2010. március 6., szombat

Ciabatta DNK (Dagasztás Nélkül Készült)

Napok óta kerülgetem a kérdést, nézegetek különböző videókat. Azt vettem észre hogy DNK kenyérrel ellentétben, a pékáruk más műfaja nem nagyon szerepel.
Ez ám a kihívás!
Az első kiválasztott a ciabatta lett.



Chef Viki-nek ígértem meg az alábbi receptet, mert nincs a DNK kenyér sütéséhez edénye (még), ezzel a megoldással végre kipróbálhatja a módszert. 




Hozzávalók:

- 2 tk só
- 1,5 dkg friss élesztő (vagy 7 g szárított)
- 10 dkg rétesliszt
- 40 dkg sima liszt
- 40 dkg langyos víz

Az élesztőt elmorzsolom, és a langyos vízben feloldom (ha száraz élesztő, azt nem kell, csak összekeverjük a liszttel). A liszteket átszitálom, és abba az edénybe rakom, amiben hagyom kelni. Összekeverem a lisztet a sóval, ráöntöm a híg kovászt (a vízben feloldott élesztőt), és egy lapáttal széles mozdulatokkal belekeverem. Lefedem, és langyos helyen hagyom kelni 10-12 órát.

Sütés:



A sütőt előmelegítem 250 C-ra, és bele teszem azt a tepsit is amin sütni akarom.



A tésztát, ami egy folyós, (nokedli tésztára hasonlít), kiborítom egy vastagon lisztezett nyújtólapra. Meg lisztezem a tetejét is. Nem kell átgyúrni, csak összehajtogatni, mint a pogácsa tésztát.



Átfordítom egy rétesliszttel megszórt konyharuhára, a tetejét is megszórom rétes liszttel, letakarom. Hagyom pihenni 20-25 percet, addig melegszik a sütő.



Kiveszem a forró! tepsit a sütőből. megszórom rétesliszttel, és ráfordítom a tésztát. A ruháról lehulló lisztet rászórom.



Beteszem a forró sütőbe, és 28-32 perc alatt megsütöm. Rácsra téve kihűtöm, és ha szép kérget akarok rá, akkor egy spriccelővel, vízzel meglocsolom.



Jó étvágyat hozzá!

Max

7 megjegyzés:

Daisy írta...

De jó! Igazi DNK-t én sem sütöttem még csak zsömléket, de nem ezzel a módszerrel. Eszembe sem jutott, hogy a tepsit forrósítsam föl.

Piszke írta...

Egyébként szerintem a DNK tészta a ciabatta tésztájából indulhatott ki eredetileg, bár a klasszik ciabattánál van ugyan előtészta, de egyébként a legmagasabb hidratáltsági fokú (víz/liszt arány) kenyérféle.

Max írta...

Daisy: próbáld ki így, biztos siker.

Piszke: sokat gondolkoztam, hogy merjem egyáltalán ciabattának szólítani, de aztán, azt gondoltam, ezzel az egyszerű módszerrel, közelebb lehet hozni az eljárást az emberekhez.
A kezdetekről már én is sokat gondolkoztam, főleg hogy most láttam azt a verziót, ahol ecetet is használtak a DNK-ba.

Chef Viki írta...

Köszönöm drága Kepapi!!! Annyira guszta...

Valami egyszerű kenőkét képzelek most mellé meg rakás lilahagymát, hmmmmmm...

Jó fej vagyok :-) Mindjárt 9, és ezeken jártatom az agyamat :-DDD Lilahagyma, friss pékáru meg kenőke, hah :-))

Max írta...

KisKejány: fel a fejjel, jön a bagett is:-)
Most már be kell vállalnod:-DD

Unknown írta...

Kedves Max!
Már több dagasztásnélküli kenyér receptedet adtam meg a barátnőimnek, ismerőseimnek. Mikor nálam voltak vendégségben, mindig megkínáltam őket és el voltak ragadtatva.
Nekem is a kedvenc kenyerem lett és mindennap ezt sütöm.
Nagyon sokan örülnek már a kenyereidnek, köszönöm szépen a magam és a többiek nevében is.
Üdv: Kata :)

Max Gastro írta...

Köszönöm szépen, örülök!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin