemes kipróbálni.
Reggel mikor felkelek, összerakom, és eset pedig megformázom, és kisütöm.
Kipróbáltam a száraz élesztős változatot, és nagy üvegedény hiányában, két, azonos méretű, egymásra fordított fém tepsiben sütöttem.


Hozzávalók, 4, kb. 25 cm-es bagetthez:

- 40 dkg meleg víz
- 10 dkg rétes liszt
- 40 dkg sima liszt
- 7 g szárított élesztő (most haas terméket használtam)
- 2 tk só

sütéshez: rétesliszt


A sót a kelesztő edény aljába szórom. Kimérem a vizet, és ha maradt az előző tésztából morzsókám, azt bele teszem, hogy had oldódjon a meleg vízben.


Morzsóka: a keverő tálban és a kenyér formázásakor képződő morzsalék, és lehulló kis darabok. Ezt a szitán kiszárítom, és a következő tésztához hozzáadom, ugyan úgy mint a lisztezésből maradékot is.


A kétféle lisztet átszitálom, belekeverem a száraz élesztőt, és a sóra öntöm a tálba. Hozzáadom a vizet és a feloldott morzsókát is, majd kikeverem. Lefedem a tálat, és 10-12 órára félre teszem.


A sütőt előmelegítem 250 C-ra, és bele teszem a két tepsit is, amiben sütni fogom.
Vastagon lisztezett nyújtó lapra borítom a tésztát. Lisztes kézzel, alulról felhajtva, egy bucit készítek, ezt 4 részre vágom, majd egyesével megformázom a bagetteket. Rétesliszttel hintett konyharuhára igazítom, úgy hogy mindig húzok közéjük egy kis falat. A tetejét is megszórom rétes liszttel, letakarom és pihentetem 20 percet.
Kiveszem a meleg tepsit, az alját megszórom rétesliszttel, erre szépen 2 bagettet helyezek, a tetejét ráfordítom, és 30 perc alatt szépen megsütöm. Közben a másik kettő ott várakozik szépen, utána azokat is ugyanígy kisütöm.

Rácson hagyom kihűlni.

Jó étvágyat hozzá!

Max

2 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon jól néznek ki

Max írta...

Sül a következő!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin