Nagyon szeretem a majdnem 500, kézzel rajzolt sütemény receptet átolvasni, nézegetni. Minden alkalommal elcsodálkozom, hogy a 30-as években milyen pompás recepteket írnak, és azok még a mai napi megállják a helyüket.
Egy ilyet választottam most is.
Az eredeti recept:
Francia szelet (1936-os recept a Váncza süteményes könyvből)
25 dkg lisztet ½ cs. sütőporral elkeverünk, azután 2 tojás sárgájával, 12 dkg porcukorral, 12 dkg zsírral és ½ cs. vaníliás cukorral összegyúrjuk. ½ centi vastagra nyújtjuk és háromszög alakú darabokra vágjuk. A tészta egy részéből ceruza vastag pálcákat sodrunk, ezekkel beszegélyezzük, a háromszög alakú barackízzel megkent tészta darabokat. Közepüket 15 dkg dióból, 8 dkg cukorral és kevés tejjel főzött töltelékkel kitöltjük, melyre még a 2 tojás fehérje habjából és 6 dkg cukorból készült édes habból kis csókokat nyomunk. Felszolgáláskor vaníliás cukorral hintjük, igen mutatós, jó sütemény.
Ez volt az eredeti Váncza recept, mi csak pár apró részletet módosítottunk.
- Zsír helyett 80%-os vajat használtunk
- a baracklekvárt csokis-narancs lekvárra,
- a diót pedig mogyoróra cseréltük.
A kicsit megváltoztatott tésztát kinyújtottuk, a széléről egy görgős vágóval csíkokat vágtunk, így kialakítva egy szép lapot. Ezt megkentük a csokis-narancs lekvárral, és háromszögere vágtuk.
A levágott csíkokból felragasztottuk a széleket, és a közepére kanállal berakosgattuk a mogyorós tölteléket.
Tetejére csúcsokat formáztunk a tojáshabból. Előmelegített sütőben, 170 C-on aranyszínűre sütöttük.
A porcukor szórás most kimaradt, meg a külalakon is van még mit finomítani. De az íze az valami fenséges.
Jó étvágyat hozzá!
Max
5 megjegyzés:
Ó, nagy kedvencem a Váncza süteményes könyv, szeretem olvasgatni, jó kis receptek vannak benne. A rajzokat is szeretem. Lehet kapni olyan papírzsacskókat, csomagoló papírt, amin ezek a süteményrajzok vannak.Természetesen beszereztem, nagyon jó a péksütemények csomagolására, szállítására.
Nagyon aranyosak és találó a neve is. Biztos nagyon finomak
Nagyon ötletes! És biztos nagyon finom is! :)
Nyam!
Majd csukott szemmel esszük, jó? Nincs itt semmi hiba :-)
Ezt a számot meg nagyon szeretem!
Tündér: wow, láthatok róla valahol képet? tetszene, imádom azokat a rajzokat, és mind más.
Bianka: ez is csak volt:-))
Garffy: azzal a híres gruppen nari lekvárral, tökéletes volt
CV: és semmi tsoki! a zene meg a bár főcíme volt, emlékszel?
Megjegyzés küldése