2007. november 30., péntek

Karácsonyi/Ünnepi menű by Garffyka 2. rész (x-mas 4.)

A tegnap beígért folytatás: ( ismételten köszönjük kedves Garffyka )

Tudom, ha összeszámolja vki a sokféle sütit, nagyon soknak tűnhet, de gyakorlatilag minimum kétfele sütök, magunkon kívül apósomnak is mindig, zserbót és sári lepényt ÉSzüleimnek is szoktunk adni. Meg aztán általában még szilveszterre is marad süti, kivéve a sajtost és a linzerkét, ezek párom kedvencei és vhogy egy gonoszka kis kópé mindig megdézsmálja, úgyhogy ezekből általában a két ünnep között még sütök egy-egy adagot.
Kalács eddig minden évben ÉAnyámtól volt, de idén "kiváltom" a te csodálatos sokszorfonott kalácsoddal.

Zserbó:

a tésztához: 50 dkg sima liszt, 25 dkg margarin, 1 db tojás, 2 tojás sárgája, 3 evõkanál cukor, 1 dl tej, 2 dkg élesztõ, só; a töltelékhez: 60 dkg darált dió, 30 dkg porcukor (második évben ezt már kihagytam, úgyis elég édes volt a töltelék, de nem lett ragacsosan édes, mint cukorral), 1 l sûrû sárgabarcklekvár, 1 dl rum; a mázhoz: 20 dkg étcsokoládé (v. tortabevonó), 5 dkg vaj, 2 dl víz;
A tésztához az élesztõt a tejjel és a 3 evõkanálnyi cukorral felfuttatjuk. Az átszitált lisztet összedolgozzuk az elmorzsolt margarinnal, a felvert tojásokkal, egy csipetnyi sóval és az élesztõs tejjel. A tésztát pihentetés nélkül három egyenlõ részre osztjuk, cipókat formálunk belõle. Az egyes cipókat kb. 3 mm vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk és tepsi hátán világosra sütjük. Még melegen jó levenni a tepsiről, ha kihűlt összetörhet. A töltelékhez a diót összekeverjük a porcukorral. Egy tepsibe sütõpapírt teszünk. A hozzávalókat a következõképpen kell egymásra rétegezni: tészta, baracklekvár, rummal meglocsolt cukros dió, tészta, baracklekvár, cukros dió, tészta. Ha a lekvár kicsit folyósabb vagy nincs kéznél elég, lehet úgy is, hogy eleve összekeverjük a cukros, rumos dióval. A mázhoz megolvasztjuk az apróra tördelt csokoládét. Ha felolvadt, elkeverjük benne a vajat, majd a mázat egyenletesen elterítjük a sütemény tetején, legjobb széles pengéjű késsel (ha nincs profi lapátka, mint nekem sem) és a süti közepéből kiindulva. Máz-szilárdulás után szeleteljük, de mindenképpen jót tesz a sütinek, ha egy legalább napig állni hagyjuk. Legelőször ebből a mennyiségből a lapokat először "normál" méretű tepsi hátán sütöttem, kicsit vastagocskák lettek és mivel beletettem az egész tölteléket, a süti olyan magas lett, hogy a szeletkéket keresztbe fordítva ettük (különben nem fért a szánkba :-). Utánna már gáztepsi hátán sütöttem a lapokat, a gáztepsinél széltében általában 5-6 cm-el kisebb lapot nyújtottam. Szintén gáztepsiben raktam össze, és hogy ne folyjon ki a töltelék meg nem vándoroljanak el a lapok, olaldról folpackba vagy alufóliába tekert kartonnal támasztottam meg. Így szép vékony lesz a tészta és a leírt töltelék így is bőven elegendő.

Sári lepény

tészta: 30 dkg liszt, 1 tojás, 6 dkg margarin, 1 cs vaniliás cukor, 3 ek kristálycukor, csipetnyi sütőpor, tej, amennyit felvesz; reszelt citromhéj; krém: 5 dl tej , 4 ek liszt , 4 ek cukor , 12 dkg porcukor , 12 dkg margarin, 3,5 dl tej , 1 cs vaniliás pudingpor (fõzhetõ); reszelt citromhéj és egy citrom leve;
liszt-tojás-margarin-vaníliás cukor-kristálycukor-sütőpor tejjel összegyúrom, bejglitésztához hasonló állagú legyen; a masszához is szoktam reszelt citromhéjat tenni, de enélkül is finom, ko hogy szereti >> 3 részre osztom, késhegynyi (nagyon vékony) vastagra nyújtom >> tepsi hátán világosra sütöm. Ha megsült, még melegében leveszem a tepsiről, külön lehet, összetörik. A legszebb lapot félreteszem, ez lesz a teteje. A krémhez 5 dl tejben a lisztet és a cukrot simára keverem >> sûrû péppé fõzöm. Habosra keverem a porcukrot és a margarint >> ha kihűlt a tejes-lisztes pép, apránként és állandóa kevergetve hozzáadom >> mehet bele reszelt citromhéj és a citrom leve. A maradék tejet összefőzöm a pudinggal, mikor kihűlt ezt is a krémhez keverem. Egy tepsibe lap-krém-lap-krém-lap; súly alatt (általában ilyenkor bontom ki a szilveszterre szánt lencsét és rászórom a letakart sütire) egy-két napig szoktam álltatni (kamra, de nem hűtő), folpackkal bebugyolálva, hogy érjen, puhuljon a lap, de ne száradjon. Ha végképp nagyon ráérek és flancolni is akarok, az álltatás után a tetejére cukormázat teszek és akkor szeletelem, ha a máz megszáradt.


Azt hiszem méltán irigyelhetjük ezt a nem mindennapi menüt, főleg hogy tudom hogy kedves Garffyka mennyire elfoglalt, mennyi dolga vagyon. Tehát le a kalappal előtte.

Mégegyszer köszönöm.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin