2007. november 17., szombat

Borsó és golyó

Borsó: zöldborsó krémleves
Golyó: zabkorpa és zabpehelyből készített, nagyjából egészségesnek minősített rágcsi ( rágcsálnivaló családi neve ), ami a kokuszgolyóra hajaz.

Borsó krémleves:
figyelgetve a gasztronómiai változásokat, követve azt hogy nem rántással sűrítünk, hanem vagy a magával az alapanyaggal, vagy más zöldséggel, jelen esetben burgonya.

1 kis fej vöröshagyma, 2 kisgerezd fokhagyma, 1/2 kg mirelit borsó, 1 db közepes borgonya vékonyra szeletelve, kevéske vaj és olaj, húsleveslé kb. 1 l ( jöhet a titkos tartalék a fagyasztóbol, ha nincs lehet kockából alaplé ), 2 kanál tejföl/fözőtejszin, só, bors,




Vaj és olaj kevereréken lefonnyasztom a hagymát, bele a burgonya, jól átforgatva, só, bors, ( ha valaki nem bízik a burgonya keményítőben, most szórhat rá egy kis lisztet ), lepirítani, felöntjük húslével, és addig főzzük takarékon, míg a krumpli megpuhul ( ez kb. 10-12 perc, a krumplitól is függ ), beletesszük a borsót, azt is puhára főzzük. Ennek nem kell sok idő, ha puha a borsó, bele tesszük a tejfölt/tejszint, nem kell figyelni a hőkiegyenlítésre, úgyis turmixoljuk, utána összeforraljuk, tálalhatunk. Lehet tenni hozzá a turmixolás előtt egy kis szárított petrezselymet.
Viszonylag gyors, egyszerű, mutatós és nagyon finom leves.
Akkor jó ha rusztikus, benne vannak a borsó darabok, bár ha nem tetszik akkor természetesen szűrhető, bár egyre inkább abba az irányba megy a gasztro trend, hogy látszódjon miből készül, legyenek benne darabok, ne legyen egy sima, porleves szerű lötty, hanem legyen struktúrája, tartása, tartalma.


Ha tartalom, akkor jöjjön a zabpehely/korpa golyó: egyszerű, laktató, azt nem tudom hogy meddig tartható el mert általában a második napon elfogy.
Találtam egy olyan receptet, ahol úgy tudsz megeteni a gyerekkel reform élelmiszert hogy még szeretni is fogja.
Zabos-kakaós golyók:( kb 40-45 db )
25 dkg zabpehely, 25 dkg zabkorpa, 2 dl forró tej, 2 ek kakaópor, 8 dkg margarin, 1 cs. vaniliás cukor ( vagy vanilia aroma ), 1 ek sütőrum/ rumaroma, 2 ek méz ( vagy édesítőszer ), 2 ek kókuszreszelék, 2 ek csoki dara, lekvár ( barack, málna vagy bármi amit szeretünk ), kókuszreszelék és tortadara a hempergetéshez.


Ez a recept a kekszmorzsás kókuszgolyó "reform" változata. A zabkorpa egy finomra darált állagú lisztes por, a pelyhet is le lehet darálni, bár ebben is jól mutat ha darabos.
A zabokat és a kakaóport összekeverjük, bele a vaníliás cukor, közben forraljuk fel a tejet, ha forró bele a margarin, és leforrázzuk a zabot. Jól összekeverjük, és hagyjuk hűlni.
Ha kihült bele keverjük a csoki darát, a kókuszreszeléket, a mézet, a rumot, ( most van olyan illata mint a békebeli sport szeletnek ) és a lekvárt. Annyi legyen a lekvár hogy egy jó erős ragacs állaga legyen, ha híg akkor egy kis zabkorpával sűríthetjük.
3-4 óra hűtés után vizes kézzel kigombócoljuk és megforgatjuk a csokba vagy a kókuszba.


Egyszerű, mutatós, ha kalóriát nézzük biztos magas, de mind természetes édesítőszer, aminek jó a glükémiás indexe ( annak a mértékegysége, hogy milyen gyorsan bontja le a szervezet a szénhidrátot ), tehát a szervezetet nem terheli meg, magas a rost tartalma, és a szokásos indokom, tudom hogy mit eszek/eszünk.
Igény szerint dúsítható olajos magvakkal, apróra vágott aszalt gyümölcsökkel, közepébe meggy befőtt vagy marcipán golyó.....a lehetőségek tárháza végtelen.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin