2010. március 11., csütörtök

Guisado mexicano (mexikói húsos ragu)

Mint már többször is említettem, nagyon kedvelem a tex-mex (Texas(i)-Mexikó(i)) konyhát.
Sajnos mivel nehéz beszerezni az autentikus alapanyagokat, egy kicsit honosítani kell a recepteket. Még nehezíti a dolgot, hogy a multikban eltűntek, az eddig is makró méretű, világok konyhája vagy egzotikus termékek polcai.

Így marad az átírás, a következő recept is így készült.

Pár szó még a tésztáról: igazi az lenne ha tortilla tészta csíkok lennének a raguhoz adva, ennek hiányában, egy rusztikus, búzadarából készült tésztával csináltam.


Hozzávalók:

- 2 kis fej vöröshagyma
- 50 dkg darált marha vagy pulykahús
- 50 dkg mexikói zöldségkeverék (mirelit)
- 2 ek mexikói fűszerkeverék (vagy egy tasak chili con carne por)
- 2,5 dl paradicsom konzerv (hámozott, kockázott)
- 50 dkg búzadarából készült tészta (spatzle)
- só, bors, olaj



 

A hagymát felkockázom, kevés olajon megpárolom. Hozzáadom a darált húst, és fehéredésig pirítom, majd hozzáadom a zöldségkeveréket. Fedő alatt puhára párolom, fűszerezem, (ha chili porral csináljuk, akkor azt adjuk hozzá)majd felöntöm a paradicsommal és annyi vízzel amennyit felvesz (ez kb. a 1,5 szerese a tészta mennyiségének). Összeforralom, megkóstolom, ha kell korrigálom, és hozzáadom a tésztát.


 

Időnként megkeverve, addig főzzük, míg a tészta megpuhul (ez a spatzle esetében 15-18 perc). Ha ügyesen adagoltuk a folyadékot, akkor pont felissza az összes levet, és meg is főtt a tészta.

Tartalmas egytálétel, és ha zacskós porból készül, akkor egy kicsit pikáns, csípős lehet, ha saját fűszerkeverékkel dolgozunk, akkor szabályozhatjuk az erejét.

Jó étvágyat hozzá!


Max

2 megjegyzés:

Cukroskata írta...

Szívből gratulálok a zilához :-)

Max írta...

Nagyos szépen köszönöm!!!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin