Napok óta kerülgetem a kérdést, nézegetek különböző videókat. Azt vettem észre hogy DNK kenyérrel ellentétben, a pékáruk más műfaja nem nagyon szerepel.
Ez ám a kihívás!
Az első kiválasztott a ciabatta lett.
Chef Viki-nek ígértem meg az alábbi receptet, mert nincs a DNK kenyér sütéséhez edénye (még), ezzel a megoldással végre kipróbálhatja a módszert.
Hozzávalók:
- 2 tk só
- 1,5 dkg friss élesztő (vagy 7 g szárított)
- 10 dkg rétesliszt
- 40 dkg sima liszt
- 40 dkg langyos víz
Az élesztőt elmorzsolom, és a langyos vízben feloldom (ha száraz élesztő, azt nem kell, csak összekeverjük a liszttel). A liszteket átszitálom, és abba az edénybe rakom, amiben hagyom kelni. Összekeverem a lisztet a sóval, ráöntöm a híg kovászt (a vízben feloldott élesztőt), és egy lapáttal széles mozdulatokkal belekeverem. Lefedem, és langyos helyen hagyom kelni 10-12 órát.
Sütés:
A sütőt előmelegítem 250 C-ra, és bele teszem azt a tepsit is amin sütni akarom.
A tésztát, ami egy folyós, (nokedli tésztára hasonlít), kiborítom egy vastagon lisztezett nyújtólapra. Meg lisztezem a tetejét is. Nem kell átgyúrni, csak összehajtogatni, mint a pogácsa tésztát.
Átfordítom egy rétesliszttel megszórt konyharuhára, a tetejét is megszórom rétes liszttel, letakarom. Hagyom pihenni 20-25 percet, addig melegszik a sütő.
Kiveszem a forró! tepsit a sütőből. megszórom rétesliszttel, és ráfordítom a tésztát. A ruháról lehulló lisztet rászórom.
Beteszem a forró sütőbe, és 28-32 perc alatt megsütöm. Rácsra téve kihűtöm, és ha szép kérget akarok rá, akkor egy spriccelővel, vízzel meglocsolom.
Jó étvágyat hozzá!
Max
7 megjegyzés:
De jó! Igazi DNK-t én sem sütöttem még csak zsömléket, de nem ezzel a módszerrel. Eszembe sem jutott, hogy a tepsit forrósítsam föl.
Egyébként szerintem a DNK tészta a ciabatta tésztájából indulhatott ki eredetileg, bár a klasszik ciabattánál van ugyan előtészta, de egyébként a legmagasabb hidratáltsági fokú (víz/liszt arány) kenyérféle.
Daisy: próbáld ki így, biztos siker.
Piszke: sokat gondolkoztam, hogy merjem egyáltalán ciabattának szólítani, de aztán, azt gondoltam, ezzel az egyszerű módszerrel, közelebb lehet hozni az eljárást az emberekhez.
A kezdetekről már én is sokat gondolkoztam, főleg hogy most láttam azt a verziót, ahol ecetet is használtak a DNK-ba.
Köszönöm drága Kepapi!!! Annyira guszta...
Valami egyszerű kenőkét képzelek most mellé meg rakás lilahagymát, hmmmmmm...
Jó fej vagyok :-) Mindjárt 9, és ezeken jártatom az agyamat :-DDD Lilahagyma, friss pékáru meg kenőke, hah :-))
KisKejány: fel a fejjel, jön a bagett is:-)
Most már be kell vállalnod:-DD
Kedves Max!
Már több dagasztásnélküli kenyér receptedet adtam meg a barátnőimnek, ismerőseimnek. Mikor nálam voltak vendégségben, mindig megkínáltam őket és el voltak ragadtatva.
Nekem is a kedvenc kenyerem lett és mindennap ezt sütöm.
Nagyon sokan örülnek már a kenyereidnek, köszönöm szépen a magam és a többiek nevében is.
Üdv: Kata :)
Köszönöm szépen, örülök!
Megjegyzés küldése