2010. március 19., péntek

Francia sapka szelet 1936-ból

Az egyik kedvenc szakácskönyvem, a Váncza József által írt, A mi süteményes könyvünk. 1936 ban megjelent, addigra már háromszorosra bővített receptes könyvet, a. márkatermékek alkotója és gyártója készítette. (nem fotóztam le a könyvet, de már folyamatban van, de szeretnék róla írni egy bejegyzést)

Nagyon szeretem a majdnem 500, kézzel rajzolt sütemény receptet átolvasni, nézegetni. Minden alkalommal elcsodálkozom, hogy a 30-as években milyen pompás recepteket írnak, és azok még a mai napi megállják a helyüket.
Egy ilyet választottam most is.


Az eredeti recept:

Francia szelet (1936-os recept a Váncza süteményes könyvből)
25 dkg lisztet ½ cs. sütőporral elkeverünk, azután 2 tojás sárgájával, 12 dkg porcukorral, 12 dkg zsírral és ½ cs. vaníliás cukorral összegyúrjuk. ½ centi vastagra nyújtjuk és háromszög alakú darabokra vágjuk. A tészta egy részéből ceruza vastag pálcákat sodrunk, ezekkel beszegélyezzük, a háromszög alakú barackízzel megkent tészta darabokat. Közepüket 15 dkg dióból, 8 dkg cukorral és kevés tejjel főzött töltelékkel kitöltjük, melyre még a 2 tojás fehérje habjából és 6 dkg cukorból készült édes habból kis csókokat nyomunk. Felszolgáláskor vaníliás cukorral hintjük, igen mutatós, jó sütemény.





Ez volt az eredeti Váncza recept, mi csak pár apró részletet módosítottunk.
- Zsír helyett 80%-os vajat használtunk
- a baracklekvárt csokis-narancs lekvárra,
- a diót pedig mogyoróra cseréltük. 




A kicsit megváltoztatott tésztát kinyújtottuk, a széléről egy görgős vágóval csíkokat vágtunk, így kialakítva egy szép lapot. Ezt megkentük a csokis-narancs lekvárral, és háromszögere vágtuk.


A levágott csíkokból felragasztottuk a széleket, és a közepére kanállal berakosgattuk a mogyorós tölteléket.


Tetejére csúcsokat formáztunk a tojáshabból. Előmelegített sütőben, 170 C-on aranyszínűre sütöttük.


A porcukor szórás most kimaradt, meg a külalakon is van még mit finomítani. De az íze az valami fenséges.


Jó étvágyat hozzá!


Max

5 megjegyzés:

Tündér írta...

Ó, nagy kedvencem a Váncza süteményes könyv, szeretem olvasgatni, jó kis receptek vannak benne. A rajzokat is szeretem. Lehet kapni olyan papírzsacskókat, csomagoló papírt, amin ezek a süteményrajzok vannak.Természetesen beszereztem, nagyon jó a péksütemények csomagolására, szállítására.

Bianka írta...

Nagyon aranyosak és találó a neve is. Biztos nagyon finomak

Garffyka írta...

Nagyon ötletes! És biztos nagyon finom is! :)

Chef Viki írta...

Nyam!

Majd csukott szemmel esszük, jó? Nincs itt semmi hiba :-)

Ezt a számot meg nagyon szeretem!

Max írta...

Tündér: wow, láthatok róla valahol képet? tetszene, imádom azokat a rajzokat, és mind más.

Bianka: ez is csak volt:-))

Garffy: azzal a híres gruppen nari lekvárral, tökéletes volt

CV: és semmi tsoki! a zene meg a bár főcíme volt, emlékszel?

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin